Hrvaška je v polfinalu (tekmica bo Argentina ali Nizozemska) in na dobri poti, da ponovi SP 2018, ko je igrala v velikem finalu. Foto: Reuters
Hrvaška je v polfinalu (tekmica bo Argentina ali Nizozemska) in na dobri poti, da ponovi SP 2018, ko je igrala v velikem finalu. Foto: Reuters

Nič ne bo z južnoameriškim polfinalom Brazilija – Argentina, prvim favoritom Brazilcem je namreč spodrsnilo. Hrvaška je izjemno zbrano izvedla vse svoje strele z bele pike, medtem ko so bili Brazilci takoj v šoku, saj je Livaković v prvi seriji ubranil poskus Rodryga. V četrti seriji je bil Marquinhos pod velikim pritiskom, moral je zadeti, toda žoga je zadela vratnico in Hrvaška je (tako kot v osmini finala, v kateri je izločila Japonsko) napredovala po enajstmetrovkah. V rednem delu ni bilo golov, razmerje v strelih pa 8:0 za Brazilce, ki jih je ob izteku prvega dela podaljška v vodstvo z izjemno akcijo popeljal Neymar. Izenačil je Bruno Petković v 117. minuti.

Kako so izvajali enajstmetrovke?

1. Vlašić (HRV) – gol (strel po sredini)
2. Rodrygo (BRA) – Livaković brani
3. Majer (HRV) – gol (strel po sredini)
4. Casemiro (BRA) – gol (močen strel ob vratnici, Livaković v pravo smer)
5. Modrić (HRV) – gol (strel ob vratnici, Becker v napačno smer)
6. Pedro (BRA) – gol (Livaković v napačno smer)
7. Oršić (HRV) – gol (zelo natančen strel tik ob vratnici, Becker v pravo smer)
8. Marquinhos (BRA) – vratnica, Hrvaška je v polfinalu

Izvajanje 11-metrovk na tekmi Hrvaška - Brazilija
Bruno Petković je unovčil podajo Mislava Oršića in izsilil streljanje enajstmetrovk. Foto: Reuters
Bruno Petković je unovčil podajo Mislava Oršića in izsilil streljanje enajstmetrovk. Foto: Reuters

Mojstrovina Neymarja ...
Ob koncu prvega dela podaljška je Brazilija povedla v režiji Neymarja. Začel je akcijo, si s soigralcema dvakrat izmenjal dvojni podaji, se otresel Sose in obšel še vratarja Livakovića ter zadel osmič na svetovnih prvenstvih. Mojstrovina, vredna igralca, ki je lastnik najdražjega prestopa v zgodovini. S 77. reprezentančnim golom je ujel Peleja, kralja brazilskega nogometa.

... in izjemen odziv Hrvaške
Hrvaške zadetek ni dotolkel, nagrada je prišla v 117. minuti, ko so Brazilci očitno že mislili, da je delo opravljeno. Luka Modrić je priboril žogo, sledil je hiter protinapad, podaja Oršića z leve strani do Bruna Petkovića, ki je z levico sprožil s 15 metrov. Becker je bil nemočen, toliko bolj, ker je žoga zadela Marquinhosa in nekoliko spremenila smer.

Petković izenačil v 116. minuti
Neymar po slalomu v 105. minuti zadel za vodstvo Brazilije

Malo priložnosti v prvem polčasu
V prvem polčasu ni bilo veliko priložnosti. Hrvaška je bila enakovredna, predvsem vezna linija je odlično opravila svoje delo, najlepšo priložnost pa je Hrvaška zapravila v 12. minuti, ko je Pašalić podal z desne strani, vendar Ivan Perišić ni dobro zadel žoge.

Dominik Livaković je večkrat odlično posredoval, v rednem delu je ubranil osem strelov. Foto: Reuters
Dominik Livaković je večkrat odlično posredoval, v rednem delu je ubranil osem strelov. Foto: Reuters

Brazilci so prvič v okvir vrat streljali v 5. minuti (Vinicius jr), po 20 minutah pa zelo resno zapretili, a se je končalo le s precej nenevarnim strelom Neymarja. V 42. minuti je zvezdnik PSG-ja poskusil zadeti s prostega strela, žoga se je od živega zida odbila v roke Dominiku Livakoviću.

Livaković ustavil številne brazilske strele
V drugem polčasu je po dveh minutah selecao silovito pritisnil, Joško Gvardiol bi v želji, da počisti, skoraj zabil avtogol, nato je poskusil Vinicius, a je spet dobro posredoval Livaković. Pozneje se je vključil še VAR, ki je presodil, da danes odlični Juranović v kazenskem prostoru ni igral z roko.

