Gavči ostajajo v igri za svoj prvi naslov prvaka sveta po letu 1986 in skupno tretjega. Foto: Reuters
Gavči ostajajo v igri za svoj prvi naslov prvaka sveta po letu 1986 in skupno tretjega. Foto: Reuters
Lionel Messi je v Katarju dosegel štiri gole. Na svetovnih prvenstvih je skupaj dosegel deset golov, na lestvici najboljših argentinskih strelcev se je izenačil z Gabrielom Batistuto. Diego Maradona je dosegel osem zadetkov na SP-jih. Foto: Reuters
Lionel Messi je v Katarju dosegel štiri gole. Na svetovnih prvenstvih je skupaj dosegel deset golov, na lestvici najboljših argentinskih strelcev se je izenačil z Gabrielom Batistuto. Diego Maradona je dosegel osem zadetkov na SP-jih. Foto: Reuters

Zadnja dva obračuna Argentine in Nizozemske na svetovnih prvenstvih sta se končala brez zadetkov. Tokrat je bilo povsem drugače.

Po prvem polčasu je bolje kazalo Argentincem, ki so po golu Nahuela Moline, ki ga je z mojstrsko podajo zaposlil prvi zvezdnik gavčev Lionel Messi, povedli z 0:1. Odlična je bila tudi argentinska obramba – nerazpoloženim Nizozemcem, ki jim igra nikakor ni stekla, ni dovolila niti enega strela v okvir vrat. Argentincem je nov razlog za veselje prinesel Lionel Messi v 73. minuti, ko je zadel 11-metrovko in povišal vodstvo Argentine (0:2).

A sledil je preobrat – v 78. minuti je nizozemski selektor Louis van Gaal zadel v polno, ko je v igro poslal 1,97 m visokega Wouta Weghorsta. Ta se je izkazal za jokerja, saj je z dvema goloma v 83. minuti in v enajsti minuti sodnikovega dodatka izsilil podaljšek (2:2).

V tem so Argentinci ob koncu zadeli vratnico, sledile pa so enajstmetrovke. Emiliano Martinez je ubranil prva dva nizozemska strela, odločilnega pa je zadel Lautaro Martinez.

Kako so izvajali 11-metrovke

van Dijk (NIZ) – E. Martinez brani
Messi (ARG) – gol
Berghuis (NIZ) – E. Martinez brani
Paredes (ARG) – gol
Koopmeiners (NIZ) – gol
Montiel (ARG) – gol
Weghorst (NIZ) – gol
Fernandez (ARG) – mimo gola
L. de Jong (NIZ) – gol
L. Martinez (ARG) – gol

Izvajanje 11-metrovk na tekmi Nizozemska - Argentina
Nahuel Molina. Foto: Reuters
Nahuel Molina. Foto: Reuters

Molina do reprezentančnega prvenca
Uvodnih petnajst minut sta bili ekipi izenačeni, kar kaže tudi posest žoge. Argentinci so sicer bolj pritiskali, a resnejše priložnosti si niso izborili. Sledili sta dve polpriložnosti Nizozemcev, v prvi je bil pred vrati Denzel Dumfries, pri drugi pa je dolgo žogo za Bergwijna pravočasno prestregel vratar Argentine. Dvojica nizozemskih nogometašev je kombinirala v 24. minuti, na koncu je streljal Bergwijn z vrha kazenskega prostora, toda ni najbolje meril.

Sorodna novica Spremljajte tekme nogometnega SP-ja s šestimi dodatnimi pogledi
Sorodna novica Hrvaška izločila veliko Brazilijo, junak 11-metrovk spet Livaković

Messi je v 22. minuti poskrbel za vzdihe, ko je streljal od daleč, a žoga je poletela mimo vrat. Sledil je spet manjši pritisk Argentincev, v 32. minuti je z vrha kazenskega prostora streljal Rodrigo de Paul, toda Andries Noppert je bil na mestu.

Argentinci so povedli iz prve prave akcije v prvem polčasu na obeh straneh. V 35. minuti je Messi mojstrsko podal v globino, Molina je pritekel v kazenski prostor in premagal Nopperta s strelom v levi spodnji kot. To je reprezentančni prvenec za Molino (0:1).

