Aleksej Mirančuk se veseli vodilnega in na koncu odločilnega gola Rusije. Foto: EPA
Aleksej Mirančuk se veseli vodilnega in na koncu odločilnega gola Rusije. Foto: EPA
Zadetek s tekme med Rusijo in Finsko

Rusija je v uvodni tekmi visoko izgubila proti Belgiji s 3:0, zato je bila zmaga nad Finsko nujna, če je "zbornaja komanda" želela ohraniti upanje na izločilne boje. Na drugi strani so Finci v tekmo vstopili s tremi točkami po zmagi nad Dansko (1:0).

Razveljavljen zadetek Pohjanpala
Finci so že v 4. minuti zatresli mrežo, ko je po podaji Jukke Raitale z desne strani Joel Pohjanpalo zadel z glavo, a je bil pred tem v nedovoljenem položaju, tako da je bil zadetek upravičeno razveljavljen.

Dvoboj Dalerja Kuzjajeva in Jukke Raitale. Foto: EPA
Dvoboj Dalerja Kuzjajeva in Jukke Raitale. Foto: EPA

Mirančuk v sodnikovem dodatku povedel Ruse v vodstvo
Rusi so v nadaljevanju prevzeli pobudo in nizali obetavne akcije. In ko je že kazalo, da se mreži do odmora ne bosta zatresli, si je v sodnikovem podaljšku prvega polčasa Aleksej Mirančuk z Artjomom Dzjubo izmenjal dvojno podajo, nato pa s prefinjenim strelom pod prečko matiral Lukasa Hradeckega. Končna statistika: posest žoge 65:35, streli 7:3, v okvir vrat 2:0 - vse za Ruse.

Rusija obdržala minimalno vodstvo
Rusija je bila tudi v drugem delu nevarnejši nasprotnik. V 61. minuti je poskus Rifata Žemaletdinova za las zletel mimo leve vratnice finskega vratarja. Do konca sta imeli še obe ekipi nekaj (pol)priložnosti, a so bili igralci premalo natančni, tako da je ostalo pri tesni ruski zmagi. Končna statistika govori o rahli ruski premoči: posest žoge 56:44, skupaj streli 14:11, v okvir vrat 3:1 - za Rusijo, ki je na evropskih prvenstvih prekinila niz šestih tekem brez zmage.


Evropsko prvenstvo 2020

Skupina B, St. Peterburg

FINSKA - RUSIJA 0:1 (0:1)
24.540; Mirančuk 45.+2.

Finska: Hradecky; Toivio (84./Jensen), Arajuuri, O'Shaughnessy; Raitala (75./Soiri), Uronen, Lod, Schüller (67./Kauko), Kamara; Pukki (75./Lappalainen), Pohjanpalo.

Rusija: Safonov; Mario Fernandes (25./Karavajev), Džikija, Divejev, Kuzjajev; Zobnin, Barinov, Ozdojev (61./Žemaletdinov); Golovin, Mirančuk (85./Muhin), Dzjuba (85./Soboljev).

Sodnik: Danny Makkelie (Nizozemska)

Lestvica:                       
BELGIJA          1  1 0 0 3:0  3
FINSKA           2  1 0 1 1:1  3
RUSIJA           2  1 0 1 1:3  3
DANSKA           1  0 0 1 0:1  0