Mathew Leckie je bil junak avstralske zmage nad Dansko. Foto: Reuters
Mathew Leckie je bil junak avstralske zmage nad Dansko. Foto: Reuters

Socceroosi šestič igrajo na svetovnem prvenstvu, do zdaj pa so se v osmino finala prebili le leta 2006, ko so nato v Nemčiji klonili pred poznejšimi prvaki Italijani. 22. svetovno prvenstvo je do zdaj najuspešnejše zanje, saj so do tega turnirja zmagali le dvakrat, v Katarju pa so ugnali Tunizijo in na odločilni tekmi še Dansko, ki je eno večjih razočaranj letošnjega mundiala. Avstralci so zasedli drugo mesto, imeli pa so enako število točk kot svetovni prvaki Francozi.

Avstralija z zmago nad Dansko potrdila napredovanje

Danski dinamit, ki bo slovenski tekmec v kvalifikacijah za prihodnje evropsko prvenstvo, Katar zapušča z le eno osvojeno točko. Z Avstralijo se je pomeril petič, drugič na svetovnem prvenstvu, saj sta reprezentanci igrali tudi v skupini pred štirimi leti v Rusiji, kjer je bilo 1:1. Na stadionu Al Džanub v Al Vakrahu so imeli pobudo, ki pa je bila jalova. Veliko konkretnih priložnosti si niso priigrali, Avstralija pa je v drugem polčasu izkoristila protinapad, v katerem je s preigravanjem zablestel Mathew Leckie, ki je 14. v reprezentančni majici zatresel mrežo, prvič na svetovnem prvenstvu.

Leckie v protinapadu popeljal Avstralijo v vodstvo

Avstralci so prepustili pobudo Dancem, ki so v prvem polčasu imeli precej več časa žogo v svojih nogah (67 %), bili tudi nevarnejši, vendar pa poti v tekmečevo mrežo niso našli. Prvo večjo priložnost so imeli v 11. minuti, ko je Joachim Andersen poslal dolgo žogo v napad. Martin Braithwaite je iznajdljivo podaljšal do Mathiasa Jensena, ki je po desni strani pobegnil avstralski obrambi, poskusil z diagonalnim strelom, vendar je bil Mathew Ryan na mestu.

Sorodna novica Svetovni prvaki na kolenih, Tunizijci na poti iz Katarja

Čuvaja mreže socceroosov je v 19. minuti kar nekoliko presenetil Joakim Maehle, ki je prišel mimo Miloša Degeneka, nato pa podal v sredino. Degenek je posredoval z levico, nato pa srečno z desnico odbil tik pred Braithwaitom. Pet minut pozneje je Andreas Skov Olsen lepo sodeloval z Jensenom, toda nato preslabo zadel žogo, v 29. minuti pa je Jesper Lindstrom že preigral Kyla Rowlesa, podal v sredino, kjer je pred Jensenom posredoval Degenek. Žoga je prišla do Christiana Eriksena, ki pa je z roba kazenskega prostora meril mimo vrat. Oba avstralska strela – poskusila sta Riley McGree in Mitchell Duke – sta bila lahek plen Kasperja Schmeichla.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

V drugem polčasu je bila zgodba večino časa podobna prvemu. Danska je imela več časa žogo v svoji posesti, le da si je v drugi polovici srečanja priigrala še manj priložnosti kot v prvih 45 minutah. Avstralska obramba je bila dobro organizirana in je redke tekmečeve poskuse v večini zaustavila z blokom.

V 61. minuti je Avstralija izvedla odločilno akcijo. Kasperju Dolbergu je spodrsnilo v kazenskem prostoru. Žogo mu je ukradel visokorasli Harry Souttar, ki je našel Duka. Ta je hitro podal McGreeju, ki je takoj v protinapadu zaposlil Leckieja. 31-letni Melbournčan je zavrtel Maehleja. Pritekel je tudi Andersen, ki pa je le spremljal vrtiljak Leckierja. Ta je nato žogo spravil med nogama Maehleja in mimo Schmeichla v malo mrežico, s čimer je potrdil avstralsko napredovanje v izločilne boje.

Vrhunci tekme Avstralija - Danska
11-30 (D) Australia-Denmark( id: 3854584), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
11-30 (D) Australia-Denmark( id: 3854584), Postave
11-30 (D) Australia-Denmark( id: 3854584), Statistika tekme
FIFA svetovno prvenstvo v nogometu 2022
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina D
1.
Francija
3 2 0 1 6:3 6
2.
Avstralija
3 2 0 1 3:4 6
3.
Tunizija
3 1 1 1 1:1 4
4.
Danska
3 0 1 2 1:3 1