Gianni Infantino na novinarski konferenci ni veliko govoril o nogometu, ampak bolj o kontroverznostih, ki že vse od leta 2010, ko je Fifa določila Katar za prireditelja SP-ja, spremljajo letošnji SP. Foto: Reuters
Gianni Infantino na novinarski konferenci ni veliko govoril o nogometu, ampak bolj o kontroverznostih, ki že vse od leta 2010, ko je Fifa določila Katar za prireditelja SP-ja, spremljajo letošnji SP. Foto: Reuters

"Danes imam močne občutke, počutim se kot Katarec, Arabec, Afričan, počutim se kot homoseksualec, kot invalid, kot delavec migrant," je dejal 52-letni Infantino. Katarski uradni predstavniki so kritike na njihov račun, predvsem glede položaja tujih delavcev in pravic istospolnih parov ter žensk, označili kot rasistične.

Kritika le evropska hipokrizija

Infantino Zahod obtožil, da ima dvojna merila

Prvi mož svetovnega nogometa mora, že vse odkar se je zavihtel na vrh Fife (februarja 2016), odgovarjati na očitke, zakaj je leta 2010 organizacijo prvenstva dobila država, ki krati človekove pravice. Takšne kritike je včeraj ocenil kot dvolične. "Te kritike so v osnovi nepravične, enostranske, so le hipokrizija. Za vse, kar smo Evropejci počeli v zadnjih 3000 letih, bi se morali opravičevati naslednjih 3000 let, preden bi začeli dajati moralne lekcije drugim ljudem."

Da se preživeti tri ure brez piva

Gianni Infantino je odgovarjal tudi na vprašanja glede točenja alkohola – ta bo prepovedan na vseh osmih stadionih, ki bodo gostili SP 2022. "Še vedno bo več kot 200 mest, kjer bo v Katarju mogoče kupiti alkohol, in več kot 10 navijaških con, v katerih bodo več kot 100 tisoč ljudem točili alkohol. Moje mnenje sicer je, da je možno preživeti tri ure brez piva. Podobna pravila veljajo tudi v Franciji, Španiji, na Portugalskem in na Škotskem. Tudi tam na stadionu pivo ni dovoljeno. Kaže, da je to zdaj težava zgolj zato, ker gre za muslimansko državo."

10 evrov in trije obroki za "navijače"

Ob očitkih, da je Katar zaradi boljše podobe in ustvarjanja vzdušja najel navijače, a ne za lastno reprezentanco, temveč za vse preostale udeležence, je Infantino jezno odvrnil: "To je rasizem. Čisti rasizem, s katerim moramo takoj prenehati."

Nogometna vročica v Katarju narašča

Po poročanju različnih tujih novinarjev v Katarju naj bi prireditelji prvenstva predvsem med delavci imigranti iz indijske podceline novačili navijače za posamične reprezentance, pri čemer so jim namenili po 10 evrov dnevnice in tri obroke. Sočasno so Katarci izvedli tudi uradni program za tuje navijače, ki so jim povrnili stroške potovanja in nastanitve za vsaj 14 dni, v zameno pa morajo izbrani navijači objavljati na družbenih omrežjih in se udeleževati spremljevalnih dogodkov. Po navedbah The Timesa je bilo izbranih po 40 navijačev Anglije in Walesa, ki pa so jim zdaj ob prihodu v Katar oznanili, da so jim občutno zmanjšali predvideno žepnino.

Med neobičajno novinarsko konferenco je predsednik Fife Infantino ob sebi imel le vodjo odnosov z javnostmi Bryana Swansona. Nekdanji novinar Sky Sports Newsa je sicer gej in je v bran vzel tako predsednika kot prireditelje. Foto: Reuters
Med neobičajno novinarsko konferenco je predsednik Fife Infantino ob sebi imel le vodjo odnosov z javnostmi Bryana Swansona. Nekdanji novinar Sky Sports Newsa je sicer gej in je v bran vzel tako predsednika kot prireditelje. Foto: Reuters

700 milijonov večji zaslužek kot pred štirimi leti

Infantino je na novinarski konferenci objavil, da bodo prihodki Fife v primerjavi s prejšnjim turnirjem pred štirimi leti višji kar za 700 milijonov evrov. Ob Rusiji 2018 je Fifa sicer zaslužila rekordnih 5,2 milijarde evrov.

Medijske pravice bodo prinesle za približno 200 milijonov več, podobno vsoto več bodo prinesli sponzorski dogovori, od prodaje vstopnic pa naj bi Fifa dobila med 200 in 300 milijonov več. V nedeljo bo Fifa razkrila, kako bodo del sredstev razdelili nacionalnim nogometnim zvezam.

"Govorili so nam, da bodo zaradi prvenstva v Katarju sponzorji bežali od Fife, da bodo ljudje protestno zamenjali programe, ko bodo tekme SP, da ne bo nihče prišel v Katar, ker je prvenstvo med zimo na severni polobli. Ne vem, ali so vsi ti ljudje, ki verjamejo Fifi, Katarju in imajo radi nogomet, neumni, ali pa so se na drugi strani malce zmotili kritiki in skeptiki," je bil piker Infantino.

Vseeno nižji zaslužek od pričakovanj

A številka, čeprav rekordna, je nižja od lastnih Fifinih napovedi, ki so omenjali številko nad 6 (vse do 6,5) milijardami prihodkov povezanih z 22. svetovnim prvenstvom v nogometu, ki je prvo ob izteku koledarskega leta. Za primerjavo, kako bliskovita je rast Fifinih prihodkov na SP-jih:

  • Japonska/Južna Koreja 2002 = 1,6 milijarde
  • Nemčija 2006 = 2,6 milijarde
  • Južna Afrika 2010 = 4,2 milijarde
  • Brazilija 2014 = 4,8 milijarde
  • Rusija 2018 = 5,2 milijarde
  • Katar 2022 = 5,9 milijarde
Blatter priznava, da je bil izbor Katarja napaka