V 40. minuti je Messi streljal iz obrata v kazenskem prostoru, žogo je poslal naravnost v naročje Nopperta.

V 45. minuti je Cody Gakpo izvedel prosti strel, žogo je ujel Martinez.

Molina v 35. minuti povedel Argentino v vodstvo
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Messi zadel 11-m za povečanje vodstva
V 51. minuti je De Paul poslal podajo Messiju v globino, toda Noppert je pravočasno zapustil svoj gol, tako da prvi zvezdnik Argentine ni mogel resno zapretiti.

V 62. minuti je Messi izvedel prosti strel z okoli 17 m, nevarno je streljal, toda žoga je stresla samo zunanji del mreže.

V 65. minuti je nizozemski selektor Louis Van Gaal nakazal, da je pripravljen več tvegati, okrepil je napad, v igro je poslal Luuka de Jonga, a ta menjava ni prinesla sprememb.

V 73. minuti je Dumfries v kazenskem prostoru spotaknil Marcosa Acuno, sodnik je pokazal na belo točko. 11-metrovko je zanesljivo izvedel Messi (0:2).

Messi zanesljiv izvajalec 11-metrovke za vodstvo 2:0

Weghorst – nizozemski joker s klopi izsilil podaljšek
V 78. minuti je van Gaal poslal v igro Weghorsta, kar se je izkazalo za zadetek v polno. Argentinska obramba je klonila v 83. minuti, ko je po predložku Stevena Berghuisa v kazenski prostor z glavo v levi spodnji kot močno meril Weghorst (1:2).

Weghorst zadel z glavo in povrnil upanje Nizozemcem
Nizozemski joker s klopi, 1,97 m visoki  Wout Weghorst, je izsilil podaljšek. Foto: Reuters
Nizozemski joker s klopi, 1,97 m visoki Wout Weghorst, je izsilil podaljšek. Foto: Reuters

V 89. minuti je sledilo prerivanje na zelenici, sodnik je rumena kartona pokazal Berghuisu in Leandru Paredesu. Nizozemci so imeli takoj zatem prosti strel, ki je bil obetaven, a argentinska mreža je ostala nedotaknjena. Nizozemci so imeli še en prosti strel z roba kazenskega prostora, izvedel ga je Berghuis, ki pa je zadel argentinski živi zid.

V sodnikovem dodatku je Messi prejel rumeni karton, Nizozemci pa so imeli zadnjo priložnost za izenačenje, ko je sodnik dosodil prosti strel na robu kazenskega prostora. Teun Koopmeiners je presenetil argentinsko obrambo, ko je podal Weghorstu, ta pa je zadel od blizu in o zmagovalcu je najprej odločal podaljšek (dvakrat 15 minut).

Weghorst, joker s klopi, izenačil na 2:2

Dinamičen drugi podaljšek
V prvem podaljšku ni bilo pravih priložnosti na nobeni strani. Drugi podaljšek je prinesel več vznemirjenja – Enzo Fernandez in Lautaro Martinez sta poskusila pri Argentincih, Luuk de Jong pa pri Nizozemcih, toda nobeni reprezentanci ni uspelo zadeti. Martinez je nato streljal z vrha kazenskega prostora, vratar Nizozemske pa je dobro branil. Messi je streljal iz podobnega položaja, toda meril je malo mimo vrat. Angel Di Maria je skušal nizozemskega vratarja presenetiti z udarcem iz kota, toda ni mu uspelo. Fernandez je v zadnjih sekundah drugega podaljška zadel vratnico. Odločale so 11-metrovke, v teh se je izkazal vratar Argentine Emiliano Martinez, ki je ubranil dva strela.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com
Analiza 11-metrovk na tekmi Nizozemska - Argentina
12-09 (1/4) Zmag.1A/2B-Zmag.1C/2D( id: 3370566), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
12-09 (1/4) Zmag.1A/2B-Zmag.1C/2D( id: 3370566), Postave
12-09 (1/4) Zmag.1A/2B-Zmag.1C/2D( id: 3370566), Statistika tekme
Analiza 1. polčasa Nizozemska - Argentina
Analiza 2. polčasa Nizozemska -Argentina
Vrhunci tekme Nizozemska - Argentina