Brazilci na preostalih dveh srečanjih skupinskega dela tako ne bodo mogli računati na svojega največjega zvezdnika, poroča Reuters, ki se sklicuje na neimenovane vire blizu reprezentanci. Reprezentančni zdravnik Rodrigo Lasmar je v petek sicer sporočil le, da bo manjkal proti Švici. "Magnetna resonanca je popoldne pokazala, da ima poškodovane vezi v gležnju," je povedal. Enako velja za branilca Danila, ki si je prav tako poškodoval gleženj, a je odigral tekmo do konca.

Neymarja bo v začetni postavi najbrž zamenjal član madridskega Reala Rodrygo.

Selektor Tite je sicer pred zdravniško diagnozo navijače tolažil, da bo kapetan v Katarju še igral. "Lahko ste prepričani, da bo Neymar še igral na svetovnem prvenstvu, o tem sem popolnoma prepričan. Igral bo na Copi!" je bil jasen in kratek na vprašanje, kako hudo je s kapetanom, ki je bil zaradi poškodbe desnega gležnja zamenjan v 80. minuti.

Močno pordel in zatečen gleženj Neymarja, ko je ob koncu tekme s Srbijo zapustil zelenico stadiona Lusaila. Foto: Reuters
Močno pordel in zatečen gleženj Neymarja, ko je ob koncu tekme s Srbijo zapustil zelenico stadiona Lusaila. Foto: Reuters

Neymar je odšepal do klopi in si potegnil dres čez obraz ter zajokal, medtem ko sta zdravnik in fizioterapevt preverjala stanje gležnja, ki je dobil najhujše udarce Srbov. V omenjenih 80 minutah je bil Neymar kar devetkrat žrtev prekrškov, predtem je bil rekord 1. kroga SP-ja 2022 največ 5 prekrškov. Po posnetkih sodeč, je najhujši udarec kapetanu Brazilije zadal Andrija Živković ob posredovanju v 40. minuti. Skupno so Srbi nad Brazilci sicer zagrešili 12 prekrškov (obratno pa Seleção le sedem).

Brazilci naslednjič na igrišču v ponedeljek

Brazilija bo proti Švici igrala v ponedeljek ob 17.00, proti Kamerunu pa v petek ob 20.00.

Reportaža Simona Šparavca po tekmi Brazilija – Srbija in pred tekmo Argentina – Mehika
Sorodna novica Srbi nemočni opazovalci brazilske sambe

Rekorder po številu prekrškov nad njim

Neymarja pogosto obtožujejo simuliranja in prodajanja teže prekrškov, a statistično ravno njemu pripada neslavni rekord igralca, nad katerim je bilo v zgodovini svetovnih prvenstev (vključno od SP-ja 1966) na posamični tekmi storjenih največ prekrškov. Na tekmi SP-ja 2018 proti Švici so nasprotniki brazilsko desetico kar 10-krat ustavili s prekrškom, a takrat je srečanje v skupinskem delu (1:1) dokončal.

"Ravno v povezavi z Neymarjem želim podati tehnično in taktično pripombo. Pri obeh golih, ki smo jih dosegli, je že čutil svoj gleženj, a je še igral, ker ga je ekipa potrebovala. Zmogel je premagati svoje bolečine in bil je udeležen pri obeh golih, zlasti odločilno pri prvem," je Tite še poudaril, kako pomembno vlogo je Neymar odigral pri preboju do 60. minute izredno trdne srbske obrambe, ki pa je po prvem zadetku razpadla, kot da bi se orli vdali, in začela se je nogometna samba.

Richarlison kronal veliko premoč Brazilcev
Sorodna novica Ri-čarovnik začaral Srbe

Po hokejsko: dve podaji za Neymarja

Reprezentančni zdravnik Rodrigo Lasmar je skupaj s selektorjem potrdil, da je že na odmor prišel kapetan z zatečenim gležnjem, in so dvakrat razmišljali o njegovi menjavi, preden je bilo ob vodstvu 2:0 dovolj in so ga umaknili z zelenice.

Pri vodilnem golu je ravno Neymar preigraval, prodrl v kazenski prostor ter pripravil strel Viniciusu, katerega odbitek je nato v mrežo pospravil Richarlison. A tudi pri drugem zadetku, je bil Neymar začetnik zaključka akcije. Med sprehodom je na levi strani podal Viniciusu Juniorju, ki je nato odplesal mimo Srbov ter poslal predložek za škarjice Richarlisona. Skratka: po hokejskem štetju bi Neymarju pripisali dve (sekundarni) podaji.

Sam Neymar po tekmi ni komentiral poškodbe in svojega zdravstvenega stanja.

Richarlison z izjemno potezo Brazilce popeljal v vodstvo z 2:0
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com
Vrhunci tekme Brazilija – Srbija