Antoine Griezmann in Kylian Mbappe sta le dve od številnih napadalnih opcij francoskega selektorja Didierja Deschampsa. Foto: EPA
Antoine Griezmann in Kylian Mbappe sta le dve od številnih napadalnih opcij francoskega selektorja Didierja Deschampsa. Foto: EPA

Francozi z najboljšim kadrom, za Belgijce zadnja priložnost generacije
Nogometni podkast Žoga je okrogla je tokrat skoraj v celoti posvečen prihajajočemu evropskemu prvenstvu, pogled na izbrane vrste pa razkrije, da je eden od glavnih favoritov za naslov Francija, doslej dvakratna evropska prvakinja, ki je pred slabimi petimi leti izgubila domačo finalno tekmo.

Belgijci si letos res veliko obetajo. Pričakovanja so zelo velika tudi zato, ker je to zadnja velika priložnost za to sedanjo zlato generacijo belgijskih nogometašev. Niso več rosno mladi, veliko jih je že v tridesetih letih, tako da bo to za celotno ekipo dodatna motivacija. Nogomet je tudi v Belgiji šport številka ena. Kot zunanja opazovalka pa tu vidim veliko posebnost: Belgija je federalna država, ki se strogo, kirurško natančno na vseh področjih deli na valonski in flamski del. "Rdeči vragi" so verjetno edina stvar, za katero ljudem ne bije ne valonsko ne flamsko srce, ampak eno, belgijsko.

Bruseljska dopisnica Mojca Širok

"Francozi nimajo šibkih točk, imajo preudarnega vratarja, Kante je motor njihove igre, napad pa je tako ali tako zastrašujoč. Imajo izkušenega selektorja, pragmatičnega in oni bi lahko iz evropskih podprvakov postali evropski prvaki," pravi Boštjan Janežič, celotno omizje pa se z zanimanjem ozira tudi čez severno francosko mejo. Belgija bo imela najstarejšo ekipo na prihajajočem evropskem prvenstvu ter morda zadnjo pravo priložnost, da sijajna generacija pride do velike lovorike.

Nemčija ob Lowovem slovesu ni prvi favorit
Ob sprehodu skozi posamezne skupine evropskega prvenstva se je ekipa podkasta Žoga je okrogla ustavila tudi ob reprezentancah Hrvaške in Nemčije. Obe v zadnjem času ne blestita, in medtem ko se pri Hrvaški omenja možnost selektorske menjave po končanem prvenstvu, bo do te zagotovo prišlo na nemški klopi. Joachim Low bo po sedmem velikem tekmovanju zapustil selektorsko mesto, zamenjal ga bo Hansi Flick.

"Okoli Lowa in nemške reprezentance se mi zdi najbolj zanimivo to, da Low z izborom nogometašev zdaj priznava svoje napake iz preteklih let. Marsikdo mu očita, da je nekoliko predolgo ostal na nemški klopi. Kot svetovnemu prvaku mu seveda pripada mesto v nemški nogometni zgodovini, vendar je ob trenutni podobi ekipe in težki skupini na prvenstvu morda na mestu vprašanje, ali je bil Lowov načrt pred tem tekmovanjem res dobro izpeljan. Kar štirje reprezentanti, vpoklicani za EP, v zadnjih treh letih niso odigrali niti minute za elf," o Nemcih razmišlja Jože Pepevnik, nogometni utrip v deželi štirikratnih svetovnih prvakov pa je v pogovoru z Luko Petričem razkrila tudi berlinska dopisnica Polona Fijavž, ki vleče vzporednice med politiko in nogometom in opozarja na stanovitnost mandatov nemških kanclerjev in nogometnih selektorjev. Letos se od svojega položaja po dolgem času namreč poslavljata tako Angela Merkel kot Joachim Low.

"Nemci nekako vedno stavijo na predvidljivost, ne marajo nepredvidljivosti. Previdno izbirajo ljudi, jim ponujajo drugo možnost ob neuspehih. Parlamentarne volitve so seveda odločitev večine ljudi, izbira nogometnega selektorja pa odločitev nogometne zveze. Z Lowom so bili dolgo zelo upravičeno zadovoljni, zdaj pa je po toliko letih tudi zaradi neuspehov tudi za Nemce napočil čas za spremembe."

Portugalska mešanica izkušenj in mladosti, Angleži ciljajo na polfinale in finale doma
Aktualni evropski prvaki Portugalci na EP v izjemno težko skupino F skupaj z Nemčijo, Francijo in Madžarsko prihajajo previdni in brez velikih napovedi.

"Portugalska ni najbolj prepričana vase pred tem prvenstvom. Ima ogromno talenta, a ni popolnoma jasno, kako se bo lotila dveh najtežjih tekem v skupini. Proti Španiji na pripravljalni tekmi je bila neprepričljiva, slabša od pričakovanj. Pomembna bo močna zvezna vrsta, ob Ronaldu pa bi lahko zablestela Diogo Jota in Joao Felix. Sploh zadnji ni več "wonderkid", ampak je že stalni član reprezentance. Tudi Andre Silva je močan adut v napadu, pri Eintrachtu je sezono končal s 27 goli," o rdeče-zeleni reprezentanci pravi Marko Cirman.

Na seznamu angleške reprezentance pa po poškodbi ni več Liverpoolovega bočnega branilca Trenta Alexandra-Arnolda, ki se je po uvrstitvi na končni angleški seznam poškodoval na pripravljalni tekmi proti Avstriji. Anglija na prvenstvo, ki se bo s polfinalom in finalom končalo na Wembleyju, prihaja samozavestna, selektor Southgate cilja na vsaj polfinale, Aljaž Golčer pa je z zanimanjem opazoval angleški reprezentančni izbor: "Angleži so imeli pester izbor, vse skupaj je spominjalo na resničnostni šov. Do zadnjega dne je izbiral med 33 igralci, na koncu pa izbral kar štiri desne bočne branilce, kar je bilo presenečenje. Ob poškodbi Alexandra-Arnolda je angleška voda na mlin za Southgate to, da lahko zdaj verjetno vpokliče dodatnega osrednjega vezista, saj je tam ekipa najtanjša. Še vedno pa ne vemo, kako točno bo Anglija igrala na evropskem prvenstvu. Tamkajšnja javnost je pričakovala sistem 3-4-3, proti Avstriji so Angleži vendarle igrali s štirimi branilci."

V podkastu Žoga je okrogla so sogovorniki omenili tudi morebitne mlade vzhajajoče zvezdnike prihajajočega prvenstva, se pogovarjali z gostujočima radijskima novinarjema iz Hrvaške in Portugalske ter spregovorili o novem optimizmu v slovenski nogometni reprezentanci.

Žoga je okrogla s03e23: Začenja se nogometni ples z enoletno zamudo