Dan po dnevu po tem še vedno skeli

Petek je zaznamoval poraz Poljske, ki je zanesljivo ne bo v izločilnih bojih, prvi remi brez golov na letošnjem Euru, za nejevoljo med slovenskimi poročevalci v Nemčiji pa je povzročila PR-služba slovenske nogometne zveze.

Sorodna novica Zmaga nad Anglijo zagotovo pomeni napredovanje, remi pa zelo verjetno

Slovenski nogometaši in navijači še vedno obžalujejo izgubljeni točki proti Srbiji, ki je za remi zadela v zadnjih sekundah tekme v Münchnu. A kljub temu so slovenske sanje o preboju v izločilne boje še žive. Za napredovanje v osmino finala bo dovolj zmaga nad Angleži, po vsej verjetni bo zadoščal že neodločen izid. Točka, ki skeli, a je vseeno velika z vidika, da je javnost še pred dvema letoma po porazu v Beogradu s Srbijo v Ligi narodov že pokopala slovenski reprezentančni nogomet. Slovenija ima še vedno vse možnosti, da doseže zgodovinski uspeh, predvsem pa je pomembno dejstvo, da so Slovenci še vedno odvisni sami od sebe.

Benjamin Šeško je glavno slovensko orožje v napadu. Foto: Reuters
Benjamin Šeško je glavno slovensko orožje v napadu. Foto: Reuters

PR-ovski zdrs nogometne zveze Slovenije
Včeraj je bil za medije v Wuppertalu na voljo Benjamin Šeško. Vse lepo in prav, a je bil tam prisoten le en medij. Skoraj vsi novinarski kolegi so včerajšnji dan izkoristili za potovanje iz Münchna v Porurje. Tudi naša novinarska ekipa, ki je imela tovrstno pot načrtovano že nekaj mesecev. Po tekmi z Dansko ni bilo na voljo nikogar od igralcev, za tokratni termin za medije pa smo izvedeli šele tri ure in pol pred začetkom in še kasneje, da bo za medije na voljo Benjamin Šeško. Slovenski napadalec po navodilih PR-službe nogometne zveze do zdaj ni bil na voljo niti enkrat od začetka priprav.

"Napaka nogometne zveze Slovenije, dvojni metri. Tudi mi bi se lahko pravočasno organizirali in odzvali na vabilo, če bi se zveza držala dosedanjega sistema. Po tekmi z Dansko ni bilo na voljo nobenega igralca, po tekmi s Srbijo pa. Če bi to izvedeli v večeru po tekmi, bi se lahko kdo od kolegov usedel na vlak in bi prišli do izjave," je povedal Boštjan Janežič. Voditelj Luka Petrič je o tem povedal: "Škoda, ker se je to zgodilo med prvenstvom. Žal mi je, da ga slovenska javnost ni imela možnost slišati. V ospredju bi moral biti nogomet, mnogi predstavniki pa so zdaj upravičeno nejevoljni, ker niso imeli priložnosti in kaj vprašati Benjamina Šeška." Marko Cirman je poudaril, da sicer dobro sodelujejo z zvezo, in razmišljal: "Šeško ni 26. igralec na seznamu. Je nogometaš, ki s pojavo na igrišču, recimo v Stožicah, poskrbi, da njegovo ime kričijo otroci in nekaj tisoč ljudi. Škoda za ta spodrsljaj zveze. To je njegov prvi Euro, podaljšal je pogodbo z Leipzigom, zanima nas, zakaj je ostal v tem klubu, pa takšnih vprašanj nismo imeli možnosti postaviti. Kylian Mbappe je pred evropskim prvenstvom, takoj po podpisu za madridski Real bil na tiskovni konferenci francoske izbrane vrste, ki je trajala več kot pol ure."

Sorodna novica Umrl je sodnik na Sodišču Evropske unije Marko Ilešič

Hvala, profesor!
V 77. letu starosti je umrl dr. Marko Ilešič. Bil je eden ključnih mož pri postavljanju nogometne zveze ob osamosvojitvi Slovenije, čislan pravnik, nekdanji predsednik jugoslovanske nogometne zveze in spoštovan profesor. Takole se ga spominja Boštjan Janežič: "Profesorja Marka Ilešiča se je držal vzdevek Profo. Bil je eden vrhunskih diplomatov, tako političnih, sodniških in nogometnih. Ko se je, po razpadu Jugoslavije, bilo treba roditi na novo, je skupaj z Rudijem Zavrlom odigral vodilno vlogo za postavljanje slovenske zveze. Miren, preudaren, razmišljujoč, poliglot, govoril je 13 jezikov. Bilo je vedno prijetno v njegovi družbi. Bil je toleranten, razlagalen pa tudi dober poslušalec. Ohranil ga bom v lepem spominu."

Sorodna novica Nizozemci po razveljavljenem zadetku Simonsa ostali brez zmage

Poljska brez možnosti, Francija in Nizozemska brez golov
Avstrijci so premagali Poljake, piko na i k zmagi s 3:1 je postavil Marko Arnautović, ki je postal drugi najstarejši avstrijski strelec na velikih tekmovanjih. Ukrajina je popravila vtis in na krilih Šaparenka, ki je dosegel gol in podajo, po preobratu premagala Slovaško. V Šeškovem Leipzigu pa je bil na tekmi med Francijo in Nizozemsko Jože Pepevnik, ki je podrobneje razložil, kaj se je zgodilo na tekmi, ki se je kot prva na tem Euru končala brez golov. Francija ni zmagala na zadnjih šestih tekmah zapored, ko tekme ni začel ali je sploh igral Kylian Mbappe. Po zlomu nosu na prvi tekmi je včerajšnjo prvi zvezdnik Francije spremljal s klopi za rezervne nogometaše.

Nova epizoda podkasta Žoga je okrogla je že na voljo na spletni strani Vala 202, na portalu RTV365 in pri vašem priljubljenem ponudniku podkastov.