Andrej Jarmolenko je kronal odlično igro Ukrajincev v uvodne pol ure. Foto: EPA
Andrej Jarmolenko je kronal odlično igro Ukrajincev v uvodne pol ure. Foto: EPA

Tako Makedonci kot Ukrajinci so v prvem krogu ostali praznih rok, zato je bil današnji obračun na nacionalnem stadionu v Bukarešti za obe reprezentanci zadnja priložnost. Ukrajina se je veselila prve zmage po seriji šestih zaporednih porazov na evropskih prvenstvih.

Argentinec Rapallini prvi neevropski sodnik
Obračun bo v zgodovini evropskih prvenstev ostal zapisan kot prvi, na katerem je pravico delila sodniška trojka iz neevropskih držav. Pravico so delili argentinski sodniki. Glavni je bil 43-letni Fernando Rapallini, stranska pa Juan Pablo Belatti in Diego Bonfa. Ob tem je imel Mariborčan Slavko Vinčić vlogo četrtega, njegov rojak Tomaž Klančnik pa status rezervnega sodnika.

Jarmolenko kronal premoč Ukrajine
Izbranci Andreja Ševčenka, ki so že v uvodnem krogu v Amsterdamu prikazali zelo dobro igro proti Nizozemski, so prevladovali v prvem polčasu. V 8. minuti je Ruslan Malinovski z roba kazenskega prostora sprožil močan strel, ki ga je makedonski vratar Stole Dimitrievski zaustavil, le tri minute zatem pa je Stefan Ristovski v zadnjem trenutku blokiral strel Romana Jaremčuka.

Makedonci so se le branili, zdržali pa so do 29. minute. Ukrajinci so imenitno izvedli uigrano akcijo iz kota. Podajo z leve strani je Oleksandr Karavajev s peto mojstrsko podaljšal na daljšo vratnico. Andrej Jarmolenko je bil na pravem mestu in iz bližine je potisnil žogo v mrežo z desno nogo. Vratarju Dimitrievskemu ni uspelo odbiti žoge.

Roman Jaremčuk je povišal na 2:0. Foto: EPA
Roman Jaremčuk je povišal na 2:0. Foto: EPA

Jaremčuk se je spretno izognil prepovedanemu položaju
Takoj po zadetku je potreboval Jarmolenko krajšo zdravniško pomoč, a se je hitro pobral in v 34. minuti sijajno zaposlil Romana Jaremčuka. Napadalec Genta se je izognil prepovedanemu položaju in z natančnim strelom z desnico poslal žogo ob bližnji vratnici v mrežo. Videosodnik si je ogledal posnetek in hitro je potrdil, da je zadetek regularen.

Zadetek Pandeva takoj razveljavljen
V 39. minuti so tudi Makedonci zatresli mrežo. Veteran Goran Pandev se ni veselil, saj je stranski sodnik takoj dvignil zastavico.

Dve minuti pred odmorom je Mikola Šaparenko prodrl v kazenski prostor, Darko Velkovski je podstavil nogo, a je vezist Ukrajine teatralno padel v kazenskem prostoru. Sodnik Rapallini mu je takoj pokazal rumeni karton.

Alioski slabo izvedel najstrožjo kazen, a zadel iz odbitka
Drugi polčas so Makedonci začeli precej odločneje. V 47. minuti je Pandev v kazenskem prostoru zaposlil Arijana Ademija. Strel vezista zagrebškega Dinama pa je odbil vratar Georgij Buščan. V 55. minuti je Aleksandar Trajkovski, ki je vstopil na začetku drugega polčasa, močno streljal, vratar Buščan je žogo odbil v prečko.

Ezgjan Alioski ni bil natančen z bele točke, odbito žogo pa je le potisnil v mrežo. Foto: EPA
Ezgjan Alioski ni bil natančen z bele točke, odbito žogo pa je le potisnil v mrežo. Foto: EPA

Na desni strani kazenskega prostora je do žoge skušal priti Pandev, a ga je Karavajev podrl. Sodnik Rapallini je takoj pokazal na belo točko. Ezgjan Alioski je streljal močno, a preveč po sredini vrat. Buščan je žogo odbil, a naravnost na nogo Alioskega, ki je v drugem poskusu poslal žogo v mrežo.

