Pablo Sarabia je v 56. minuti zadel za vodstvo Španije s 3:0. Foto: AP
Pablo Sarabia je v 56. minuti zadel za vodstvo Španije s 3:0. Foto: AP

Španci so v 12. minuti sicer najprej zastreljali 11-metrovko (že petič zapored!), na katero je sodnik Björn Kuipers pokazal po posredovanju videosodnika zaradi prekrška nad Kokejem. Z bele točke je streljal Alvaro Morata, a se je Martin Dubravka izkazal z lepo obrambo in njegov strel ubranil.

Je pa 32-letni vratar storil veliko napako v 30. minuti, ko je po prečki Pabla Sarabie poskušal z roko izbiti žogo prek vrat, a je to naredil premalo močno in žogo odbil v mrežo za vodstvo gostiteljev. Tudi v tretji minuti sodnikovega podaljška prvega polčasa ni dobro posredoval po akciji, ki je sledila strelu iz kota, branilec Aymeric Laporte pa ga je po predložku Gerarda Morena matiral z glavo za miren odhod Špancev na odmor.

Neverjetna napaka slovaškega vratarja Martina Dubravke v 30. minuti je bila odločilni trenutek tekme. Foto: AP
Neverjetna napaka slovaškega vratarja Martina Dubravke v 30. minuti je bila odločilni trenutek tekme. Foto: AP

Avtogol dosegel tudi Kucka

V 56. minuti je tretji zadetek za Španijo dosegel Pablo Sarabia, ki je po podaji Jordija Albe z leve strani z nekaj manj kot desetih metrov žogo poslal v notranji del vratnice, od tam pa se je odbila za hrbet Dubravke. Dobrih deset minut pozneje se je med strelce vpisal še rezervist Ferran Torres, po kombinaciji na desni strani je iz bližine zadel s peto s prvim dotikom žoge. Na zelenico je vstopil le minuto prej, ko je zamenjal Morato. V 71. minuti so si Slovaki zabili še en avtogol, žogo je v lastno mrežo tik pred črto nespretno preusmeril Juraj Kucka.

Španci, ki na prvih dveh obračunih, ko so proti Švedom in Poljakom dvakrat remizirali, niso navdušili, so zadnjič brez izločilnih bojev na evropskem prvenstvu ostali leta 2004. Na naslednjih dveh turnirjih najboljših reprezentanc stare celine so postali prvaki. Tudi letos imajo visoke ambicije, zdaj jih v boju za četrtfinale v ponedeljek ob 18.00 v Köbenhavnu čakajo Hrvati.

Uresničile so se torej napovedi selektorja La Roje Luisa Enriqueja, ki je pred tekmo dejal naslednje: "Občutek imam, da smo kot steklenica šampanjca, ki jo bomo kmalu odprli. Verjamem, da bo takoj, ko bomo zmagali, prišla na dan naša najboljša različica."

Slovaška je izpadla, saj ni med najboljšimi štirimi tretjeuvrščenimi ekipami, ki bodo tudi igrale v osmini finala.

Švedski nogometaši so se veselili v St. Peterburgu. Foto: AP
Švedski nogometaši so se veselili v St. Peterburgu. Foto: AP

Zmagoviti gol Švedov v 94. minuti

Švedska je proti Poljski povedla že v 2. minuti. Po 82 sekundah je za drugi najhitrejši gol v zgodovini evropskih prvenstev poskrbel Emil Forsberg. Podal mu je Robin Quaison. Nogometaš Leipziga je v 59. minuti po podaji rezervista Dejana Kuluševskega povišal na 2:0 (na Euru 2020 je bil uspešen že tretjič), nato pa je Robert Lewandowski z dvema zadetkoma v 84. minuti izenačil in obudil upanje Poljakom.

Toda to je dokončno izpuhtelo v 94. minuti, ko je Viktor Claesson po še eni podaji Kuluševskega zatresel mrežo za drugo zmago Švedov in prvo mesto na lestvici. V osmini finala se bodo v torek ob 21.00 v Glasgowu pomerili z Ukrajinci.

Poljaki so izgubili zadnjih pet obračunov s Švedi, brez zmage pa so na zadnjih osmih medsebojnih srečanjih. Zadnjič so jih na kolena spravili na prijateljski tekmi leta 1991.

Goli s tekem med Slovaško in Španijo ter Švedsko in Poljsko

Španski navijači v Sevilli. Foto: AP
Španski navijači v Sevilli. Foto: AP

SKUPINA E, Sevilla:
SLOVAŠKA – ŠPANIJA 0:5 (0:2)
11.204; Dubravka 30./ag, Laporte 45.+3, Sarabia 56., Ferran Torres 67., Kucka 71./ag
Dubravka je v 12. minuti ubranil 11-metrovko Morati.

Slovaška: Dubravka, Pekarik, Šatka, Škriniar, Hubočan, Kucka, Hromada (46./Lobotka), Haraslin (69./Suslov), Mak (69./Weiss), Hamšik (90./Beneš), Duda (46./Duriš).

Španija: Unai Simon, Azpilicueta (77./Oyarzabal), Eric Garcia (71./Pau Torres), Laporte, Alba, Busquets (71./Thiago Alcantara), Koke, Pedri, Gerard (77./Traore), Morata (66./Ferran Torres), Sarabia.

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)


St. Peterburg:
ŠVEDSKA – POLJSKA 3:2 (1:0)
14.252; Forsberg 2., 59., Claesson 94.; Lewandowski 61., 84.

Švedska: Olsen, Lustig (68./Krafth), Lindelöf, Danielson, Augustinsson, Ekdal, Olsson, Larsson, Forsberg (78./Claesson), Quaison (55./Kuluševski), Isak (68./Berg).

Poljska: Szczesny, Bereszynski, Glik, Bednarek, Jozwiak (61./Swierczok), Klich (73./Kozlowski), Krychowiak (78./Placheta), Puchacz (46./Frankowski), Zielinski, Swiderski, Lewandowski.

Sodnik: Michael Oliver (Anglija)

Lestvica:                       
ŠVEDSKA *        3  2 1 0 4:2  7
ŠPANIJA *        3  1 2 0 6:1  5
SLOVAŠKA         3  1 0 2 2:7  3
POLJSKA          3  0 1 2 4:6  1
          * - v osmini finala   

OSMINA FINALA

Sobota ob 18.00:
WALES - DANSKA (Amsterdam)

Ob 21.00:
ITALIJA - AVSTRIJA (London)

Nedelja ob 18.00:
NIZOZEMSKA - ČEŠKA (Budimpešta)

Ob 21.00:
BELGIJA - PORTUGALSKA (Sevilla)

Ponedeljek ob 18.00:
HRVAŠKA - ŠPANIJA (Köbenhavn)

Ob 21.00:
FRANCIJA - ŠVICA (Bukarešta)

Torek ob 18.00:
ANGLIJA - NEMČIJA (London)

Ob 21.00:
ŠVEDSKA - UKRAJINA (Glasgow)