Roberto Mancini je zelo optimističen pred začetkom evropskega prvenstva. Italijani bodo v Rimu gostili še Švico in Wales. Foto: Reuters
Roberto Mancini je zelo optimističen pred začetkom evropskega prvenstva. Italijani bodo v Rimu gostili še Švico in Wales. Foto: Reuters

Na odprtju Eura bosta legendarna nogometaša Alessandro Nesta in Francesco Totti med gledalce brcala uradne žoge prvenstva, na sporedu bo tudi ognjemet in prelet letal.
Znameniti italijanski operni pevec Andrea Bocelli bo zapel arijo Nessun Dorma, ki v Italiji vrača spomin na mundial leta 1990.

Na Olimpicu bo lahko le 16.000 gledalcev in kulisa ne bo podobna tisti iz leta 1990, ko so azzurri v Rimu odigrali vse tekme do polfinala. Uvodno tekmo pred 31 leti so dobili z 1:0 proti Avstriji, ko se je med zvezdnike izstrelil Salvatore Schilacci.

Mancini preporodil azzurre
Italijani imajo velika pričakovanja, saj poraza ne poznajo že 27 zaporednih tekem. Selektor Roberto Mancini je preporodil izbrano vrsto po zgodovinskem neuspehu, ko se azzurri niso uvrstili na svetovno prvenstvo leta 2018 v Rusiji.

Italija ne pozna poraza na medsebojnih tekmah s Turki, ima sedem zmag, tri tekme pa so se končale z neodločenim izidom. Leta 2000 sta se reprezentanci srečali v 1. krogu skupinskega dela tekmovanja v Arnhemu. Italija je bila boljša z 2:1, zadela sta Antonio Conte in Filippo Inzaghi z bele točke. Izbranci Dina Zoffa so se uvrstili v finale, kjer so v 94. minuti prejeli zadetek za izenačenje na 1:1, David Trezeguet pa je Franciji zagotovil naslov z zlatim golom v podaljšku.

Turčija se je petič uvrstila na evropsko prvenstvo. Prvič ji je to uspelo leta 1996, največji uspeh pa je polfinale leta 2008, ko je izločila Hrvaško v dramatičnem četrtfinalu na Dunaju.

Cengiz Ünder in Yusuf Yazici med zaključnim treningom pred tekmo na Olimpicu. Foto: Reuters
Cengiz Ünder in Yusuf Yazici med zaključnim treningom pred tekmo na Olimpicu. Foto: Reuters

So Italijani res sposobni za polfinale in finale na Wembleyju?
"Veliko ljudi je zelo trpelo v Italiji v zadnjem letu. Zdaj je čas, da rojakom vrnemo nasmeh na obraz. Prva tekma velikega tekmovanja je vedno zahtevna. Turčijo spoštujem, ima veliko kakovostnih posameznikov. Vzdušje v naši garderobi je sijajno in prepričan sem, da se lahko uvrstimo v zaključne boje v London," je poudaril Mancini, ki je igral pomembno vlogo na evropskem prvenstvu leta 1988 v Nemčiji. Leta 1990 je bil v kadru, a ni dobil priložnosti, saj je imel selektor Azeglio Vicini na voljo izjemne posameznike. Gianluca Vialli, Salvatore Schillaci, Andrea Carnevale in Roberto Baggio so imeli prednost pred njim.

"Škoda, da Olimpico ne bo poln, a tudi 16.000 gledalcev bo pripravilo lepo kuliso. V treh letih smo oblikovali močno zasedbo, ki se je sposobna prebiti v polfinale in tudi v finale," je dodal Mancini.

"Po velikem razočaranju, ko se nismo uvrstili na svetovno prvenstvo 2018, je znova čutiti veliko zanimanje navijačev. Na vsakem koraku nam želijo srečo," je povedal vodja obrambe Giorgio Chiellini.

Rimski Olimpico bo lahko zapolnjen le do četrtine celotne kapacitete. Foto: Reuters
Rimski Olimpico bo lahko zapolnjen le do četrtine celotne kapacitete. Foto: Reuters

Calhanoglu bo še posebej motiviran
Zvezdnik Milana Hakan Calhanoglu zelo dobro pozna Italijane. "Najraje bi se z Italijo srečal še enkrat – v finalu. Želimo presenetiti na uvodni tekmi. Italija ima odlične igralce in izkušenega trenerja. Prav zanimivo se bo srečati z mojimi soigralci iz Milana. Motiva ne bo manjkalo," je prepričan Calhanoglu.

"Za nas je prav posebna čast, da lahko igramo prvo tekmo prvenstva. Mancini je zgradil zares močno ekipo. Mi imamo 26 zdravih igralcev. Le trije so že igrali na evropskem prvenstvu. Najpomembneje je, da ne izgubimo, saj bi bili v tej izenačeni skupini pod velikim pritiskom na drugi tekmi," je razmišljal selektor Senol Günes.


Skupina A, Rim, petek ob 21.00:
TURČIJA – ITALIJA

Verjetni postavi:

Turčija: Cakir, Celik, Demiral, Söyüncü, Meras, Karaman, Ozan Tufan, Okay, Calhanoglu, Cengiz Ünder, Yilmaz.

Italija: Donnarumma, Florenzi, Bonucci, Chiellini, Spinazzola, Barella, Jorginho, Locatelli, Berardi, Immobile, Insigne.

Sodnik: Danny Makkelie (Nizozemska)