Zlatko Zahović. Foto: www.alesfevzer.com
Zlatko Zahović. Foto: www.alesfevzer.com

S 35 zadetki najboljši strelec slovenske reprezentance je bil tri tedne pred začetkom evropskega prvenstva v nogometu v Nemčiji gost tokratne epizode podkasta Žoga je okrogla na Valu 202.

V njegovem Mariboru so se voditelj Luka Petrič ter radijska reporterja Marko Cirman in Jože Pepevnik z nekdanjim športnim direktorjem vijoličastih pogovarjali o slovenski izbrani vrsti, Josipu Iličiću, vzponu Benjamina Šeška, Mariboru, Olimpiji, Celju in investitorjih v slovenski nogomet.

Vabljeni k poslušanju celotnega, več kot enournega, podkasta in k branju dela pogovora spodaj!

Zlatko Zahović: Na Euru te ne sme biti strah neuspeha

Selektor Matjaž Kek je objavil širši spisek igralcev za Euro, na katerem se je znašel tudi Josip Iličić. Se vam zdi, da je upravičeno, zasluženo znova del slovenske reprezentance?
To so stvari selektorja. Jasno, da je ob pomanjkanju kakovosti glede na bazo, ki jo ima slovenska reprezentanca, vsak tak talent, vsak, ki ima nekaj več, zelo dobrodošel. "Jojo" je dokazana kakovost. Selektor je takoj videl, da lahko na tem velikem tekmovanju prinese nekaj, česar ta reprezentanca nima. In doda, da smo še bolj konkurenčni. Hvala Bogu, to je zelo dobrodošlo.

Ali bo njegov vpoklic vplival na slovensko garderobo? Kaj lahko prinese, doda vanjo?
To je zelo dobro vprašanje, na katero ni tako lahko odgovoriti. Garderoba je osnova vsakega moštva. Prepričan sem, da je selektor dobro razmislil o pozitivnih stvareh in o vseh določenih vprašanjih, kaj in kako. Prepričan sem, da sta se pogovorila in da mu je Matjaž Kek dodelil svojo vlogo, kar je zelo pomembno, za prevencijo problemov. Selektor je zelo izkušen v vseh pogledih. Verjamem, da je Josip to vlogo, ki mu je bila ponujena, sprejel. To je "prvi par čevljev".

Kar se tiče Iličića ... Velik talent, ki si je pridobil spoštovanje soigralcev, nasprotnikov, sodnikov, se pravi celotne nogometne družine. To je zelo pomembno za našo reprezentanco, da imaš nekoga, ki je "persona grata" in ki ti lahko na igrišču da nekaj več, kar v trenutku potrebuješ. Selektor Kek je več kot premislil pozitivne in manj pozitivne stvari v primeru njegovega vpoklica. In če predvidiš manj pozitivne stvari in narediš vse, da si korak pred morebitnimi problemi, potem si zmagal.

Koliko se vam zdi, da je imela obstoječa slovenska garderoba kaj besede pri tem? Kako to poteka v nogometni garderobi, ko nekoga sprejmejo nazaj?
Odvisno od garderobe. Ti lahko kot vodja slačilnice vprašaš, lahko pa že veš, kakšen bo odgovor. Včasih je tišina dovolj. Odvisno, kako selektor vidi in oceni situacijo. Ni vedno nujen pogovor, ni vedno nujno vprašanje. Včasih niti ni potrebe, da so igralci seznanjeni. Včasih lahko gre tudi za presenečenje, saj ne želiš, da se obstoječi igralci opustijo. Želiš impulz, da vidijo, da je tu še nekdo, ki lahko igra. Tu gre lahko tudi za motivacijski prijem. Ampak selektor Kek je zelo izkušen, veliko je prestal, kar je zelo pomembno. Prepričan sem, da mu ni bilo lahko sprejeti takšne odločitve, kot tudi vem, da je zanesljivo dobro premislil, in vsi si želimo, da je ta njegova odločitev pravilna.

