Takole je bilo ob štirih zjutraj v Melbournu. Foto: Reuters
Takole je bilo ob štirih zjutraj v Melbournu. Foto: Reuters

To se je zgodilo drugič v zgodovini. Prvič so "soccerrosi" napredovali leta 2006 v Nemčiji. V nasprotju s takrat je bila tokratna uvrstitev Avstralcev precej nepričakovana. Takrat je za kenguruje igralo nekaj evropsko uveljavljenih nogometašev, tokratna postava je sestavljena predvsem z igralci iz avstralske, škotske in druge angleške lige. Takrat so bili v postavi Mark Viduka, Harry Kewell, Tim Cahill in Mark Schwarzer, letos v ekipi ni pravega zvezdnika in nobenega igralca iz Premier lige.

Povezava med tem in tistim časom je selektor Graham Arnold, ki je bil leta 2006 pomočnik Guusa Hiddinka. Takrat je Avstralce v 95. minuti s strelom z enajstih metrov ustavila poznejša zmagovalka Italija.

Avstraliji, ki se je na turnir v Katar prebila šele po streljanju enajstmetrovk proti Peruju, niso pripisovali veliko možnosti v skupini s Francijo, Dansko in Tunizijo. Še posebej po tem, ko so v prvem krogu visoko izgubili proti Franciji (4:1).

"Ti fantje so prišli na svetovno prvenstvo z zmagovalno miselnostjo. Zadnja štiri leta smo si prizadevali z energijo in osredotočenostjo. V njihovih očeh sem videl, da so bili nocoj pripravljeni," je po zmagi nad Dansko (1:0) dejal Arnold.

Avstralski selektor ne dovoljuje evforije. "Ne bo proslavljanja! Zato smo ponovno zmagali po uspehu proti Tuniziji. Brez proslavljanja, brez čustev, brez družbenih omrežij," je odločen Arnold, ki ga čaka dolga analiza pred sobotnim spopadom z Argentino.

Sorodna novica Leckie zagotovil Avstraliji mesto v osmini finala

Junak tekme je bil strelec Mathew Leckie. "Dvomili so o nas, a smo jih na igrišču prepričali s svojim duhom, delovno etiko in tesno povezanostjo kot skupina. V zadnjih 20 minutah smo se borili do konca in bili neprebojni, kar koli so poskušali," je dejal Leckie.

Obrambi je poveljeval branilec Stoka Harry Souttar, ki je bil eden najzaslužnejših, da so Avstralci ohranili nedotaknjeno mrežo na drugi tekmi zapored. Predtem niso prejeli gola na samo eni od 17 tekem svetovnih prvenstev.

Osmina finala med Avstralijo in Argentino bo v soboto ob 20.00. Prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju.