Erik Janža je po pol ure igre z levico izjemno natančno izvedel prosti strel, žoga je preletela živi zid in presenetila tudi vratarja Schmeichla. A žal je bil to edini slovenski strel v okvir vrat. Foto: EPA
Erik Janža je po pol ure igre z levico izjemno natančno izvedel prosti strel, žoga je preletela živi zid in presenetila tudi vratarja Schmeichla. A žal je bil to edini slovenski strel v okvir vrat. Foto: EPA
Danska ostaja trn v peti Slovencev, na šesti tekmi je petič zmagala. Foto: EPA
Danska ostaja trn v peti Slovencev, na šesti tekmi je petič zmagala. Foto: EPA

Tudi v šestem medsebojnem soočenju Slovencem ni uspelo streti Danske, ki je imela domala vso tekmo premoč, v strelih v gol je bilo na koncu 13:2. Le en preblisk je imela Slovenija: v 30. minuti je Erik Janža vrhunsko izvedel prosti strel in izenačil, toda v drugem polčasu slovenska igra še naprej ni bila dovolj odločna in pogumna za podvig na stadionu Parken, na drugi strani pa so si Danci zmago (in s tem tudi pot na EP v Nemčiji) zagotovili z zadetkom 32-letnega igralca Anderlechta Thomasa Delaneyja v 54. minuti.

Danci potujejo na Euro 2024, Slovenci pokazali premalo

Šporar taktično ostal na klopi
Slovenija je tekmo začela s spremenjeno postavo. Namesto Andraža Šporarja je bil v napadu ob Benjaminu Šešku Žan Vipotnik, ki je konec tedna v Franciji dosegel dva zadetka. Na desnem krilu je bil Benjamin Verbič, saj Petar Stojanović od dvoboja na Severnem Irskem pred mesecem dni za Sampdorio zaradi poškodbe ni odigral niti minute. Tako Šporar kot Stojanović sta bila na klopi najbrž tudi zaradi tega, ker v primeru prejetega rumenega kartona ne bi mogla igrati v ponedeljek v Stožicah.

Jonas Wind (levo) je imel v 12. minuti prvo veliko priložnost na tekmi. Foto: EPA
Jonas Wind (levo) je imel v 12. minuti prvo veliko priložnost na tekmi. Foto: EPA

Že 11. reprezentančni gol bočnega branilca
Danci so takoj nakazali željo, da že pred zadnjim krogom kvalifikacij rešijo dileme o napredovanju. Bili so nenehno korak pred Slovenci in imeli veliko premoč. V 12. minuti je Jonas Wind nevarno poskusil z glavo, v 26. minuti pa je Jan Oblak klonil. Victor Kristiansen je podal pred gol, žoga je preletela nekaj igralcev in našla Joakima Mæhleja, na katerega je pozabila slovenska obramba, tako da bočnemu branilcu Wolfsburga ni bilo težko zadeti. To je bil njegov enajsti reprezentančni gol.

Približno 600 slovenskih navijačev se je zbralo na stadionu Parken. Foto: EPA
Približno 600 slovenskih navijačev se je zbralo na stadionu Parken. Foto: EPA

Delaney s petih metrov premagal Oblaka
Slovenski odgovor je bil izjemen. Le štiri minute pozneje, iztekala se je 30. minuta, je prosti strel (priigral ga je Žan Vipotnik) s 17 metrov fantastično izvedel Erik Janža in izenačil. Žal je bil to edini slovenski preblisk, napadalci na čelu z Benjaminom Šeškom (iz igre je odšel že v 73. minuti) namreč niso dobili uporabnih žog. V drugem polčasu so Danci nadaljevali pritisk in bili nagrajeni v 54. minuti. Wind je podal do Jensena, ta je z glavo podaljšal do Thomasa Delaneyja, ki je bil s petih metrov natančen z levico.

