Tomi Horvat in Jon Gorenc Stanković Foto: Val 202
Tomi Horvat in Jon Gorenc Stanković Foto: Val 202

Radijski nogometni podkast Žoga je okrogla začenja serijo gostovanj. Ustvarjalci podkasta bodo pred evropskim prvenstvom obiskali nekaj slovenskih reprezentantov na delu v tujini, prva destinacija je bližnji Gradec, kjer za Sturm zelo uspešno igrata Jon Gorenc Stanković in Tomi Horvat.

Slovenska dvojica je v petek Sturmu na domačem igrišču pomagala do zmage nad dunajskim Rapidom, kluba se bosta srečala še dvakrat: že v sredo znova na državnem prvenstvu, na začetku maja pa še v finalu pokalnega tekmovanja. Graški klub je pet krogov pred koncem prvenstva na vrhu avstrijske Bundeslige sicer točkovno izenačen s serijskim prvakom Salzburgom.

Gorenc Stanković je pogosto kapetan črno-belega kluba, Horvat pa je v tej sezoni najboljši strelec Sturma. Nekdanji vezist Domžal v Gradcu končuje svojo četrto sezono, nekdanji vezist Mure pa svojo drugo. Ponujamo vam del pogovora s slovenskima reprezentantoma, začenši s prestopom Gorenca Stankovića.

"Ko sem podpisal pogodbo s Sturmom, sem bil v Angliji, pri Huddersfieldu. Vse je potekalo digitalno, prek interneta, bil je čas pandemije. To je bilo aprila, takrat je Sturm izgubljal tekme v seriji in tiste tekme je bilo težko gledati, pogodbo sem namreč že podpisal. Imel sem dvome, ali sem se odločil prav ali ne. Nato so poleti, ko sem prišel, zamenjali še trenerja, ampak je športni direktor povedal, da se nič ne spreminja, da me tudi novi trener z novimi idejami vidi v tej ekipi. Zgodba se je dobro razvijala naprej," je povedal Gorenc Stanković.

Ko sem podpisal pogodbo s Sturmom, sem bil v Angliji, pri Huddersfieldu. Vse je potekalo digitalno, preko interneta, bil je čas pandemije. To je bilo aprila, takrat je Sturm izgubljal tekme v seriji in tiste tekme je bilo težko gledati, pogodbo sem namreč že podpisal. Imel sem dvome v glavi, če sem se odločil prav ali ne. Nato so poleti, ko sem prišel, zamenjali še trenerja, ampak je športni direktor povedal, da se nič ne spreminja, da me tudi novi trener z novimi idejami vidi v tej ekipi. Zgodba se je dobro razvijala naprej.

Jon Gorenc Stanković

Jon, pogodbo ste podpisali na daljavo. Se takrat fizično sploh niste srečali s predstavniki Sturma?
Ne, vse je potekalo prek Zooma. Bil je čas korone. Imeli smo sicer načrt, da bi prispel z letalom, vendar so se nato zaprla tudi letališča, potovanja so bila otežena, potrebni so bili številni testi. Vse smo uredili na daljavo, tudi tradicionalnega sprejema ob podpisu pogodbe ni bilo. Bilo je nenavadno, morda pa je prav, da je bilo tako.

Tomi, kako se vi spominjate svojega prestopa? Je bilo verjetno bolj fizično kot pa na daljavo?
Sturm je pokazal zanimanje, se slišal z agentom. Vse smo se dogovorili že prej, nato sem v Gradec prišel le na podpis pogodbe in takrat sem ljudi iz kluba tudi spoznal v živo.

Klub opravi veliko raziskovalnega dela, preden pripelje igralca. Ali tudi igralci dobro preverite, kam odhajate?
Seveda vsakega igralca zanima, v kakšno okolje gre. Pogledaš, kakšen je klub, kakšno zgodovino ima, kako delajo z igralci, kakšni so rezultati. Pozanimaš se, ali je to dobra stopnička višje v karieri. Glede na vse skupaj se potem odločiš.

Tomi, vi ste imeli tudi izkušnjo igranja proti Sturmu. Je to pomagalo pri prestopu?
Mislim, da so me tam opazili. V Murski Soboti sem odigral dobro tekmo, gotovo je bilo koristno. Nato so me spremljali in pozneje pripeljali. Na začetku sem dobil veliko minutaže, a vseeno zaradi višje ravni igre in nove ekipe ni bilo lahko. V prvi sezoni sem dobro in veliko igral, nato sem skoraj pol leta stagniral, ko nisem imel veliko minutaže. Imel sem tudi veliko bojev s samim seboj, s svojo glavo, da sem izkoristil vsako priložnost, ki sem jo dobil. V teh trenutkih je najpomembneje ostati miren. Vsak trening je pomemben, v daljšem obdobju se to gotovo obrestuje.

Jon Gorenc Stanković in Tomi Horvat sta v tokratni epizodi podkasta Žoga je okrogla govorila o boju za naslov avstrijskega prvaka, o življenju v Gradcu in stikih ter obiskih domačih na avstrijskem Štajerskem. Razgovorila sta se tudi o nekdanjih trenerjih, ki so zaznamovali njuni karieri, o izstopajočih dosedanjih soigralcih, najljubših golih, ki sta jih dosegla, ter o ciljih in možnostih slovenske reprezentance na prihajajočem evropskem prvenstvu. Na koncu epizode tudi tokrat kviz.

Gorenc-Stanković in Horvat s Sturmom stremita k naslovu avstrijskega prvaka