V 65. minuti so Ukrajinci znova izpeljali domiselno akcijo, zaključni strel Malinovskega pa je zaustavil Dimitrievski. V 74. minuti je po izvrstni podaji Malinovskega rezervist Viktor Cigankov z desetih metrov streljal mimo vrat.

Dimitrievski ubranil enajstmetrovko
V 83. minuti je argentinski sodnik po posredovanju videosodnika naknadno pokazal na belo točko zaradi igranja z roko Daniela Avramovskega v kazenskem prostoru. Rezervist je predložek s prostega strela blokiral z roko, ko je skočil visoko v zrak. Dimitrievski je slab strel Malinovskega odbil.

V zadnjih minutah je Severna Makedonija vse moči usmerila v napad, a je bila ukrajinska obramba zbrana. Trajkovski je v 94. minuti z roba kazenskega prostora streljal mimo vrat.

Igralec tekme Jarmolenko pohvalil obrambo
"Ključna je bila naša obramba, ki se je zares izkazala. Zdaj vsi hvalijo naju z Jaremčukom, ki sva dosegla gola. Nagrado, ki sem jo prejel, želim deliti s celotno ekipo. Ob odmoru smo se zavedali, da bodo Makedonci napadli, saj pri zaostanku z 0.2 nismo imeli več kaj izgubiti. Ni nam bilo lahko, saj na tem evropskem prvenstvu ni lahkih tekem," je povedal Jarmolenko, ki je bil izbran za igralca tekme.

Seletkor Andrej Ševčenko je bil zelo zadovoljen po koncu tekme. Foto: EPA
Seletkor Andrej Ševčenko je bil zelo zadovoljen po koncu tekme. Foto: EPA

Ševčenko: Odigrali smo dve zelo dobri tekmi na tem prvenstvu
"Odigrali smo dve zelo različni tekmi. Nizozemska je precej močnejši tekmec, a tudi Severna Makedonija ima odlične posameznike. Hitro se lahko vrnejo v tekmo. Nisem zadovoljen z našo učinkovitostjo, saj smo zadeli le dvakrat. Z igro sem zelo zadovoljen, dobro smo se odzvali po prejetem golu. Mislim, da smo odigrali dve zelo dobri tekmi na tem evropskem prvenstvu," je poudaril selektor Andrej Ševčenko.

Pandev: 45 dobrih minut premalo za uspeh
Precej manj zadovoljen je bil seveda kapetan Makedoncev Pandev: "Le 45 minut smo igrali dober nogomet, kar je precej premalo na velikem tekmovanju. Drugi polčas je bil pravi. Lahko bi izenačili na 2:2 še pred najstožjo kaznijho za Ukrajino. Moram dodati, da prvič v naših karierah igramo na tako visokem reprezentančnem nivoju."

Ukrajinci po zmagi nad Makedonci podaljšali upanje na napredovanje

SKUPINA C, Bukarešta:
UKRAJINA
– SEVERNA MAKEDONIJA 2:1 (2:0)
10.000; Jarmolenko 29., Jaremčuk 34.; Alioski 57.
Malinovski je v 84. minuti zapravil 11-m.

Ukrajina: Buščan, Karavajev, Zabarnji, Matvijenko, Mikolenko, Sidorčuk, Malinovski (91./Sobol), Zinčenko, Jarmolenko (69./Cigankov), Šaparenko (87./Sidorčuk), Jaremčuk (69./Besjedin).

Severna Makedonija: Dimitrievski, Ristovski, Velkovski (86./Tričkovski), Musliu, Nikolov (46./Trajkovski), Spirovski (46./Churlinov), Alioski, Bardhi (77./Avramovski), Ademin (85./Ristevski), Elmas, Pandev.

Sodnik: Fernando Rapallini (Argentina)

Lestvica:                       
NIZOZEMSKA *     2  2 0 0 5:2  6
UKRAJINA         2  1 0 1 4:4  3
AVSTRIJA         2  1 0 1 3:3  3
SEV. MAKEDONIJA  2  0 0 2 2:5  0
* - v osmini finala