Po objavi selektorjeva seznama so praktično vsi glavni evropski nogometni mediji povzeli ta spisek ravno zaradi Josipa Iličića. Povsod je bilo poudarjeno, da se je vrnil v reprezentanco. Nenavadno je, da je toliko pozornosti požel nogometaš, ki ga tri leta ni bilo zraven. Koliko mislite, da lahko Josip Iličić doda nekemu ugledu in profilu te reprezentance tudi s svojim prihodom na Euro?
Omenili ste tisto, kar je lahko največji problem ... To ni vedno rešitev. Kamere se bodo zdaj obrnile nekam drugam, preostali fantje pa so garali celotne kvalifikacije. Še enkrat povem, da sem prepričan, da je selektor dobro razmislil, da bodo vloge dobro razdeljene. Medijsko je to zelo pozitivno, sploh za malo Slovenijo. Zdaj se je treba spraviti na pravo pot. Kamere so pomembne. V garderobi so tudi egi, ki ne bodo dopustili, da so kamere obrnjene samo v eno smer. To so problemi, ki lahko nastanejo. A menim, da je "Jojo" dobrodošel, in želim si, da bi bila Slovenija uspešna.

Sorodna novica Na širšem Kekovem seznamu tudi Josip Iličić

Iličića zelo dobro poznate. Se lahko on na neki način podredi reprezentanci, v nekem svojem zavedanju, da ni več takšen nosilec, kot je bil v prejšnji generaciji reprezentance?
Moral se bo podrediti in sprejeti vlogo. Ni on tisti, ki si je priigral to evropsko prvenstvo, to je uspelo drugim. Mislim, da se bo "Jojo" prilagodil. Ne glede na to, da bodo kamere spontano tudi nekje drugje. On je super fant. Ko se mu bo razložilo, kaj je njegova vloga, mu bo jasno. Tudi on je lahko hvaležen selektorju ali reprezentanci ali pa Nogometni zvezi Slovenije, da je bil povabljen po vseh teh letih na takšno veliko tekmovanje, ki mu je manjkalo, in da bo stvar pozitivna.

Spomnite nas, kako je bilo, ko ste prvič videli Josipa Iličića? Kdaj ste ga prvič videli igrati?
Na Ptuju. Bila je tekma med njegovim nekdanjim klubom Bonifiko in Aluminijem v dodatnih kvalifikacijah za prvo ligo. Takrat sem prvič videl "štrkljastega" fanta, ki vse zna, a je bil fizično zelo skromen, stal je na trhlih nogah. A videlo se je, da ima nekaj več. Pozneje je to v Interblocku le še nadgradil. Z nekdanjim predsednikom Interblocka sva bila dogovorjena že veliko prej, preden je prišlo v javnost, da Josip prihaja v Maribor.

Zlatko Zahović na polfinalni tekmi Pokala Pivovarna Union med Muro in Rogaško konec aprila na Fazaneriji. Foto: www.alesfevzer.com
Zlatko Zahović na polfinalni tekmi Pokala Pivovarna Union med Muro in Rogaško konec aprila na Fazaneriji. Foto: www.alesfevzer.com

Je res, da je njegovo nadaljevanje kariere viselo na nitki in da ste ga vi oživili, ker je že skoraj nehal igrati nogomet?
Res je. S Pečečnikom sem bil vse dogovorjen in šel sem po "Jojota" v Ljubljano. Ne vem, ali to ljudje vedo, a Iličić je bil pred tem na preizkušnji pri moldavskem klubu Šerif Tiraspol, a je bila preizkušnja neuspešna. Kar niti ni nenavadno, preizkušnje so namreč zelo specifične. Bil je zelo razočaran, saj so mu najbrž obljubljali marsikaj. Gledal ga je tudi mlajši Mamić, a se je takrat ravno poškodoval. Rekel bi, da niso znali prepoznati tistega, kar on je. Fant je vedel, kaj ima v sebi. Vedel je, da če bo dobil priložnost, da to izrazi, bo to velika kariera. Bil je zelo samozavesten. In kakovosten. To je pogojeno eno z drugim.

