Lovro Majer je postavil piko na i izjemni tekmi Hrvaške. Foto: Reuters
Lovro Majer je postavil piko na i izjemni tekmi Hrvaške. Foto: Reuters
Nebeški skok Daviesa. Foto: Reuters
Nebeški skok Daviesa. Foto: Reuters

Začetek tekme je krenil popolnoma po željah Kanadčanov. Navijači te ogromne države so se nekaj minut pred začetkom tekme veselili prvega osvojenega pokala v Davisovem pokalu, že v drugi minuti tekme proti Hrvaški pa so se veselili šele svojega prvega gola na svetovnih prvenstvih (to je bila zanje sicer že peta tekma). A nadaljevanje tekme je bilo povsem po notah evropske reprezentance, ki je dokazala svojo kakovost. Zmaga s 4:1 je bila navdušujoča, ognjeni pa so dokazali, da gredo na tem turnirju lahko še zelo daleč. Prav daleč pa ne bodo šli več Kanadčani, ki so ostali brez teoretičnih možnosti za osmino finala.

Riddle: Opinion Poll - Katero tekmo bi si raje ogledali v zadnjem krogu v skupini F?

Sanjski začetek Kanade
Severnoameričani so povedli že v prvi pravi akciji na tekmi. Napad je začel vratar Milan Borjan in žogo poslal daleč v napad, popolnoma na desni strani je do nje prišel Tajon Buchanan in poslal predložek v osrčje kazenskega prostora, kamor je z veliko hitrostjo utekel Alphonso Davies in z glavo dosegel sploh prvi gol Kanade v zgodovini svetovnih prvenstev.

Kanada ekspresno povedla
Kramarić je iz težkega kota zadel za 1:1. Foto: Reuters
Kramarić je iz težkega kota zadel za 1:1. Foto: Reuters

Južni sosedje so prvič resneje zapretili v 22. minuti, ko je v napad zdrvel Mateo Kovačić in žogo spravil proti Marku Livaji, ki se je je sicer dotaknil, a bil za drobec prepočasen, da bi lahko sprožil močnejši strel. Hrvati so se izenačenja veselili v 26. minuti, ko je Andrej Kramarić prodrl z desne strani in žogo spravil v malo mrežico. A sekundo pozneje je stranski sodnik dvignil zastavico, saj je bil pri eni podaji prej v nedovoljenem položaju Livaja, ki je v nadaljevanju akcije zaposlil prav Kramarića.

Kramarić v drugo tudi uradno med strelci
Hrvati so bili vse konkretnejši, tako je v 35. minuti Kovačić znova lepo zaposlil Livajo, ki je sprožil močan strel proti kanadskim vratom, a je morda udaril preveč po sredini, Borjan je tako strel ubranil z nogo. Nemočen pa je bil dobro minuto pozneje, ko je Ivan Perišić na levi strani s petko mojstrsko podal do Kramarića, ki je tokrat dosegel regularen gol.

Kramarić izenačil na 1:1
Livaja je takole sprožil z roba kazenskega prostora. Foto: Reuters
Livaja je takole sprožil z roba kazenskega prostora. Foto: Reuters

Juranović zdrvel, Livaja zabil za 2:1
Kockasti se niso ustavili, ampak so nadaljevali izjemen nalet, saj so v predzadnji minuti prvega polčasa prvič povedli. Na sredini igrišča je žogo prejel Josip Juranović in kot vihar zdrvel proti kanadskim vratom, pri tem je imel nekaj sreče, saj se mu je žoga enkrat odbila nazaj v smer gibanja, to je spravil do Livaje, ki je z roba kazenskega prostora zabil za prvo hrvaško vodstvo v večeru z 2:1. Svetovni podprvaki so se po res slabem začetku hitro pobrali in na odmor odšli celo z vodstvom.

Livaja od daleč poskrbel za preobrat

Tudi drugi polčas so bolje začeli Kanadčani, Osorio je v 49. minuti udaril z 20 metrov, žoga je mimo cilja zletela le za nekaj centimetrov. A na drugi strani so takoj zapretili Hrvati, Luka Modrić je v 54. minuti z desne strani poslal natančen predložek, utekel je Kramarić, Borjan pa je strel komaj odbil v kot.

Šah-mat: Perišić-Kramarić
Kramarić je izjemen nastop zaokrožil v 70. minuti, ko je povišal na 3:1. Akcijo je na levi strani začel Perišić, ki je diagonalno podal na desno stran kazenskega prostora, kjer je žogo prejel Kramarić. Ta je zlahka ušel Kamalu Millerju, močno udaril z levico in žogo poslal med nogama Atibe Hutchinsona (ki je prvi Kanadčan, ki je zbral stoti nastop za reprezentanco) za nov zadetek. Junak tekme je dobro minuto pozneje zapustil igrišče.

Kramarić zabil še svoj drugi gol

Majer dokončal izjemen hrvaški vtis
V zaključku tekme so se Kanadčani sicer še borili, a niso mogli streti dobre hrvaške igre. Kockasti so svojo dominantno igro kronali še s svojim četrtim zadetkom, ki ga je v 94. minuti v hitrem protinapadu dosegel Lovro Majer, ki je na igrišče stopil osem minut pred tem.

Majer postavil piko na i
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com
11-27 (F) Croatia-Canada( id: 3854594), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
11-27 (F) Croatia-Canada( id: 3854594), Postave
11-27 (F) Croatia-Canada( id: 3854594), Statistika tekme
FIFA svetovno prvenstvo v nogometu 2022
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina F
1.
Maroko
3 2 1 0 4:1 7
2.
Hrvaška
3 1 2 0 4:1 5
3.
Belgija
3 1 1 1 1:2 4
4.
Kanada
3 0 0 3 2:7 0