Nekdanji izjemni napadalec Bologne, Sampdorie in Lazia Roberto Mancini je sestavil zelo močno zasedbo za evropsko prvenstvio. Foto: EPA
Nekdanji izjemni napadalec Bologne, Sampdorie in Lazia Roberto Mancini je sestavil zelo močno zasedbo za evropsko prvenstvio. Foto: EPA

Vodstvo italijanske nogometne zveze je zelo zadovoljno z delom Mancinija, ki je bil z Interjem trikrat italijanski prvak. Predsednik Gabriele Gravina je poudaril, da je Manciniju uspelo sestaviti novo močno izbrano vrsto s številnimi mladimi upi. Italijani so doživeli pravi polom novembra 2017, ko se niso uspeli uvrstiti na svetovno prvenstvo v Rusiji.

Azzurri ne poznajo poraza že 25 tekem zapored. Tako uspešni so bili zadnjič pod vodstvo Marcella Lippija med letoma 2004 in 2006, ko so tudi osvojili mundial v Nemčiji. Zadnji poraz so doživeli 10. septembra 2018 na Portugalskem z 0:1.

Mancini ne bo stavil le na mlade. V obrambi bosta stebra 36-letni Giorgio Chiellini in dve leti mlajši Leonardo Bonucci. Veliko izkušenj z največjih klubskih tekem imata tudi Marco Verratti, ki blesti v dresu PSG-ja in napadalec Lazia Ciro Immobile.

Nicolo Barella, Lorenzo Pellegrini in Federico Chiesa so se že uveljavili v Serie A, Giacomo Raspadori pa je nase opozoril s sijajnimi predstavami v dresu Sassuola.

Emerson Palmieri in Jorginho še nista na spisku, saj bosta 29. maja igrala v finalu Lige prvakov za Chelsea proti Manchester Cityju.


Vratarji: Alessio Cragno (Cagliari), Gianluigi Donnarumma (Milan), Alex Meret (Napoli), Salvatore Sirigu (Torino).

Branilci: Francesco Acerbi (Lazio), Alessandro Bastoni (Inter), Cristiano Biraghi (Fiorentina), Leonardo Bonucci (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Giovanni Di Lorenzo (Napoli), Alessandro Florenzi (Paris SG), Manuel Lazzari (Lazio), Gianluca Mancini (Roma), Leonardo Spinazzola (Roma), Rafael Toloi (Atalanta).

Vezisti: Nicolo Barella (Inter), Gaetano Castrovilli (Fiorentina), Bryan Cristante (Roma), Manuel Locatelli (Sassuolo), Lorenzo Pellegrini (Roma), Matteo Pessina (Atalanta), Stefano Sensi (Inter), Marco Verratti (Paris SG).

Napadalci: Andrea Belotti (Torino), Domenico Berardi (Sassuolo), Federico Bernardeschi (Juventus), Federico Chiesa (Juventus), Vincenzo Grifo (Freiburg), Ciro Immobile (Lazio), Lorenzo Insigne (Napoli), Moise Kean (Paris SG), Matteo Politano (Napoli), Giacomo Raspadori (Sassuolo).


Skupina A, 1. krog, petek, 11. junija, ob 21.00:
TURČIJA - ITALIJA (Rim)

Sobota, 12. junija, ob 15.00:
WALES - ŠVICA (Baku)


2. krog, sreda, 16. junija, ob 18.00:
TURČIJA - WALES (Baku)

Ob 21.00:
ITALIJA - ŠVICA (Rim)


3. krog, nedelja, 20. junija, ob 18.00:
ŠVICA - TURČIJA (Baku)

ITALIJA - WALES (Rim)


Martinez prepričan, da je Witsel dobro okreval
Belgijski selektor Roberto Martinez bo vsekakor pod pritiskom. Na zadnjem evropskem prvenstvu pred petimi leti je bil v četrtfinalu presenetljivo boljši Wales, na svetovnem prvenstvu v Rusiji pa so Belgijci osvojili bron. Izjemna generacija je zrela za najvišje dosežke in pričakovanja v domovini so ogromna.

Martinez je vpoklical 26 igralcev. Na seznamu je tudi Axel Witsel, ki si januarja poškodoval ahilovo tetivo in moral je na operacijo. 32-letnik v spomladanskem delu ni igral za dortmundsko Borussio in njegova pripravljenost je zelo vprašljiva.

Belgija bo v skupini B igrala z Dansko, Finsko in Rusijo.


Vratarji: Thibaut Courtois (Real Madrid), Simon Mignolet (Club Brugge), Matz Sels (Strasbourg).

Branilci: Toby Alderweireld (Tottenham), Dedryck Boyata (Hertha Berlin), Timothy Castagne (Leicester), Jason Denayer (Lyon), Thomas Meunier (Borussia Dortmund), Thomas Vermaelen (Vissel Kobe), Jan Vertonghen (Benfica).

Vezisti: Nacer Chadli (Basaksehir), Kevin De Bruyne (Manchester City), Leander Dendoncker (Wolverhampton), Thorgan Hazard (Borussia Dortmund), Dennis Praet, Youri Tielemans (oba Leicester), Hans Vanaken (Club Brugge), Axel Witsel (Borussia Dortmund).

Napadalci: Michy Batshuayi, Christian Benteke (oba Crystal Palace), Yannick Carrasco (Atletico Madrid), Jeremy Doku (Rennes), Eden Hazard (Real Madrid), Romelu Lukaku (Inter), Dries Mertens (Napoli), Leandro Trossard (Brighton).


Skupina B, 1. krog, sobota, 12. junija, ob 18.00:
DANSKA - FINSKA (Köbenhavn)

Ob 21.00:
BELGIJA - RUSIJA (St. Peterburg)


2. krog, sreda, 16. junija, ob 15.00:
FINSKA - RUSIJA (St. Peterburg)

Četrtek, 17. junija, ob 18.00:
DANSKA - BELGIJA (Köbenhavn)


3. krog, ponedeljek, 21. junija, 21.00:
RUSIJA - DANSKA (Köbenhavn)

FINSKA - BELGIJA (St. Peterburg)