V ponedeljek poraz strogo prepovedan
Čeprav je Kek s štirimi menjavami osvežil ekipo, slovenska igra ni in ni spominjala na tisto iz oktobra. Danci so dobivali dvoboje na sredini igrišča in si ustvarjali priložnosti, najbližje novemu zadetku pa so bili v 78. minuti, ko je nevarno sprožil Poulsen, toda Jan Oblak je bil na mestu. Slovenija, ki jo je na razprodanem stadionu s kapaciteto 35 tisoč gledalcev spremljalo približno 600 navijačev, je tako doživela drugi poraz v teh kvalifikacijah (po finski zmagi v Helsinkih), a ima še vedno zelo lepe možnosti za preboj na evropsko prvenstvo. Na ponedeljkovi domači tekmi (začetek ob 20.45) mora proti Kazahstanu osvojiti le točko. Z drugimi besedami: tekme ne sme izgubiti.

Kazahstan se bori za prvi nastop na evropskem prvenstvu. Foto: Reuters
Kazahstan se bori za prvi nastop na evropskem prvenstvu. Foto: Reuters

Kazahstan opravil svojo nalogo
Predzadnji krog kvalifikacij je v skupini H najprej postregel s pričakovano zmago Kazahstana nad San Marinom (3:1) v Astani. Gostitelji z igro niso navdušili, v Astani so se dolgo mučili. Že v prvi nevarnejši akciji v 19. minuti so dosegli zadetek, z lepim strelom s 17 metrov je žogo pod prečko poslal Islam Česnokov.

Nogometaš, ki je prvič začel reprezentančno tekmo, je v 51. minuti dosegel tudi drugi gol, še enkrat je bil natančen s strelom od daleč, tokrat se je za strel odločil še z daljše razdalje kot pri prvem golu. San Marino je bil enakovreden tekmec. Po uri igre je znižal zaostanek, ko je odbito žogo od vratnice v mrežo pospravil Simone Franciosi, s tem je dosegel šele drugi gol svoje ekipe v teh kvalifikacijah. Končni izid so gostitelji dosegli z enajstmetrovke, v drugi minuti sodnikovega dodatka jo je uspešno izvedel Abat Aimbetov.


Kvalifikacije za EP, skupina H:
DANSKA – SLOVENIJA 2:1 (1:1)
35.600; Mæhle 26., Delaney 54.; Janža 30.

Danska: Schmeichel, Vestegaard, Andersen, Christensen, Mæhle, Højbjerg, Nørgaard (46./Jensen), Kristiansen (86./Kristensen), Delaney (75./Hjulmand), Wind (86./Dolberg), Poulsen (91./Lindström).

Slovenija: Oblak, Karničnik, Blažič, Bijol, Janža (62./Drkušić), Verbič (73./Lovrić), Gnezda Čerin, Elšnik (62./Kurtić), Mlakar (86./Zajc), Vipotnik, Šeško (73./Gorenc Stanković).

Sodnik: Jose Maria Sanchez Martinez (Španija)

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

KAZAHSTAN – SAN MARINO 3:1 (1:0)
Česnokov 19., 51., Aimbetov 90./11-m; Franciosi 60.

Kazahstan: Šacki, Kairov (54./Skvorcov), Malij, Maročkin, Bistrov (54./Erlanov), Dosmagambetov (62./Vorogovski), Česnokov, Bejsebekov, Zuev (74./Tapalov), Orazov (55./Kenesov), Aimbetov.

San Marino: E. Benedettini, Ma. Battistini, Fabbri, Di Maio (46./Franciosi), Rossi, Tosi, A. Golinucci, Capicchioni (94./Golinucci), Mularoni (95./Lunadei), Lazzari (77./Pancotti), Nanni (27./Vitaioli).

Sodnik: Harald Lechner (Avstrija)


FINSKA – SEVERNA IRSKA 4:0 (1:0)
Pohjanpalo 42./11-m, Hakans 48., Pukki 74., Lod 88.


Ponedeljek ob 20.45:
SLOVENIJA – KAZAHSTAN

SEVERNA IRSKA – DANSKA

SAN MARINO – FINSKA

Lestvica:                              
DANSKA *         9  7 1 1 19:8  22 točk
SLOVENIJA        9  6 1 2 18:8  19     
----------------------------------     
KAZAHSTAN        9  6 0 3 15:10 18     
FINSKA           9  5 0 4 16:9  15     
SEVERNA IRSKA    9  2 0 7  7:13  6     
SAN MARINO       9  0 0 9  2:29  0