Takole je Guillermo Ochoa, ki nastopa že na svojem petem svetovnem prvenstvu, zaustavil strel Roberta Lewandowskega z enajstmetrovke. Foto: Reuters
Takole je Guillermo Ochoa, ki nastopa že na svojem petem svetovnem prvenstvu, zaustavil strel Roberta Lewandowskega z enajstmetrovke. Foto: Reuters

Zvezdnik Barcelone je izboril najstrožjo kazen, potem ko ga je v kazenskem prostoru za dres vlekel Hector Moreno. Sodnik je pokazal na belo piko po ogledu VAR-a. Strel Lewandowskega je z lepo parado obranil Guillermo Ochoa in poskrbel, da eden najboljših strelcev zadnjega obdobja ostaja na štirih tekmah še brez gola na svetovnih prvenstvih.

Ochoa ubranil 11-metrovko Lewandowskemu

To je bil tudi eden izmed dveh strelov Poljske v okvir vrat Mehike na celotni tekmi. Mehika je imela več od igre, najlepši priložnosti pa je zapravila v prvem delu.

V prvem polčasu, ki ni postregel s številnimi priložnostmi, so bili nekoliko podjetnejši Mehičani. Omeniti velja strel z glavo Alexisa Vege, ki je v 26. minuti švignil za malo mimo gola. Tri minute pozneje je poskusil Jesus Gallardo, vendar je vratar Wojciech Szczesny stegnil roko in preusmeril žogo. Lewandowski je bil v prvem delu praktično neopazen. V nasprotnikovem kazenskem prostoru se je žoge dotaknil le enkrat.

Lewandowski pa je bil v naslovni vlogi v 55. minuti, ko ga je v dvoboju v kazenskem prostoru za dres vlekel Moreno. Napadalec Poljske je padel, a je igra tekla naprej. Po opozorilu iz sodniške sobe jo je glavni sodnik Chris Beath prekinil in po ogledu VAR-a dosodil najstrožjo kazen.

Lewandowski je sprožil v desno stran mehiškega gola, toda z lepo parado se je izkazal 37-letni veteran Guillermo Ochoa. 34-letnik ni bil uspešen z bele pike pri zadnjih dveh poskusih tako v klubu kot reprezentanci. Zanimivo, Poljaki so zapravili zadnje tri enajstmetrovke na svetovnih prvenstvih. Poleg te še leta 1978 in 2002.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Mehičani so v 64. minuti zagrozili prek Henryja Martina, sicer pa ne ena ne druga ekipa nista dopuščali posebej nevarnih akcij tekmecu. Bilo je sicer nekaj polpriložnosti, a so bili streli precej nenatančni, blokirani ali preprosto preslabi.

Mehika in Poljska sta se merili na prvem povsem montažnem objektu v zgodovini SP-ja, sestavljenem iz 974 ladijskih zabojnikov, ki ga bodo v primeru uspešne skupne kandidature Argentine, Čila, Paragvaja in Urugvaja za SP 2030 preselili v slednjega in ga v Maldonadu znova sestavili za tekme takratnega mundiala.

Poljaki se niso prebili iz skupine na zadnjih treh svetovnih prvenstvih (2002, 2006, 2018), medtem ko je Mehika igrala v osmini finala na zadnjih sedmih mundialih.

Vrhunci tekme Mehika – Poljska
11-22 (C) Mexico-Poland( id: 3854573), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
11-22 (C) Mexico-Poland( id: 3854573), Postave
11-22 (C) Mexico-Poland( id: 3854573), Statistika tekme