Potem je prišel Maribor. Sezono je začel brez priprav. Bil sem tiho, gledal sem ga. "Jojo" niti ni vedel, da ga imam ves čas na očeh. Bil je drugačen, včasih tudi malo melanholičen. Vedel sem, da potrebuje mir in da mu moramo pokazati, da verjamemo vanj. Spomnim se, da smo igrali z Videotonom, kjer je Iličić odigral, mislim, da sedem minut. In to brez priprav. Takrat je bil trener Darko Milanič, ki zna prepoznati takšne igralce. Rekel sem mu, da on ne potrebuje priprav, ker nima mišic. Ti nimaš kaj pripravljati, če nimaš mišic in če si suh, če te je samo kost in koža.

Nato je igral proti Triglavu, 5:2 je bil rezultat. Takoj je koketiral z občinstvom s potezami. To je bilo tik pred evropsko tekmo. Milanič je to opazil in ga zamenja v 60. minuti. Naslednji dan sem rekel tajnici, da naj pokliče trenerja, da se malo pogovoriva. Ko je Darko odprl vrata, je takoj vedel, zakaj sem ga poklical. Oba sva enako razmišljala. Vedela sva, da mora igrati, ker je kakovosten, ker skrbi za energijo na igrišču in ob njem, in da bomo zato napredovali.

Sorodna novica Šeško imenitno sezono kronal s 14. zadetkom, Köln izpadel v drugo ligo

Še o Benjaminu Šešku. V fantastični strelski formi je zaključil sezono ...
Benjamin je prototip modernega nogometaša. Če želite, je prototip umetne inteligence, ki zdaj vse bolj prihaja na plano in je vse bolj pomembna v nogometu. Merila so zdaj popolnoma drugačna, kot so bila nekoč. On je produkt vsega tega in stvari počne odlično. Imeti Šeška v slovenski reprezentanci je privilegij, saj lahko vedno računaš nanj, da lahko reši tekmo in povleče moštvo proti vrhunskim stvarem. Res je fenomen. Ves ta njegov razvoj gre v smer sočasnega razvoja umetne inteligence, kjer ti lahko vse izračunajo in pomagajo pri razvoju. Salzburška šola slovi po tem napredku. Pomemben korak je bil odhod k Leipzigu. To sta povezana kluba in tudi preskok za Benjamina ni bil prevelik.

Topovski udarec Šeška za 14. gol ob koncu prve sezone v Bundesligi

Šeškov agent Elvis Bašanović je potrdil, da bo usoda Benjamina Šeška znana še pred začetkom evropskega prvenstva ... V zadnjih tednih se je najbolj omenjal odhod v Arsenal ali k Milanu. Kaj se vam zdi najpametnejše zanj?
Težko bo zgrešil pri odločitvi. In Arsenal in Milan sta zanj idealna. Arsenal ima mlado ekipo, Milan pa ni več to, kar je bil. Zato od igralca ne pričakujejo, da boš prvak Italije in Evrope. Merila so se spustila, kar je pomembno za tako mladega fanta. Če govorimo konkretno o teh dveh klubih, bo težko zgrešil. Ima avtocesto za velike stvari. Prepričan sem, da jo bo znal izkoristiti. Meni je zelo všeč, kako Benjamin oddela tekmo. To je fantastično. Ni vse v golih in realizaciji. Res oddela tekmo. Ko vidiš, koliko preteče, se bori, to naredi vse fante okoli njega boljše. To povleče, to kontaminira.

Najboljša enajsterica sezone v Prvi ligi Telemach po izboru ustvarjalcev podkasta Žoga je okrogla

Vratar: Matjaž Rozman (Celje)

Branilci:
Žan Karničnik (Celje), David Zec (Celje), Marcel Ratnik (Olimpija), Matija Kavčič (Bravo)

Vezisti: Timi Max Elšnik (Olimpija), Mark Zabukovnik (Celje), Jan Repas (Maribor)

Napadalci: Hilal Soudani (Maribor), Josip Iličić (Maribor), Aljoša Matko (Celje)