Alvaro Morata je v 100. minuti nagnil tehtnico na stran Španije. Foto: EPA
Alvaro Morata je v 100. minuti nagnil tehtnico na stran Španije. Foto: EPA

Hrvaška je bila na stadionu Parken v Københavnu oslabljena, saj je bil eden izmed ključnih igralcev reprezentance Ivan Perišić pozitiven na koronavirus in je moral v samoosamitev.

Španija, ki na uvodnih dveh srečanjih skupinskega dela v Sevilli ni blestela, se je na velikih tekmovanjih prebila v četrtfinale prvič po naslovu evropskega prvaka leta 2012 v Kijevu. Španci so postavili nov rekord evropskih prvenstev, saj so na dveh zaporednih tekmah dosegli pet zadetkov. V zadnjem krogu predtekmovanja so odpravili Slovake s 5:0.

Unai Simon je naredil neverjetno napako v 20. minuti. Pedri mu je podal žogo, vratar Bilbaa pa je zgrešil žogo in končala je v mreži. Foto: EPA
Unai Simon je naredil neverjetno napako v 20. minuti. Pedri mu je podal žogo, vratar Bilbaa pa je zgrešil žogo in končala je v mreži. Foto: EPA

Velika napaka Unaija Simona
Španci so začeli precej odločneje. Po četrt ure igre je Pedri sijajno zaposlil Kokeja, ki se je znašel sam pred Dominikom Livakovićem. Streljal je z desetih metrov, odlični vratar zagrebškega Dinama pa se je žogo odbil z nogo. Tri minute zatem so Španci zahtevali najstrožjo kazen. Ferran Torres je poslal predložek pred vrata, Alvaro Morata pa je z glavo zadel Domagoja Vido v roko. Sodnik Cüneyt Cakir se ni odločil za najstrožjo kazen.

V 20. minuti so Hrvati povedli, čeprav niso bili niti blizu vrat Špancev. Pedri je s 30 metrov poslal žogo nazaj proti Unaiju Simonu. Vratar Španije si jo je zelo nespretno zaustavil in ušla mu je v mrežo. Eden najbolj neverjetnih zadetkov v zgodovini evropskih prvenstev. Čuvaj mreže Athletica iz Bilbaa se je lahko le prijel za glavo.

Sarabia izenačil v gneči pred vrati Hrvatov
Španci so potrebovali kar nekaj minut, da so se pobrali po velikem šoku. Sedem minut pred odmorom jim je uspelo izenačiti. Žoga se je odbijala v kazenskem prostoru Hrvatov. Jose Luis Gaya je močno streljal, Livaković je žogo odbil, Pablo Sarabia pa jo je z levico poslal pod prečko.

Pablo Sarabia je z močnim strelom z levico izenačil na 1:1. Foto: EPA
Pablo Sarabia je z močnim strelom z levico izenačil na 1:1. Foto: EPA

Selektor Zlatko Dalić je na začetku drugega polčasa v igro poslal Andreja Kramarića, v garderobi je ostal Bruno Petković.

Azpilicueta unovčil podajo Torresa
V 57. minuti je Ferran Torres z leve strani poslal natančen predložek pred vrata, branilec Cesar Azpilicueta pa je z glavo zatresel mrežo iz bližine.

Španci zapravili vodstvo s 3:1
Vse je kazalo, da je srečanje odločeno v 77. minuti. Pau Torres je na desni strani kazenskega prostora zaposlil Ferrana Torresa, ki je preigral Joška Gvardiola in z levico matiral še Livakovića.

Oršić najprej zadel, nato pa še našel Pašalića
Takoj zatem je Dalić v igro poslal Anteja Budimirja in Maria Pašalića. Hrvati so vse moči usmerili v napad. Pet minut pred koncem je Luka Modrić z desne strani podal pred vrata, strel Budimirja je Unaiju Simonu še uspelo odbiti, a je nato Mislav Oršić potisnil žogo čez golovo črto. Sodnik Cüneyt Cakir je takoj pokazal, da mu je ura signalizirala zadetek.

Vezist Atalante Mario Pašalić je bil pravi as iz rokava Zlatka Dalića. Foto: EPA
Vezist Atalante Mario Pašalić je bil pravi as iz rokava Zlatka Dalića. Foto: EPA

Na vrsti je bilo še šest minut sodnikovega dodatka, saj sta oba selektorja opravila po pet menjav, zaradi vročine pa je bil določen tudi odmor za osvežitev. V 92. minuti sta udarila oba asa iz rokava Dalića. Oršić je z leve strani podal pred vrata, kjer se je Pašalić otresel Pauja Torresa in z glavo matiral Simona za 3:3.

Kramarić zapravil izjemno priložnost na začetku podaljška
Španci so bili šokirani in tudi na začetku podaljška so bili popolnoma razglašeni. Oršić je v 92. minuti s 15 metrov streljal čez vrata, precej nevarneje pa je bilo v 96. minuti, ko je Oršić z leve strani podal v sredino kazenskega prostora, Andrej Kramarić pa je streljal s sedmih metrov. Odlično je posredoval Simon in se odkupil za ogromno napako sredi prvega polčasa.

