Kek: Nekatere igralce je malo zategnilo, a taka nervoza je lahko le pozitivna

"Agresivnost, tek, igra v obe smeri. Prepričan sem, da imamo tudi mi kakovost, da se upremo Eriksonu, Höjlundu, Højbjergu, da ne naštevam vseh zvezd danskega nogometa," je selektor Slovenije poudaril, kakšna mora biti igra na nedeljski tekmi.

"Ne bom vam razlagal, na kakšen način bomo skušali priti do pozitivnega izida. Mi se zavedamo, da je Danska favorit v tej tekmi, ampak – saj veste, favoriti so zato, da se jih premaga. Z velikim spoštovanjem do Danske, reprezentance s številnimi top imeni in med tistimi ekipami, ki lahko naredijo vrhunski izid na evropskem prvenstvu," je na vprašanje danske televizije TV2 odgovoril Kek, kako bo postavil Slovenijo, da bo iztržila dober izid.

Kek začenja svoj drugi veliki turnir v vlogi selektorja. Pred 14 leti so Slovenci na SP-ju 2010 na uvodni tekmi premagali Alžirijo. Foto: uefa.com/Christian Kaspar-Bartke – UEFA/UEFA via Getty Images
Kek začenja svoj drugi veliki turnir v vlogi selektorja. Pred 14 leti so Slovenci na SP-ju 2010 na uvodni tekmi premagali Alžirijo. Foto: uefa.com/Christian Kaspar-Bartke – UEFA/UEFA via Getty Images

V Ljubljani remi 1:1, v Københavnu 2:1 za Dance

Reprezentanci se še predobro poznata, saj sta lani igrali v isti kvalifikacijski skupini, na koncu pa je Danska z enakim številom golov osvojila prvo mesto v skupini, Slovenija pa je zasedla drugo mesto. A medsebojno je bilo 4:1 v točkah in 3:2 v golih za Dance.

Na prvem srečanju v preteklih kvalifikacijah 16. junija v Ljubljani je Slovenija igrala brez kapetana in prvega vratarja Jana Oblaka, ki ga je nadomestil na evropskem prvenstvu odsotni Matevž Vidovšek. V primerjavi z udarno enajsterico je bila sprememba še v osrčju obrambe, v kateri je začel David Brekalo.

Razmerje med streli je bilo 6:10, v okvir vrat 2:2, končalo pa se je z 1:1. Gnezda Čerin je zaposlil Šporarja v 25. minuti, tik pred odmorom pa je izenačil Rasmus Højlund po podaji Højbjerga.

Na "povratni tekmi" v danski prestolnici 17. novembra lani je bila v igri zmaga v skupini. Erik Janža je v 30. minuti s prostega strela izenačil na 1:1, a to je bil edini slovenski preblisk v napadu, Thomas Delaney pa je v 54. minuti kronal izrazito premoč Danske.

Razmerje med streli je bilo 12:2, v okvir vrat 8:1. Najboljši posameznik Slovenije je bil tako logično Jan Oblak, v prvi postavi pa sta manjkala dva načeta igralca, ki ju je selektor Kek raje prihranil za domačo tekmo s Kazahstanom. Namesto Stojanovića je začel Verbič, namesto Šporarja pa Vipotnik.

V napovedih v Nemčiji in tujih medijih ni dvoma, da bo vse razen zmage Dancev presenečenje. Ne nazadnje Danska na Fifini lestvici zaseda 21. mesto, Slovenija je zgolj 57. in spada med obstrance na tem turnirju.

Poznajo Slovence in se jim lahko prilagodijo

Na novinarski konferenci Danske selektor Kasper Hjulmand in kapetan Christian Eriksen nista kaj veliko govorila o prvem nasprotniku, še manj pa je Slovenija zanimala danske medije. Eno vprašanje o Šešku in na splošno, kaj pomeni tekma s Slovenci v veliki sliki ciljev na evropskem prvenstvu.

"Šeško je hiter, nevaren napadalec. Nova zvezda. A takšnega igralca v konici imamo tudi mi – Höjlunda. Slovenijo smo že premagali. Zdaj smo igrali dvakrat. Vemo, kako moramo igrati, lahko pa se tudi prilagodimo, lahko zamenjamo pol ekipe," je bil danski selektor samozavesten in zadovoljen s širokim izborom.

Vsi njegovi varovanci so zdravi in pripravljeni za igro. Danci se največ ukvarjajo s sestavo vezne linije, za katero vlada močno konkurenca, kar pa Hjulmanda samo veseli. Selektor je poudaril: "Od besed moramo preiti k dejanjem, da uresničimo svoje velike cilje."

Veteran, kapetan in nekakšni oče ekipe Eriksen se veseli: "Zmaga bi prinesla ogromno, ne le treh točk. Prihaja 20 tisoč Dancev, tudi vsa moja družina. Za to igramo."

Eriksen ne razmišlja več o srčnem zastoju pred tremi leti

Slovenci brez treninga na stadionu v Stuttgartu

Drugače od Dancev, ki so trenirali v času nedeljske tekme, so se Slovenci odločili, da zadnji nedeljski trening opravijo v reprezentančnem taboru v Wuppertalu, nakar so popoldne prileteli v švabsko prestolnico. Dan pred tekmo je pred novinarje s selektorjem stopil vezist v udarni postavi Timi Max Elšnik.

"Komaj čakamo tekmo in odštevamo ure do šestih popoldne. Imam privilegij, da si lahko zdaj pogledamo slačilnico in igrišče. Razmere so res izjemne, tako da bomo fantje uživali na polno," se veseli osrednji vezist, ki je bil edini reprezentant, ki je prišel na stadion v Stuttgartu, medtem ko so njegovi soigralci z letališča odšli naravnost v hotel.

Zaužiti trenutek ob začetku, nato pa ...

"V primerjavi z lanskima tekmama igramo na nevtralnem igrišču. Nazadnje so imeli res prevlado na domačem terenu. Vem, da bo vsak od prve do zadnje minute dal srce na igrišče. Da se bomo na koncu skupaj veselili. Da ne bo vse prehitro šlo mimo, moramo v najbolj pozitivnem pomenu uživati na nogometnem igrišču na tem največjem odru," je Elšnik tako sebe kot reprezentante in tudi navijače še enkrat opomnil, da je treba užiti trenutek, ko bo Slovenija drugič zaigrala na evropskem prvenstvu v nogometu.

"Zdaj smo tu. Dolgo, predolgo smo čakali. Ampak ob zavedanju moči nasprotnika, ki je ena izmed desetih najboljših reprezentanc v Evropi. Veseli me teh 10, 12 ali celo 15 tisoč slovenskih navijačev. Vsa številna sporočila in pozitivna energija. Lepo je biti nogometaš zdaj v teh dneh v Sloveniji," se je Kek strinjal s svojo številko deset, da velja zajeti sapo, se ozreti po nogometnem karnevalu, ki se odvija v Nemčiji, ter uživati ob začetku evropskega prvenstva 2024.

Potem ko bo odzvenela Zdravljica, pa se začenja boj za izid.

Elšnik si je edini ogledal zelenico v Stuttgartu