Tunizijski kapetan Vahbi Hazri je v 58. minuti po lepem prodoru matiral francoskega vratarja Steva Mandandaja za 1:0. Foto: Reuters
Tunizijski kapetan Vahbi Hazri je v 58. minuti po lepem prodoru matiral francoskega vratarja Steva Mandandaja za 1:0. Foto: Reuters

Francozi so se že uvrstili v osmino finala in so lahko povsem mirno odigrali obračun z afriškim kolektivom, saj so praktično že imeli zagotovljeno tudi prvo mesto v skupini. Posledično je francoski selektor Didier Deschamps nekaterim svojim največjim zvezdnikom namenil nekaj počitka in na zelenico poslal t. i. B-ekipo.

Povsem drugače je bilo v izbrani vrsti Tunizije, ki se je še vedno borila za izločilne boje. Vseeno ni imela vseh niti v svojih rokah, veliko je bilo odvisno od druge tekme med Avstralijo in Dansko, kjer so Tunizijci upali na poraz Avstralcev, a ti so z 1:0 premagali Dance in zasedli drugo mesto v skupini, ki vodi v izločilne boje. Na prvi preboj iz skupinskega dela na SP-jih bo morala Tunizija počakati še vsaj štiri leta.

Nader Gandri je že v 8. minuti zatresel mrežo, vendar zadetek ni obveljal zaradi prepovedanega položaja. Foto: EPA
Nader Gandri je že v 8. minuti zatresel mrežo, vendar zadetek ni obveljal zaradi prepovedanega položaja. Foto: EPA

Zadetek Gandrija razveljavljen
Srečanje so bolje odprli Tunizijci, ki so že v 8. minuti zatresli mrežo, a je bil zadetek razveljavljen zaradi prepovedanega položaja. Naderja Gandrija, ki je po predložku z leve strani dosegel zadetek z glavo, je v ofsajd ujel Raphaël Varane. Francozi v prvem delu niso pokazali veliko, na vrata so sprožili zgolj en strel, še ta je zletel mimo gola. Nekoliko podjetnejši so bili Tunizijci, po pol ure igre je Anis Ben Slimane z glavo sprožil po sredini francoskih vrat, vratar Steve Mandanda ni imel težkega dela.

Galskim petelinom je največ preglavic povzročala naveza Aissa Laidouni-Gandri, zapretila je tudi nekaj minut pozneje. V 35. minuti je Vahbi Hazri silovito sprožil še z razdalje, a je ostalo pri 0:0. V zaključku polčasa se je igra precej umirila.

Zadetek Vahbija Hazrija. Foto: Reuters
Zadetek Vahbija Hazrija. Foto: Reuters

Hazri zadel po slabi uri igre
Dobra igra Tunizije se je nadaljevala tudi v drugem polčasu, obrestovala se ji je v 58. minuti, ko je za vodstvo Afričanov zadel Hazri. Žogo je na sredini igrišča izgubil Jusuf Fofana, ki ni imel najboljšega večera, do nje se je dokopal Hazri, ki je zarezal skozi osrčje francoske obrambe, in z levico matiral nemočnega Mandandaja. Takoj zatem je svoje mesto na zelenici odstopil Isamu Džebaliju. Francozi so v obrambi nekoliko popustili, kar je bila voda na mlin Tunizijcem. Ti so večkrat nevarno zapretili, a vsakič jim je priložnost za zadetek odnesla slab(š)a zaključna podaja. Vrag je odnesel šalo, francoski selektor Deschamps je za zadnjo četrtino tekme v igro poslal Kyliana Mbappeja in Antoina Griezmanna.

Kylian Mbappe je v igro vstopil v 63. minuti. Foto: Reuters
Kylian Mbappe je v igro vstopil v 63. minuti. Foto: Reuters

Mbappe in Griezmann vlekla francoski voz
Francozi so naenkrat zaigrali kot prerojeni. Igra jim je v napadu končno stekla, res pa je, da sta voz naprej vlekla le Mbappe in Griezmann. Prek njiju je potekala večina napadov, v 80. minuti je po predložku iz kota z glavo zapretil Axel Disasi, z roba kazenskega prostora je kmalu zatem poskusil še rezervist Ousmane Dembele, a je ostalo pri minimalnem vodstvu Tunizije.

Do konca srečanja so se Tunizijci bolj ali manj le branili, v 89. minuti je dlani tunizijskega vratarja Ajmena Dahmena s strelom iz mrtvega kota po lepem prodoru in preigravanju ogrel Mbappe. Isti igralec, na katerega nasprotnik ni imel pravega odgovora, je v tretji minuti sodnikovega dodatka s prostega strela nastreljal še živi zid.

Izenačenje v 98. minuti, ki ga ni bilo
Zelo napet je bil zaključek tekme. Globoko v sodnikovem dodatku, natančneje v 98. minuti, je Griezmann po prekinitvi iz bližine zatresel mrežo nasprotnika in vse je kazalo, da se bo obračun končal brez zmagovalca. Vseeno se je glavni sodnik Matthew Cogner odločil za ogled počasnega posnetka in kmalu zatem zadetek razveljavil zaradi prepovedanega položaja. Zmaga Tunizije ob njenem zadnjem nastopu na letošnjem SP-ju v Katarju.

Tunizija kljub zmagi nad svetovnimi prvaki odhaja domov
Vrhunci tekme Tunizija - Francija

SP v nogometu 2022, Katar

Skupina D, 3. krog:
TUNIZIJA – FRANCIJA 1:0 (0:0)
Khazri 58.

11-30 (D) Tunisia-France( id: 3854583), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
11-30 (D) Tunisia-France( id: 3854583), Postave
11-30 (D) Tunisia-France( id: 3854583), Statistika tekme
FIFA svetovno prvenstvo v nogometu 2022
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina D
1.
Francija
3 2 0 1 6:3 6
2.
Avstralija
3 2 0 1 3:4 6
3.
Tunizija
3 1 1 1 1:1 4
4.
Danska
3 0 1 2 1:3 1