Selektor in prvi napadalec – junaka prve hrvaške zmage na tem prvenstvu. Foto: Reuters
Selektor in prvi napadalec – junaka prve hrvaške zmage na tem prvenstvu. Foto: Reuters

Tekma se je komaj začela, že je Alphonso Davies z nebeškim skokom popeljal javorjeve liste v vodstvo. Tudi nekaj naslednjih minut so bili Kanadčani živahnejši in odločni v dvobojih, po dobrih 20 minutah pa je večina prometa šla v obratno smer, končalo pa se je kar s 4:1.

Sorodna novica Kanada šokirala že v drugi minuti, Hrvati pa odgovorili v slogu šampionov

Ne daš vsak dan dveh golov na SP-ju
Junak tekme je bil Andrej Kramarić, ki je kar trikrat zatresel nasprotno mrežo (en zadetek je bil razveljavljen), razumljivo je bil prešerne volje: "Prvih pet minut je bilo zahtevnih, a nato smo prikazali tisto, kar kažemo običajno: fokus in psihično moč, zaradi česar nam je uspelo obrniti izid. Tudi zame je to poseben večer, ne zgodi se, da bi prav vsak večer dosegel dva gola na tekmi svetovnega prvenstva."

Dalić zadovoljen nad napadalcem
Napadalca je pohvalil tudi selektor Zlatko Dalić, ki se je spomnil, da na relaciji s Kramarićem ni šlo vedno najbolj gladko: "Že večkrat sem rekel, da je konstanten in da lahko rešuje tekme. Nikoli pa ni bil pod vprašanjem. Midva sva že razčistila, ve, kdaj mora biti tiho in kdaj mora opravljati svoj posel. To se mu je izplačalo."

To zmorejo le velike ekipe
Zadovoljen pa je bil nad celotno ekipo: "Svojim igralcem moram čestitati za nastop. Kanadčani so hitro zabili gol, imeli so ogromno energije, gol jim je dal še večji polet. Bistveno je, da smo se znali umiriti. To zmorejo le velike ekipe, ki imajo vero, ki dihajo skupno, imajo motiv in odločnost. In vse to velja za Hrvaško."

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

"Imamo eno najboljših veznih linij"
Dalić je še nadaljeval: "15 minut smo se iskali, potem pa nam je uspelo zaigrati, kot smo načrtovali že pred začetkom tekme. Od Perišića in Kramarića sem zahteval, da stojita široko in ne prihajata toliko v sredino, s tem smo naredili prostor za Brozovića, Kovačića in Modrića. Znova se bom ponovil, to je ena najboljših veznih linij. Danes so vsi sijajno tekli in sijajno igrali. To je samo začetek in to lahko znova ponovimo."

Hrvati s preobratom do zmage nad Kanadčani

Herdman: Dobro igrali 25 minut
Pred tekmo se je veliko govorilo o kanadskem selektorju Johnu Herdmanu, ki je z neprimernimi besedami napovedal zmago nad Hrvaško, izkazalo pa se je, da se je bila to zgolj dodatna motivacija za Hrvaško. Herdman je bil po tekmi manj ekspliciten: "Ni res, da nismo spoštovali Hrvaške, ni bila v tem težava. V prvih 25 minutah smo igrali na ravni najboljših reprezentanc na svetu, a Hrvaška je odlična ekipa, ki zna kaznovati vse napake. Sam sem ponosen."

Herdman je še dodal: "Res smo dobro začeli, s hitrim golom smo razveselili svoje navijače. Tekmo je odločil drugi hrvaški gol, od takrat smo morali loviti izid, Hrvati pa so ubijalsko dobri v tranziciji igre. Dali smo jim veliko prostora, ki so ga znali izkoristiti."

Proti Belgiji po zmago
Hrvaška je zdaj v odličnem položaju, a Dalić miri pred evforijo. Kanada ni več v igri za napredovanje, a kockasti še niso v osmini finala, Dalić je miren: "Zadnji krog bo odločal, ničesar še nismo rešili. Na tekmi proti Belgiji bomo šli na zmago, tudi oni potrebujejo tri točke, tudi za njih bo to zadnja priložnost. Že pred prvenstvom sem opozarjal, da je to zahtevna skupina, imamo štiri točke in dobro razliko v zadetkih. Ne bom govoril o sreči in evforiji, gremo korak za korakom, potem pa bomo videli."

FIFA svetovno prvenstvo v nogometu 2022
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina F
1.
Maroko
3 2 1 0 4:1 7
2.
Hrvaška
3 1 2 0 4:1 5
3.
Belgija
3 1 1 1 1:2 4
4.
Kanada
3 0 0 3 2:7 0

Riddle: Opinion Poll - Katero tekmo bi si raje ogledali v zadnjem krogu v skupini F?