Gol Cira Immobileja. Foto: EPA
Gol Cira Immobileja. Foto: EPA

Avtogol turškega branilca Demirala ter zadetka Immobileja in Insigneja so poskrbeli za italijansko slavje na uvodu prvenstva. Azzurri nadaljujejo niz neporaženosti, ta zdaj traja že 28 zaporednih tekem, od oktobra 2020 pa naši zahodni sosedi niso prejeli niti enega gola. Italijanski nogometni optimizem razumljivo narašča.

Sorodna novica Italijani na Olimpicu gladko opravili s Turki

"Mediji so seveda zadovoljni, se pa že pojavljajo prve napovedi, ki gredo morda predaleč. Na tiskovni konferenci so Manciniju novinarji že postavljali vprašanja o tem, ali lahko gre Italija do konca. Veliko vprašanje je, ali bo ta mlada, neizkušena reprezentanca dejansko dosegla neki preboj. Prave narave te reprezentance še ne poznamo. Italija je sicer utemeljena na čustvih, pogosto ena mala stvar sproži val optimizma. Prepričan sem, da bo že vsaka naslednja analiza do naslednje tekme bolj drzna, bolj optimistična. Ta optimizem je tu v Italiji sicer nekoliko nevaren, ker včasih pelje predaleč in v prevelika razočaranja, je pa država utemeljena na optimizmu, iznajdljivosti in vraževerju," pravi tokratni gost nogometnega podkasta, rimski dopisnik Janko Petrovec.

Selektor Roberto Mancini je vodenje reprezentance prevzel maja 2018, azzurri pa so od takrat izgubili le dvakrat. Kvalifikacije za Euro so opravili z odliko, igrali bodo tudi na oktobrskem finalnem turnirju Lige narodov.

Zmaga azzurrov napoved italijanskega poletja?

"Mancini je moštvo res odlično zložil. Italijane najbrž še vedno tare neigranje na ruskem mundialu. Mlada, poletna ekipa je to. Garač na sredini igrišča je bil sinoči Jorginho, tudi sodelovanje Insigneja in Immobileja je bilo strašno, neegoistično, podajala sta si tudi v šestnajstmetrskem prostoru. Berardi in Spinazzola dajeta ekipi širino, Italijani so me zares navdušili," dodaja radijski reporter Boštjan Janežič, štirikratne svetovne prvake pa v tem hipu odlikuje tudi enotna, moštvena podoba, na katero opozarja Jože Pepevnik. "Italija je boljša od vsote svojih delov. Nima izrazitega posameznika, nima nikogar, ki bi ga postavili med najboljših ali najdražjih deset na svetu. Mancini je ustvaril ekipo, ki v primerjavi s prejšnjim selektorjem Venture zelo rada igra zanj. Je pa res, da takšna Turčija, kot je bila včeraj, verjetno še ne kaže prave italijanske vrednosti."

Če bo turška nogometna javnost po uvodnem porazu upe zdaj usmerjala v tekmi proti Walesu in Švici, pa bo italijanska po besedah Janka Petrovca zdaj zadihala kot eno: "V Italiji je navijanje za Azzurre bistveno drugačno od navijanja za klube. Pri klubskem navijaštvu gre še vedno za pretežno moško zadevo, zelo testosteronsko, možnost izgredov vedno visi v zraku. Navijanje za reprezentanco je mnogo bolj družinsko, veselo. Včeraj smo na stadionu videli tudi prizore otrok, ki so mamicam zaspali v naročju. Gre pa ob reprezentančnih tekmah hkrati tudi za tiste redke momente, ko italijanski narod res zadiha skupaj."

Radijski nogometni podkast Žoga je okrogla bo v sodelovanju z dopisniki, strokovnjaki in novinarji med skupinskim delom evropskega nogometnega prvenstva na voljo vsak drug dan.

Žoga je okrogla Euro 2020 e01: Je Italija papirnati tiger ali vojaški stroj?