37 golov na 97 tekmah za Francijo je izkupiček, ki ga Karim Benzema ne bo mogel izboljšati na svetovnem prvenstvu. V karieri je zaigral le na SP-ju 2014 v Braziliji, kjer je prispeval 3 gole in 2 podaji, in s Francozi izpadel v četrtfinalu proti poznejšim prvakom Nemcem (0:1). Foto: AP
37 golov na 97 tekmah za Francijo je izkupiček, ki ga Karim Benzema ne bo mogel izboljšati na svetovnem prvenstvu. V karieri je zaigral le na SP-ju 2014 v Braziliji, kjer je prispeval 3 gole in 2 podaji, in s Francozi izpadel v četrtfinalu proti poznejšim prvakom Nemcem (0:1). Foto: AP

Med 10. avgustom 2015 in 6. februarjem 2021 namreč Karim Benzema sploh ni bil član francoske nogometne reprezentance. Vzrok? Škandalozna vpletenost v izsiljevanje reprezentančnega kolega Mathieuja Valbuene, zaradi česar je bil Benzema na koncu lani obsojen na enoletno pogojno zaporno kazen in plačilo 75 tisoč evrov globe.

Prvi napadalec po vrnitvi v reprezentanco

A po letih izgona se je učinkoviti napadalec iz predmestja Lyona na velika vrata vrnil v izbrano četo Didierja Deschampsa. Na lanskoletnem evropskem prvenstvu je zabil štiri gole, tudi dva na razburljivem četrtfinalnem obračunu s Švico. A na koncu zaradi poškodbe v 94. minuti ni mogel sodelovati pri za Francoze usodni loteriji strelov z bele točke.

Zatem je oktobra lani zadel na obeh tekmah zaključnega turnirja Lige narodov 2020/21, ki jo je Francija tudi osvojila. Na 16 tekmah po 6-letni reprezentančni odsotnosti je Benzema dosegel 10 golov in prispeval dve podaji, pri čemer je štiri tekme Francije tudi izpustil zaradi poškodb.

Sorodna novica Naslednji izziv za Benzemaja? "Postati svetovni prvak s Francijo."

Po sanjski sezoni kopica poškodb mišic

Kot kapetan Reala iz Madrida je bil v sezoni 2021/22 gonilna sila belega baleta na poti o osvojitvi Lige prvakov kot La lige. Na 46. klubskih tekmah je za kraljevi klub iz Madrida dosegel neverjetnih 44 golov in k temu dodal 15 podaj. Za sanjsko sezono je bil nagrajen z zlato žogo kot priznanjem trenutno najboljšega nogometaša na svetu.

A oster ritem tekem pred svetovnim prvenstvom v Katarju je načenjal zdaj že 34-letnega napadalca. Odigral je le 12 tekem Madrida in dosegel 6 golov ter prispeval eno podajo, zaradi poškodb mišic in mišične utrujenosti pa izpustil kar 11 tekem v tekoči sezoni.

Želel prepustiti mesto, ki pa ne bo zapolnjeno

"V svojem življenju nisem nikoli obupal, toda nocoj moram razmišljati o ekipi, kot sem vedno počel. Razum mi pravi, naj svoje mesto prepustim nekomu, ki lahko pomaga naši ekipi k lepemu svetovnemu prvenstvu. Hvala za vsa sporočila podpore," je nekaj čez polnoč na družabnih medijih objavil Karim Benzema, potem ko je francoska nogometna zveza malo predtem uradno potrdila, da je ostala brez glavnega osrednjega napadalca.

Sorodna novica Francija tudi brez Benzemaja, Deschamps brez menjave

Po 44 letih mundial brez "zlate žoge"

Prvič po SP-ju 1978 na mundialu ne bo igral trenutni lastnik prestižne zlate žoge, ki so nato vedno znali zaznamovati turnirje. A če je Benzema ostal brez prvenstva manj kot 24 ur pred njegovim začetkom, pred 44 leti Kevin Keagan sploh ni mogel odpotovati v Argentino, saj je Angliji spodletelo v kvalifikacijah.

Pogba, Kanté in zdaj še Benzema

Nočna novica je šokirala deželo branilcev naslova, saj so poškodbe že dodobra razredčile njihovo postavo. Selektor Deschamps se je že pred časom sprijaznil, da v Katarju ne bo dveh temeljev šampionskega pohoda v Rusiji. Paul Pogba (Juventus) in N'Golo Kanté (Chelsea) je naveza, ki ju ne more nadomestiti niti Francija s svojim mladim valom izjemnih vezistov. Ob tem sta zaradi poškodb odpadla še branilec Presnel Kimpembe (PSG) in vratar Mike Maignan (Milan). Že na samem zboru se je poškodoval še Christopher Nkunku, najboljši strelec nemškega prvenstva v dresu RB Leipzig.

Po izgubi Benzemaja se je Deschamps sicer odločil, da sploh ne bo nadomeščal napadalca in bodo Francozi branili naslov svetovnih prvakov s 25 igralci in ne s 26, kot jih lahko nastopa na tokratnem mundialu.

Ko so Francozi postali svetovni prvaki pred štirimi leti, so bili še najmanj prepričljivi na mestu osrednjega napadalca, kjer je bil večinoma Olivier Giroud. V Rusiji je ostal brez gola, prispeval pa je dve podaji, četudi samo prve tekme ni začel v prvi postavi in je odigral kar 546 minut. Foto: EPA
Ko so Francozi postali svetovni prvaki pred štirimi leti, so bili še najmanj prepričljivi na mestu osrednjega napadalca, kjer je bil večinoma Olivier Giroud. V Rusiji je ostal brez gola, prispeval pa je dve podaji, četudi samo prve tekme ni začel v prvi postavi in je odigral kar 546 minut. Foto: EPA

Znova Giroud ali več Dembéléja?

Francoski navijači se medtem na glas sprašujejo in skoraj obupujejo nad smolo. "Prav prekletstvo prvakov," je za Reuters dejal eden izmed prestreženih Parižanov ob nedeljskem jutranjem sprehodu. Francoski mediji pišejo o nesrečni usodi, ki ne dopušča Benzemaju velikih podvigov in lovorik z reprezentanco.

Ob dejstvu, da ne bo Benzemajeve menjave, že analizirajo, ali to pomeni prvo postavo za 36-letnega Oliverja Girouda (Milan) ali bo končno do svojega prostora pod soncem prišel Ousmane Dembélé (Barcelona). Še več odgovornosti bosta morala prevzeti glavna organizatorja napada Kylian Mbappé in Antoine Griezmann, ki pa sta ostala brez smrtonosnega partnerja v konici.

Zdrs iz vloge glavnih favoritov v drugo vrsto

"To je velik udarec za nas. Karim je naredil vse, da bi se vrnil. Bil je na treningu in po skoraj neškodljivi kretnji je začutil bolečino v mišici na drugi prej nepoškodovani nogi. Pregledi so na žalost potrdili preveliko poškodbo, da bi se lahko vrnil glede v primernem roku. Ali bo zamenjan? Ne. Imamo sedem do osem napadalcev," je za TF1 poškodbo Benzemaja opisal selektor Deschamps, ki ima na razpolago še vedno izredno zvenečo in kakovostno ekipo.

A poškodbe in izgube igralcev so že prispevale predtem, da so Francozi na stavnicah z mesta drugih favoritov za Brazilci zdrsnili na tretje, prehiteli so jih Argentinci. Po izgubi Benzemaja pa jim grozi, da jih bodo prehiteli še Španci in mogoče tudi Angleži.