Zlatko Zahović po doseženem zadetku na tekmi Slovenija – Španija na evropskem prvenstvu leta 2000 v Amsterdamu (1:2), kjer je bilo na stadionu približno deset tisoč slovenskih navijačev. Foto: EPA
Zlatko Zahović po doseženem zadetku na tekmi Slovenija – Španija na evropskem prvenstvu leta 2000 v Amsterdamu (1:2), kjer je bilo na stadionu približno deset tisoč slovenskih navijačev. Foto: EPA

Del pogovora z najboljšim strelcem slovenske izbrane vrste (35 zadetkov) ste lahko v torek videli v prispevku na TV Slovenija, tokrat pa vam ponujamo še preostala njegova razmišljanja, ki jih je predstavil novinarju Simonu Šparavcu.

V tistem času mediji še niso toliko pisali oziroma niso bili tako nogometno razviti, niti niso imeli informacij, kaj se dogaja. Reprezentanca ni imela uspehov in bili so pritiski v klubu, da naj ne bi igral. Da bi počival, da ne bi potoval in da ne bi prišel utrujen z reprezentančnih akcij.

Zlatko Zahović

O zmagi nad Ukrajino v dodatnih kvalifikacijah za Euro 2000
Tisto noč je težko opisati. Bilo je -6 stopinj Celzija, sneg, sporne sodniške odločitve. Od sreče smo jokali že pred koncem tekme, potem pa morali ostati osredotočeni do konca. Na koncu niti nismo verjeli, da je res konec. Težko je opisati, a vsi smo privilegirani, da smo bili del tega. Gotovo so spomini na Kijev maksimalno najvišje v naših karierah. Bil je koktajl čustev.

O edinstvenosti uspeha pred 24 leti
Evropsko prvenstvo je nekaj posebnega, ker je bilo pač prvo. Po devetih letih prebijanja reprezentance in igralcev, žrtvovanja. Izkoristili smo priložnost, ki smo jo po osamosvojitvi Slovenije dobili za veliko sceno. Devet let smo orali ledino in na koncu nam je uspelo. Bili smo mlada država, nismo bili navajeni vsega tega.

Video: Slovenija z golom Mirana Pavlina na Euro 2000 (Odmevi, 17. 11. 1999)

Video: 4000 ljudi na Brniku, 5000 pred Magistratom (Dnevnik, 18. 11. 1999)

O tem, ali je vseskozi verjel, da bo reprezentanci uspelo
Ne. Ko se prebijaš, nimaš občutka, kdaj bo napočil ta trenutek. Preprosto je bilo težko vnaprej vedeti. Da, bili smo ambiciozni, verjeli smo in nekako upali, da bo prišel naš trenutek. A to je enako kot v življenju. En trenutek ti spremeni vse. To se je nam zgodilo. Kar naenkrat smo mlajši prišli v ospredje in začutili, da je to tisti trenutek, ko lahko s soigralci povlečemo voz naprej. Ko začutiš, da lahko daš tisto kakovost, da preostali fantje, strokovno vodstvo in javnost začnejo verjeti.

Sorodna novica Video: Kako smo se veselili prvega preboja na veliko tekmovanje

O razlikah med generacijama 1999 in 2023
Razlika med takrat in zdaj je, da smo mi orali ledino in nismo imeli pritiska. Bolj je bila želja in volja. Potem smo letvico z uvrstitvijo na tri velika tekmovanja dvignili visoko in tem mladim fantom je zdaj vse prej kot lahko. Kadar je letvica visoko, so namreč pričakovanja samoumevna, čeprav je zaradi majhne baze jasno, da je Sloveniji težko ostati kontinuirano v vrhu. Fantje so najtežje zdaj prebrodili in ne bi bilo lepšega, če bi nam uspelo priti na evropsko prvenstvo. Verjamem, da nam bo. Zelo podobno kot takrat bo tudi geografsko. Tedaj Belgija in Nizozemska, zdaj Nemčija. Idealno je, saj je Nemčija blizu, to bo vrhunsko evropsko prvenstvo. Res bo nekaj krasnega. Verjamem, da bo dosežen rekord po obisku tekem slovenske reprezentance.

O podobnosti zdajšnje generacije s tedanjo
Uspešne slovenske ekipe so si zelo podobne. Kot jajce jajcu.

Sorodna novica Zlatko Zahović: Verjamem v naš uspeh in največjo selitev iz države

O točki preloma
Ključna je bila tekma v Ligi narodov v Beogradu (4:1), ki smo jo res odigrali slabo. Takrat je skočila celotna javnost, mediji ste odigrali vrhunsko vlogo. Ni bilo več skrivanja pod preprogo, jasno je bilo, da pristop ni pravi in da na takšen način ne bo več šlo naprej. Potem se je začelo obračati, fantje so reagirali, ker imajo kakovost. Če dodamo še Šeška, se je energija preprosto sprožila. Šeško je dal tisto, kar naj bi pričakovali od fanta, ki ima kakovost več, da potegne ta vlak naprej. Seveda tudi Oblak, ki dobro organizira zadeve v obrambi. Celotna javnost je začela verjeti. Majhne reprezentance, kot je Slovenija, potrebujejo javnost oziroma ljudi, da se sproži energija. Potem vsi dajejo več, kot so sposobni. To se trenutno vidi.

24 let od magičnega večera v Kijevu

O napredku reprezentance v zadnjem letu in pol
Na začetku je bilo fantom težko. Vse, kar smo počeli, tudi ko je bil rezultat dober, smo počeli na fizičnih in psiholoških limitih. Če se spomnimo tiste tekme v Oslu (0:0), je bilo to metanje na glavo. Če bi gledal tekmo nekdo, ki je nevtralen, bi rekel: "Nič." Ampak mi smo bili zadovoljni in iz tega smo izhajali. Fantje so vse svoje obveze, ki jih ima vrhunski nogomet, počeli na limitu. Imeli so informacije v glavah o tem, kaj morajo početi, in se neprestano odločali. Še vedno so razmišljali, kaj morajo početi. Zdaj to stresajo iz rokava in delajo spontano, kar je lepo videti. Zadaj je veliko delo.

Zahović: Verjamem v naš uspeh in največjo selitev iz države
Pavlin: Pred štirimi leti nihče ni verjel v te fante
Borbenost osnovna vrlina vsake uspešne slovenske generacije
Slovenija gre naprej!: Pogovor s Francijem Božičem, dolgoletnim športnim novinarjem in urednikom Dela