Cristiano Ronaldo in Karim Benzema sta na obračunu zadnjega kroga skupinskega dela dosegla po dva zadetka. Foto: AP
Cristiano Ronaldo in Karim Benzema sta na obračunu zadnjega kroga skupinskega dela dosegla po dva zadetka. Foto: AP

Dvoboj med finalistoma zadnjega evropskega prvenstva, Portugalsko in Francijo, si je v Budimpešti v živo ogledal Marko Cirman, radijski športni reporter, član nogometnega podkasta Žoga je okrogla: "Občutek je bil kot na festivalu, kot da bo vse skupaj trajalo nekaj dni. Budimpeški stadion je fantastičen, zelo akustičen, zelo glasno je bilo, ko je prišla vest o dveh madžarskih golih iz Münchna. Ni bilo malo Slovencev, več skupin ljudi iz naših krajev smo srečali. Tudi na splošno je bilo v mestu pred dvobojem odlično vzdušje, Portugalci in Francozi so se pozdravljali, družili, na koncu pa je bila tudi tekma čudovita. Glede na vzdušje je škoda, da Budimpešta nima še kakšne dodatne tekme na tem prvenstvu," o praznično-nogometni atmosferi v madžarski prestolnici razlaga Cirman, ki je kot vestni spremljevalec portugalskega nogometa izstopajoča posameznika v zasedbi aktualnih prvakov Evrope videl v vezistu Renatu Sanchesu in napadalcu Cristianu Ronaldu.

Najboljša enajsterica skupinskega dela po izboru podkasta Žoga je okrogla

Donnarumma - Gosens, Bonucci, Kjaer, Alaba - Wijnaldum, Locatelli, De Bruyne - Ronaldo, Lukaku, Schick

"Selektorju Santosu po porazu z Nemci ni preostalo drugega, kot da premeša enajsterico. Renato Sanches v trenutni formi mora biti v prvi enajsterici. Odlično se znajde, kot kakšen maček, ki se ga vrže v zrak, vedno pristane na nogah. Je gibljiv, elastičen, hiter na žogi, neverjetno je, koliko majhnih situacij premeša, se vplete, "bincne" žogo in gre igra naprej. Portugalska ima širino in Santos jo mora izkoristiti, proti Nemčiji se je pošteno opekel. Ronaldo pa je prava pošast, ves čas je napet, tudi ko je žoga na drugi strani igrišča, je na prstih, drobi korake, išče prostore, maha z rokami. Tudi ko so po drugem golu z enajstih metrov na teren prileteli plastični kozarci, ga to ni zmotilo, veseli se vsakega gola, skoči in portugalski navijači zakričijo "Siiii!"

Najkrajši konec so v skupini F na koncu potegnili Madžari, ki so povzročili ogromno težav Nemcem, a na koncu končali na zadnjem mestu. Poleg Nemčije si v zadnjem tekmovalnem dnevu napredovanje ob visoki zmagi proti Slovaški priigrala tudi Španija. O dveh evropskih nogometnih velesilah Boštjan Janežič.

"Madžari so se odlično pripravili na Nemce, ampak v zadnji četrti tekme je nemški gol za izenačenje visel v zraku. Malokrat doslej se je zgodilo, da je Nemčija ostala kratka za izločilne boje, tudi zdaj pa mi ni zdelo, da jim je to zares grozilo. Imeli so veliko priložnosti in po drugem madžarskem golu tudi dovolj časa, da so izenačili. Tudi Španci so se sprostili šele po vodstvu. Imajo mlado ekipo, so igrivi, a nimajo obilo izkušenj na takšnih turnirjih. Bilo je kar precej nervoze na klopi in pri selektorju Enriqueju, a jim je proti skromnim Slovakom potem steklo."

Že v torek je v skupini D izpadla Škotska, do napredovanja pa so prišle reprezentance Anglije, Hrvaške in Češke. Hrvati so na Hampden parku s 3:1 premagali Škote, njihovo zmago pa je na sredini igrišča dirigiral najboljši igralec tekme Luka Modrić, ki je zablestel z golom v drugem polčasu, navdušil pa tudi Jožeta Pepevnika: "Luka Modrić glede na kariero, zbirko lovorik, znanje in vse, kar je dosegel, nikomur ne rabi ničesar več dokazovati, bi pa vseeno bilo zanimivo videti, kako bi ob njem odigral Billy Gilmour, ki je pri Škotih manjkal zaradi pozitivnega izvida covid testa. Modrić je tokrat odigral krasno tekmo, ampak ta gol, udarec z zunanjim delom stopala, z osemnajstih metrov ... to je fantastično. Vsi, ki so kdaj vsaj malo igrali nogomet, vedo, kako težko je tako natančno udariti žogo na tak način s prvim dotikom."

V soboto bo prva tekma izločilnega boja potekala v Amsterdamu, pomerila se bosta Wales in Danska. Skandinavci so v vlogi favorita, a po mnenju Aljaža Golčerja ta vloga ni tako velika, kot mnogi domnevajo: "Mislim, da ima Wales dobre možnosti proti Danski. Ta je sicer v vlogi manjšega favorita. Je kakovostna, urejena, organizirana, igra z dodatno motivacijo. Wales ni slaba ekipa, Bale, Ramsey in vratar Ward igrajo fantastično. Kiefer Moore z višino v napadu lahko povzroči težave. Prav tako nimajo težav s kartoni, na zadnji tekmi skupinskega dela so odpočili tri igralce z rumenimi kartoni. Možnosti so verjetno 55:45 v korist Danske, kaj več pa ne."

Nogometni radijci so v tokratni oddaji govorili tudi o številnih enajstmetrovkah in avtogolih na tem prvenstvu, vpletanju sistema VAR, izbrali pa tudi najboljšo enajsterico skupinskega dela evropskega prvenstva.

Žoga je okrogla Euro 2020 E07: Napeti rekorder Ronaldo in elastični maček Sanches