Sinočnja danska predstava je navdušila tudi tokratno omizje nogometnega podkasta Žoga je okrogla. Foto: Reuters
Sinočnja danska predstava je navdušila tudi tokratno omizje nogometnega podkasta Žoga je okrogla. Foto: Reuters

Med šestnajst najboljših reprezentanc na prvenstvu stare celine se je včeraj uspelo uvrstiti tudi Danski, ki po prvih dveh tekmah na prvenstvu ni imela niti ene točke. Ob zmagi nad Rusijo s 4:1 so bili v krogu treh ekip s po tremi točkami v primerjavi s Finsko in Rusijo najuspešnejši. Sinočnja danska predstava je navdušila tudi tokratno omizje nogometnega podkasta Žoga je okrogla.

"Danci niso našli zamenjave za Eriksena, so se pa naslonili na več drugih nogometašev. Ta reprezentanca ima precej podcenjeno hrbtenico izkušenih igralcev – Schmeichel, Kjaer, Christensen, Hojbjerg in tudi Poulsen. Ti fantje že dolgo igrajo skupaj v reprezentanci, sicer niso najbolj spektakularna skupina igralcev, ampak so kompaktni in bodo očitno nevarni tudi v izločilnih bojih," o Danski razmišlja radijski reporter Jože Pepevnik, ki v dvoboju osmine finala med Walesom in Dansko prednost daje zadnji.

Prvo mesto v skupini A je sinoči potrdila Belgija, ki je z 2:0 premagala Finsko. Belgijska igra je bila potrpežljiva, oba gola so nogometaši pod vodstvom Roberta Martineza dosegli v zadnjih dvajsetih minutah tekme. "Selektor Martinez je že pred tekmo postavil pričakovano taktiko proti outsiderju. Namenil je počitek nogometašem v zadnji vrsti, tudi na bočnih položajih, tako da je Belgija igrala nekje med postavo A in postavo B. Že šest let pričakujemo nekaj velikega od njih, po treh tekmah pa še niso pokazali toliko, da bi jih, razen točkovnega izkupička, lahko ocenili za prve favorite turnirja," Belgijo ocenjuje radijski reporter Boštjan Janežič, ki je videl tudi odlično avstrijsko predstavo proti Ukrajini, ki pa ni prinesla rezultata, ki bi realno povzel dogajanje na igrišču, Avstrija bo v osmini finala igrala proti Italiji. "Ukrajinci nimajo stabilnosti v obrambi, Avstrijci pa so dobro pokrili njihove napadalne nogometaše. Igrali so tako rekoč samo Avstrijci, rezultat bi lahko bil precej višji od 1:0."

"To tekmo gre povezati s tekmo Danske in Rusije – v malo drugačni obliki sicer. Avstrijci so tako kot Danci bistveno bolj tekmovalno resno ekipa od včerajšnjih tekmecev. Igrajo z izjemno kompaktno formacijo, v kateri so razdalje majhne. So izredno agresivni, branjenje je vedno usmerjeno proti žogi, reakcija Ukrajincev pa je podobna kot ruska. Velika nemoč v boju z nogometom hitrejšega tempa," je vzporednice med tekmama v Københavnu in Bukarešti našel tokratni strokovni gost Aleš Arnol, pomočnik glavnega trenerja pri ljubljanskem Bravu in vodja tamkajšnje nogometne šole.

"Vesel sem, da se trendi iz klubskega nogometa potrjujejo na evropskem prvenstvu, in to prinaša rezultat. Za zdaj sem navdušen nad igro Italijanov. V preteklih letih sem videl, kako so napredovali v mlajših reprezentančnih selekcijah, in zdaj se to pozna tudi v članski. So dinamični, igrajo z več tveganja kot v preteklosti, v posesti žoge jih zanima globina, imajo vedno rešitve na bočnih položajih. Navdušil me je Locatelli. Všeč mi je, kako imajo v fazi napada s tremi osrednjimi branilci in dvema vezistoma nadzor nad igro in čakajo pravi trenutek za napad globine. Polovica ekip sicer uporablja razporeditev s tremi branilci, ki se ob branjenju spremeni v linijo petih. Ta zadnja vrsta je postala stalnica na klubski in reprezentančni ravni, ker ekipam prinaša rešitve: bistveno boljšo pokritost širine igrišča, ob čemer lahko osrednji branilci mnogo lažje in konkretneje delajo izhode proti sredini igrišča, s tem pa tudi pokrivajo t. i. medprostor, v katerem se kakovostni igralci lahko obrnejo in dajo zadnjo žogo ali streljajo proti golu," o smernicah razvoja igre na evropskem prvenstvu razmišlja Arnol, ki je skupaj s sogovorniki omenil bočne nogometaše kot doslej, glede na igralni položaj, najbolj izstopajoče na tem evropskem prvenstvu.

"Primer dobre igre bočnih nogometašev je dvoboj Nemčije in Portugalske. Gosens in Kimmich sta bila na tej tekmi odlična. Celotna igra Nemčije je temeljila na tem, da zgostijo sredino igrišča, izzovejo Portugalce, da kakovostno pokrijejo to sredino in posledično ustvarijo prostore na bočnih položajih. Taktična ideja je preprosta, izvesti jo je mnogo težje. Selektor Santos se ni odzval, Portugalci so puščali preveč prostora in Nemci so navdušili, ker so bili iz prve v drugo tekmo videti kot drugačna ekipa. Tudi zato, ker vse ekipe zapirajo sredine igrišča, se na bokih pojavljajo igralci, ki izstopajo. Izpostavil bi Gosensa, ne samo njegovo tehnično znanje in motoriko, ki je najpomembnejša, ampak tudi taktiko predložka, kakšno podajo izbrati v določenem trenutku."

Nogometno omizje tokrat debatira tudi o močnih in šibkih točkah francoske reprezentance, njeni prihajajoči tekmi s portugalsko izbrano vrsto in o dinamiki prvenstva, ki možnost napredovanja ponuja tudi najboljšim tretjeuvrščenim ekipam skupinskega dela.

Žoga je okrogla Euro 2020 e06: Zakaj igra polovica ekip s tremi zadaj?