Finska v senci kolapsa Eriksena do zgodovinske zmage

"Danes zjutraj smo govorili s Christianom Eriksenom, ki pozdravlja svoje soigralce. Njegovo stanje je stabilno, v bolnišnici pa bodo opravili še nekaj preiskav," je danska nogometna zveza sporočila na Twitterju.

Sorodna novica Finska zmagala s svojim edinim strelom

Njegov nekdanji kardiolog Sanjay Sharma iz Londona je za The Mail on Sunday povedal, da med igranjem za Tottenham med letoma 2013 in 2019 ni imel znanih težav s srcem: "Preglede je imel vsako leto. Pogledal sem njegove izide testov in vse je bilo popolnoma v redu."

Po njegovih besedah ni veliko možnosti, da bi Eriksen še kdaj igral nogomet. "Očitno je šlo nekaj zelo narobe. Uspelo jim ga je vrniti v življenje, a ostaja vprašanje, kaj se je zgodilo in zakaj je prišlo do tega. On je danes umrl, čeprav za nekaj minut, ampak je umrl. Mu bo zdravniško osebje dovolilo, da znova umre? Odgovor je ne."

Reprezentančni zdravnik Morten Boesen je pojasnil dramatične dogodke ob koncu prvega polčasa na zelenici stadiona Parken v Københavnu: "Ko smo prišli do njega, je dihal in imel srčni utrip, kar pa se je pozneje spremenilo. Morali smo ga oživljati, je pa pred prevozom v bolnišnico že lahko govoril z mano."

Tekma se je nadaljevala po uri in 45 minutah premora, potem ko je postalo jasno, da je član Interja znova pri zavesti in v stabilnem stanju.

Hjulmand: Uefa ni pritiskala

Dogodek v Københavnu je zasenčil preostalo sobotno dogajanje na evropskem prvenstvu. Foto: Reuters
Dogodek v Københavnu je zasenčil preostalo sobotno dogajanje na evropskem prvenstvu. Foto: Reuters

Danski selektor Kasper Hjulmand je razložil, da so bili številni njegovi nogometaši preveč pod vtisom tega dogodka, da bi lahko končali tekmo. Kapetan Simon Kjaer, Eriksenov zelo dober prijatelj, je poskusil, a ni mogel. V 63. minuti je bil zamenjan.

Hjulmand je še dodal, da so imeli dve možnosti – končati tekmo v soboto zvečer ali v nedeljo. "Lažje je bilo vse skupaj izpeljati še nocoj in skleniti to zgodbo," je dejal in poudaril, da je zelo ponosen na svoje varovance. Povedal je še, da Evropska nogometna zveza (Uefa) ni pritiskala, da se mora tekma končati v soboto.

Direktor danske nogometne zveze Peter Müller je poudaril, da so soigralci govorili z Eriksenom že pred nadaljevanjem tekme in srečanje do konca odigrali zanj.

Danska reprezentanca je sicer odpovedala vse nedeljske dejavnosti, torej trening in novinarsko konferenco.

Hradecky: Vsi smo zmagovalci

Finci so zadržano slavili zgodovinsko zmago z 1:0. "Dokler so novice iz bolnišnice spodbudne, smo vsi zmagovalci. Vse drugo je manj pomembno. Bil je res težek dan," je dejal finski vratar Lukas Hradecky, ki je v 74. minuti ubranil 11-metrovko in preprečil izenačenje.

Igralci in navijači pokazali veliko spoštovanje do Eriksena