Slovenski nogometaši si zaslužijo aplavz. Foto: Reuters
Slovenski nogometaši si zaslužijo aplavz. Foto: Reuters

Najprej si poglejmo lestvico po štirih odigranih tekmah v skupini C.

ReprezentancaTekmeZmageRemijiPoraziGoliTočke
Anglija21102:14
Danska20202:22
Slovenija20202:22
Srbija20111:21

Najprej razjasnimo sredino lestvice: zakaj je Danska pred Slovenijo? Obe imata namreč popolnoma enak izkupiček točk in razliko v zadetkih, izenačeni sta bili tudi na medsebojni tekmi (1:1). A Danci so pred Slovenci šele po petem merilu, to pa je ferplej. To je seštevek točk, ki jih vsaka reprezentanca dobi za prejete kartone; rumeni karton prinese eno točko, rdeči pa tri. Pri tem je v rahli prednosti Danska, ki ima 4 točke, Slovenija pa 5 (ugodnejše je seveda nižje število).

Sorodna novica Karničnik odprl vrata v raj, a Slovenija na koncu ostala brez zgodovinske zmage

Vpliv ima tudi karton Novakovića
Če ste šteli slovenske kartone na obeh tekmah, boste prišli do štiri, petega je namreč dobil tehnični direktor Milivoje Novaković v 70. minuti obračuna z Dansko. Če bi bili Slovenija in Danska popolnoma izenačeni tudi po tretji tekmi − vključno s številom točk v ferpleju, pa bi bila v prednosti Danska, ker v tem primeru odloča le še eno merilo, to pa je uvrstitev Slovenije v kvalifikacijski skupini, v kateri pa je bila Danska pred Slovenijo.

Slovenija trenutno najboljša med tretjimi
To so torej razlogi, da je Slovenija trenutno tretja. Po polovici odigranih tekem drugega kroga je najboljša tretjeuvrščena reprezentanca. Ne pozabimo − štiri najboljše reprezentance, ki bodo predtekmovanje končale na tretjem mestu, si bodo prav tako priigrale boje na izpadanje.

Sorodna novica Jan Oblak: Glave gor, čez pet dni nas čaka Anglija

A gremo naprej, k torku, ko bosta odigrani zadnji tekmi v skupini C. Slovenija bo igrala z Anglijo, Danska pa s Srbijo. Scenarijev za slovenski preboj v osmino finala je precej.

1. možnost: zmaga nad Anglijo

Ta razplet pomeni, da je Slovenija vsaj druga, s tem pa zagotovo napreduje. Na lestvici bi bila zagotovo tako pred Anglijo kot Srbijo, o prvem mestu pa bi odločala primerjava z Dansko. Slovenija bi za zmago v skupini morala premagati z več zadetki razlike kot Danska Srbijo (oziroma prejeti čim manj kartonov, o čemer smo pisali nekaj vrstic višje).

2. možnost: remi proti Angliji

Slovenija bi s tem predtekmovanje končala s tremi remiji in tremi točkami, kar bi morda celo lahko prineslo drugo mesto!

Sorodna novica Matjaž Kek: Dokaz, kako je lahko šport krut

2.1. Remi tudi na tekmi Srbija - Danska
Za tak scenarij se mora z delitvijo točk končati tudi tekma med Dansko in Srbijo. Pred ferplej lestvico bi odločalo še večje število doseženih golov. Povedano drugače: remi 3:3 je ugodnejši kot 2:2, ta je ugodnejši kot 1:1, ta pa kot 0:0.

2.2. Tekma Srbija - Danska se ne konča z remijem
V tem primeru je Slovenija zagotovo tretja, pred njo bosta namreč Anglija in zmagovalka obračuna Srbija - Danska, za njo pa poraženka te tekme. V tem primeru odloča primerjava tretjeuvrščenih reprezentanc. Ponovimo: šest skupin, vrata so odprta za štiri reprezentance. Scenarijev je v tem primeru ogromno, saj smo komaj na polovici predtekmovanja. Lahko se ozremo zgolj na Euro 2016 in Euro 2020, na katerih je veljal trenutni sistem. Na prvem turnirju sta v osmino finala peljali še 3 točke in razlika v zadetkih 0, na drugem turnirju pa 3 točke in razlika v zadetkih -1. Z remijem proti Angliji bi Slovenija končala s 3 točkami in razliko v zadetkih 0. To po mnenju številnih statističnih modelov v več kot 95 odstotkih primerih pomeni napredovanje.

3. možnost: poraz proti Angliji

Sorodna novica Münchenska minuta preveč

Scenarij, ki si ga nihče ne želi. Zanimivo je, da je Slovenija v tem primeru še vedno lahko tretja. To velja zagotovo v primeru zmage Danske nad Srbijo, v obeh preostalih primerih pa bi o tretjem in četrtem mestu odločali najprej razlika v zadetkih, nato večje število doseženih golov, nato ferplej in na koncu skupna lestvica v kvalifikacijah (kjer je v tem krogu najboljša Danska, sledi Slovenija, Srbija pa je najslabša).

A dve točki vsaj v teoriji ne prinašata najbolj verjetnih možnosti za napredovanje prek lestvice tretjeuvrščenih reprezentanc. Precej več bo jasno, ko bodo vse skupine odigrale po dve tekmi.

Nogometna matematika: kakšne so možnosti za napredovanje Slovenije?
Navijači verjamejo v zmago Slovenije nad Anglijo