Sorodna novica Hrvaška je nova Nemčija, solze Neymarja, odstop Titeja

V 55. minuti je Neymar po podaji Richarlisona na levi strani kazenskega prostora zelo dobro streljal, spet se je izkazal Livaković. Tite je nato prvič menjal, Raphinha je šel na klop, v igro pa Antony. V 66. minuti se je tudi Paqueta srečal iz oči v oči z Livakovićem, ki je ubranil njegov strel s petih metrov.

Mojstrovina Neymarja za brazilsko vodstvo. Foto: Reuters
Mojstrovina Neymarja za brazilsko vodstvo. Foto: Reuters

Hrvaška v rednem delu več pri žogi
Tudi Dalić je moral osvežiti ekipo, Kramarić in Pašalić sta šla v 72. minuti z igrišča, priložnost sta dobila Bruno Petković in Nikola Vlašić. Dominik Livaković je v 76. minuti spet ustavil Neymarja v kazenskem prostoru, tudi Paqueta bi lahko v 80. minuti iztržil več. Razmerje v strelih v okvir vrat je bilo po rednem delu 8:0 za Brazilijo, v posesti pa je bila v rahli prednosti
Hrvaška (51:49).

Neymarjev ob bok Peleju
V prvem delu podaljška je bila igra na obeh straneh precej previdna, v 103. minuti pa se je Hrvaški ponudila sijajna priložnost. Petković je mojstrsko preigraval, odložil žogo Marcelu Brozoviću, ki bi lahko z roba kazenskega prostora matiral Alissona Beckerja, toda streljal je čez gol. Ko se je že iztekel igralni čas v prvem delu podaljška, je odgovornost prevzel Neymar in z izjemno akcijo končno le premagal Livakovića in se s Pelejem izenačil na vrhu lestvice najboljših strelcev v zgodovini brazilske reprezentance (77).

Brazilcem so se tresle noge, Hrvatje pa samozavestni in suvereni
Marsikdo bi pomislil, da se Hrvaška ne bo pobrala, a sledila je zgodba, ki je bila večkrat videna že v izločilnih bojih prejšnjega svetovnega prvenstva in tudi v osmini finala letošnjega SP-ja: po zaostanku se je Hrvaška vrnila, Petković je izenačil, pri streljanju enajstmetrovk pa so bili Hrvatje veliko bolj zbrani in so, potem ko je Livaković ubranil poskus Rodryga, Marquinhos pa je v četrti seriji zadel vratnico, v delirij spravili svoje navijače na stadionu in predvsem v domovini.

Sorodna novica Bodi režiser!
Vzdušje v Suk Vakifu je bilo že nekaj ur pred tekmo karnevalsko: hrvaški in brazilski navijači so se skupaj ogrevali za četrtfinalni dvoboj. Foto: EPA
Vzdušje v Suk Vakifu je bilo že nekaj ur pred tekmo karnevalsko: hrvaški in brazilski navijači so se skupaj ogrevali za četrtfinalni dvoboj. Foto: EPA

Hrvaška začela s Pašalićem v napadu
Pri začetni postavi je imela Brazilija dilemo, kako zapolniti mesta na obeh bočnih položajih v obrambi, a se je selektor Tite odločil za preverjeni pristop s tekme proti Južni Koreji (4:1). Na levem boku je bil Danilo, ki je sicer desničar, na desnem boku pa osrednji branilec Eder Militao.

Hrvaško, zlasti njeno javnost, je mučila sestava in razporeditev napada, s katerim bi lahko izkoristili domnevno edino vidno brazilsko šibkost. Zlatko Dalić je res presenetil in v prvo postavo ob Ivana Perišiću in Andreju Kramariću uvrstil Maria Pašalića. Kramarić je začel kot osrednji napadalec, hitri Pašalić pa na desnem krilu. Po prestani bolezni se je na levi bok obrambe vrnil Borna Sosa.

Analiza 11-metrovk na tekmi Hrvaška - Brazilija
12-09 (1/4) Zmag.1E/2F-Zmag.1G/2H( id: 3370565), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
12-09 (1/4) Zmag.1E/2F-Zmag.1G/2H( id: 3370565), Postave
12-09 (1/4) Zmag.1E/2F-Zmag.1G/2H( id: 3370565), Statistika tekme

Analiza 2. polčasa
Analiza 1. polčasa