Hrvaška je na zadnjih osmih tekmah izločilnih bojev na velikih tekmovanjih kar sedemkrat igrala podaljšek, tokrat pa je bil junak vratar Dominik Livaković, ki ga je po tekmi poljubil Luka Modrić. Kapetan je šel zaradi utrujenosti z igrišča v prvem delu podaljška. Foto: Reuters
Hrvaška je na zadnjih osmih tekmah izločilnih bojev na velikih tekmovanjih kar sedemkrat igrala podaljšek, tokrat pa je bil junak vratar Dominik Livaković, ki ga je po tekmi poljubil Luka Modrić. Kapetan je šel zaradi utrujenosti z igrišča v prvem delu podaljška. Foto: Reuters
Sorodna novica Livaković s tremi ubranjenimi 11-m dokončno zlomil pogumne samuraje

Hrvaška nogometna reprezentanca se je na svetovnem prvenstvu v Katarju uvrstila v četrtfinale, potem ko je po enajstmetrovkah premagala Japonsko s 4:2. Po 120 minutah je bilo 1:1, taktično je bila Japonska boljša, imela je tudi več priložnosti, toda pri strelih z bele točke je odpovedala. Vratar Dominik Livaković je ubranil poskuse Takumija Minamina, Kaoruja Mitoma in Maja Jošida.

Dostojen naslednik Subašića
"Veličastni Livi je ponovil mojstrovine svojega predhodnika in someščana Danijela Subašića s SP-ja v Rusiji 2018. Vratar iz Zadra je znova rešil Hrvaško, kopamo se v veselju, a tako blizu smo bili breznu," je po preboju med osem zapisal Jutarnji list. "Dominik Livaković je ubranil kar tri enajstmetrovke. Japonski nogometaši so padali kot hruške, njegove obrambe pa so bile tako lahkotne, kot da opravlja najlažje delo na svetu."

Hrvati po drami z bele točke izločili Japonce

Perišić presegel Šukerja
Hrvaški mediji slavijo tudi druge nogometaše, od kapetana Luke Modrića, ki je šel zaradi utrujenosti v 99. minuti z igrišča, do strelca izenačujočega gola Ivana Perišića, ki je dosegel svoj šesti gol na svetovnih prvenstvih in izenačil rekordni dosežek legendarne hrvaške "devetke" Davorja Šukerja. S skupno desetimi goli na velikih tekmovanjih pa je 33-letni Dalmatinec zdaj sam na vrhu hrvaških strelcev na največjih tekmovanjih.

Tudi pri španski Marci so nad Perišićem navdušeni: "Če bi bil nogometni koledar sestavljen le iz svetovnih in evropskih prvenstev, bi bil Perišić med desetimi najboljšimi nogometaši sveta. Dosegel je tri gole v Rusiji, dva v Braziliji in zdaj še enega v Katarju." V naslovu pa so vendarle bolj kot obrambe Livakovića izpostavili nespretnost Japoncev: "Japonci so izvedli harakiri pri streljanju enajstmetrovk."

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com
Hrvaško je zajela evforija, a naslednji tekmec bo v petek Brazilija. Foto: Reuters
Hrvaško je zajela evforija, a naslednji tekmec bo v petek Brazilija. Foto: Reuters

Mojstri razburljivih končnic
Dvoboj v Al Vakri si je na prizorišču ogledalo 42.500 gledalcev, od tega okoli tisoč hrvaških nogometnih navdušencev, med njimi tudi hrvaški politični vrh s premierjem Andrejem Plenkovićem. Pred tekmo so se srečali s hrvaškim selektorjem Zlatkom Dalićem in mu zaželeli srečo. Ta je bila zelo potrebna, podobno kot trikrat v izločilnih bojih pred štirimi leti (Danska, Rusija, Anglija) je morala Hrvaška znova loviti zaostanek, takrat je dvakrat napredovala po enajstmetrovkah (Danska, Rusija).

Livaković: Trenirali smo enajstmetrovke in bili smo pripravljeni
"V zadnjih štirih letih smo vsak dan garali za to, da bi znali prebiti to bariero in se prebiti med osem, a nam ni uspelo. To je res težko sprejeti," je bil razočaran japonski kapetan Jošida. Japonski streli z bele točke so bili res slabi, zadel je le Takuma Asano. Foto: EPA

Modrić obljublja boljšo igro proti Braziliji
"Očitno se ne znamo izogniti dramam, v Katarju pa se ponavljajo dogodki iz Rusije. Tekma je bila izjemno zahtevna, na nasprotni strani smo imeli izjemno neugodno ekipo z izjemnimi tekaškimi in telesnimi sposobnostmi. Nismo bili na naši pričakovani ravni, a najpomembneje je, da smo se uvrstili v četrtfinale. V odločilnih trenutkih smo pokazali, da imamo pravi karakter, na vratih pa smo imeli tudi čudežnega Livija," je povedal kapetan Luka Modrić (najboljši igralec SP-ja 2018), ki obljublja, da bo hrvaška igra v četrtfinalu na višji ravni, kar bo nujno, če bodo želeli preskočiti Brazilce.

Selektor Zlatko Dalić (zgrešil je z uvrstitvijo Bruna Petkovića v prvo enajsterico) je bil prizanesljivejši do predstave svojih varovancev: "Mislim, da smo odigrali dobro, ravno tako, kot je bilo potrebno s takšnim tekmecem. Dvoboj je bil zahteven, borben in kakovosten."

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Livaković: Najlepši trenutek v karieri
27-letni vratar Dinama Livaković je postal prvi vratar v zgodovini, ki je pri streljanju enajstmetrovk ubranil uvodna dva strela. "To je najlepši trenutek v moji karieri in najboljša tekma. Občutek je sijajen. Japonci so od začetka izvajali presing. Ni nam bilo lahko, bili so vrhunsko pripravljeni," je povedal Livaković. Da je v dobri formi, je selektor Dalić slutil že na nedeljskem treningu: "Ubranil je nekaj enajstmetrovk, zato sem bil danes pred streli z bele točke prepričan, da bomo napredovali. Morda mi ne boste verjeli, ampak vedel sem, da bo Livaković naš junak."

Izvajanje enajstmetrovk na tekmi Japonska - Hrvaška