Mojstrovina Morate dvignila Špance
Hrvati so pozabili na obrambo in bili kaznovani v 100. minuti. Dani Olmo je z desne strani podal v kazenski prostor. Josip Brekalo je zelo slabo ocenil let žoge. Na daljši vratnici si je žogo z desno nogo zaustavil Alvaro Morata in jo nato z levico velemojstrsko poslal pod prečko. Livaković je bil nemočen.

Luka Modrić je pomahal navijačem na stadionu Parken. Bo zaigral tudi novembra 2022 na svetovnem prvenstvu v Katarju, če se bo Hrvatom tja uspelo uvrstiti? Foto: EPA
Luka Modrić je pomahal navijačem na stadionu Parken. Bo zaigral tudi novembra 2022 na svetovnem prvenstvu v Katarju, če se bo Hrvatom tja uspelo uvrstiti? Foto: EPA

Oyarzabal zapečatil usodo Hrvaške
Španija je nato hitro unovčila več prostora. V 103. minuti je Dani Olmo po protinapadu zaposlil Mikela Oyarzabala, ki je z natančnim strelom z levo nogo zapečatil usodo Hrvatov.

Na začetku drugega podaljška je Budimir iz ugodnega položaja malce zgrešil vrata. V 114. minuti je stoječe ovacije prejel Modrić, ki je verjetno odigral zadnjo tekmo za Hrvaško na evropskih prvenstvih. Zamenjal ga je Luka Ivanušec. V 120. minuti je Dani Olmo zadel še vratnico, nato pa je Cakir še zadnjič zapiskal na stadionu Parken.

Tako Hrvaška kot Španija sta na zadnjem EP-ju v Franciji pred petimi leti obstali v osmini finala. Leta 2016 sta se sicer pomerili v skupinskem delu, srečanje so z 2:1 dobili Hrvati.

Azpilicueta: Uspelo nam je prebiti led proti svetovnim podprvakom
Za najboljšega igralca tekme je bil izbran Sergio Busquets: "Dokazali smo, da smo prava keipa. Premagali smo zelo močnega tekmeca. Odlično smo se pripravili. Iz tekme v tekmo ratsemo in mislim, da bomo le še boljši."

"Zares smo trpeli. Na zadnjih treh velikih turnirjih nismo dobili nobene tekmi v izločilnih bojih. Zdaj nam je uspelo prebiti led proti svetovnim podprvakom," je bil zadovoljen Azpilicueta.

Dalić ima veljavno pogodbo in ne razmišlja o odstopu
Hrvati res niso navdušili v skupini D. Izgubili so proti Angliji z 0:1, nato remizirali s Češko (1:1) in se rešili z zmago nad zelo povprečnimi Škoti s 3:1.

Selektor Dalić je prejel številne kritike, a o odstopu ne razmišlja, čeprav bi ga številni kritični hrvaški poročevalci radi proslasili za nekdanjega.

"Izpolnili smo osnovni cilj, saj smo se uvrstili v izločilne boje. Nismo imeli sreče, saj smo naleteli na razigrano Španijo. Nismo se osmešili. Niti slučajno. Odigrali smo odlično tekmo. Zdaj ni čas, da govorim o drugih stvareh. Imam pogodbo do konca leta 2022," je poudaril Dalić.

Rebić menjal obutev, Gvardiol pil vodo, Španci pa dvakrat zabili
"Vrnili smo se po zaostanku z 1:3. V podaljšku smo imeli dve veliki priložnost, da pravzamemo vodstvo. Ni nam uspelo in kazen je prišla takoj. Ni nam uspelo, a vseeno sem ponosen. Prejeli smo dva zadetka, ko je Rebić zamenjal obutev pri prvem golu in nato še, ko je Gvardiol pil vodo ob stranski črti. Na takih tekmah odločajo malenkosti," je dodal Dalić.

Žilavi Hrvati izsilili podaljšek, zadnjo besedo pa so imeli Španci

Osmina finala, Köbenhavn:

Hrvaška - ŠPANIJA * 3:5 (3:3, 1:1)
22.771; Pedri 20./ag, Oršić 85., Pašalić 92.; Sarabia 38., Azpilicueta 57., Ferran Torres 77., Morata 100., Oyarzabal 103.
* - po podaljšku

Hrvaška: Livaković, Juranović (74./Brekalo), Ćaleta-Car, Vida, Gvardiol, Brozović, Kovačić (79./Budimir), Vlašić (79./Pašalić), Modrić (114./Ivanušec), Rebić (67./Oršić), Petković (46./Kramarić).

Španija: Unai Simon, Azpilicueta, Garcia (71./Pau), Laporte, Gaya (77./Jordi Alba), Busquets (101./Rodri), Koke (77./Ruiz), Pedri, Sarabia (71./Dani Olmo), Morata, Ferran Torres (88./Oyarzabal).

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)