Ronaldo je takole žogo poslal mimo madžarskega vratarja za 3:0. Foto: Reuters
Ronaldo je takole žogo poslal mimo madžarskega vratarja za 3:0. Foto: Reuters

Prej si je prvo mesto delil z legendarnim Michelom Platinijem, z dvema goloma pri visoki zmagi nad Madžarsko s 3:0 je njegov števec zrasel na 11.

NogometašDržavaŠtevilo golov
Cristiano RonaldoPortugalska11
Michel PlatiniFrancija9
Alan ShearerAnglija7
Antoione GriezmannFrancija6
Nuno GomesPortugalska6
Thierry HenryFrancija6
Zlatan IbrahimovićŠvedska6
Patrick KluivertNizozemska6
Ruud van Nistelrooy Nizozemska6
Wayne RooneyAnglija6

Ob zaključku prvega polčasa je Cristiano Ronaldo vtekel tik pred gol, a je iz bližine žogo poslal nad vrata. "Je človek inspiracije, zna dvigniti ekipo. V prvem polčasu je zapravil veliko priložnost, a ne moreš ga ustaviti, je pravi genij. Ves čas vztraja do konca, sposoben je ustvariti kar koli, rekorder," je junaka dneva opisal BBC-jev analitik Chris Sutton.

Prvič je na evropskih prvenstvih zadel z 11-metrovke. Foto: Reuters
Prvič je na evropskih prvenstvih zadel z 11-metrovke. Foto: Reuters

Sledita zadnja svetovna prvaka
"Najbolj pomembno je, da smo zmagali," je v prvi izjavi po tekmi razmišljal Ronaldo in dodal: "To je bila težka tekma. Madžarska se je zelo dobro branila, a zabili smo tri gole. Ta zmaga nam prinaša veliko samozavesti. V tem ritmu moramo nadaljevati." V isti skupini namreč igrata tudi Francija in Nemčija. Obračun zadnjih dveh svetovnih prvakov so dobili galski petelini z 1:0.

Vse bližje Aliju Daeiju
Ronaldo pa lovi še en rekord, za Portugalsko je namreč zdaj dosegel 106 golov, do rekorda števila reprezentančnih golov pa ga ločijo le še trije zadetki, s 109 se namreč ponaša Iranec Ali Daei.

Prehitel tudi Pepeja
Na dan tekme je štel 36 let in 130 dni, kar pomeni, da je zdaj najstarejši portugalski strelec na velikih turnirjih, ta primat je imel od svetovnega prvenstva 2018 Pepe (35 let in 124 dni).