Federico Chiesa je sin Enrica Chiese, ki je bil pred 25 leti tudi strelec na evropskem prvenstvu v Angliji. Na Anfieldu v Liverpoolu je zadel na tekmi proti Češki. Foto: Reuters
Federico Chiesa je sin Enrica Chiese, ki je bil pred 25 leti tudi strelec na evropskem prvenstvu v Angliji. Na Anfieldu v Liverpoolu je zadel na tekmi proti Češki. Foto: Reuters

Italijani sinoči na Wembleyju niso bili tako prepričljivi kot na uvodnih treh tekmah v Rimu, a so po trdem boju s severnimi sosedi vseeno napredovali med osem najboljših na stari celini. Tam se bodo srečali ali z Romelom Lukakujem ali s Cristianom Ronaldom, ki sta med največjimi zvezdniki njihove lige in ju iz Interja oziroma Juventusa zelo dobro poznajo.

Igralec tekme Spinazzola: Trpeli smo

"Vedeli smo, da nam lahko spodrsne in da je tekma proti Avstriji morda celo težja, kot bo četrtfinale. Zavedali smo se, da bomo morali trpeti, saj je Avstrija tipična ekipa, ki ti ne dovoli, da bi igral dobro. Ogledali smo si veliko njihovih tekem, na katerih so tekmece spravili v težave. Če bi zadeli v prvem polčasu, v katerem smo prevladovali, bi bilo lažje. V drugem nam ni šlo tako gladko. Z menjavami smo nato vendarle naredili razliko, a pohvaliti moram vse, saj so igrali najbolje, kot so lahko. Zadovoljen sem, da so fantje naredili vse za zmago, tudi ko so bili utrujeni," je povedal Mancini.

Potem ko so Avstrijci dobro ustavili udarne italijanske napadalce Lorenza Insigneja, Cira Immobileja in Domenica Berardija, sta v podaljšku junaka z zadetkoma postala rezervista Enrico Chiesa in Matteo Pessina. To je bil nov dokaz, da imajo azzurri res dolgo in močno klop. Chiesa je v tej sezoni za Juventus in reprezentanco skupaj dosegel 13 golov.

Italija, ki je bila edinkrat evropski prvak leta 1968, je podaljšala niz neporaženosti na 31 tekem, kar je njen nov rekord. Zadnji poraz je doživela septembra 2018. Je pa proti Avstriji prvič po dolgem času prejela zadetek.

Izjava Mancinija po zmagi Italije nad Avstrijo
Sorodna novica Italija Avstrijo strla šele po dramatičnem podaljšku

Foda: Avstrija je lahko ponosna na nas

"Po 90 minutah je bila naša vera v uspeh velika, saj smo jim v drugem polčasu povzročili precej težav. Igrali smo dinamično in v obrambi zelo dobro stali. Toda ekipe, kot je Italija, lahko hitro kaznujejo majhne napake. Tudi pri zaostanku z 0:2 smo verjeli, da lahko izenačimo. Znižali smo zaostanek in imeli še nekaj priložnosti. Grenek priokus je, ker nismo zadeli še enkrat, saj bi si to zaslužili. Če potegnemo črto, smo spisali zgodovino, saj smo prvič igrali v izločilnih bojih evropskega prvenstva, v osmini finala pa smo se veliko naučili. Razočarani smo, ker smo izpadli, a smo lahko ponosni na svojo predstavo. Bili smo blizu uvrstitve v četrtfinale proti enemu izmed favoritov prvenstva. Avstrija je lahko ponosna na nas, naš naslednji cilj pa je uvrstitev na svetovno prvenstvo prihodnje leto v Katarju," je dejal avstrijski selektor Franco Foda.

Marko Arnautović je bil slabe volje, še posebej, ker je VAR v drugem polčasu zaradi prepovedanega položaja razveljavil njegov zadetek, s katerim bi Avstrijci povedli z 1:0: "Težko je najti prave besede. Če bi imeli več sreče, bi zmagali že po 90 minutah."