Že štirinajstič zapored je zlato žogo kot priznanje za najboljšega nogometaša na svetu prejel igralec iz španske La Lige. Po Messiju in Ronaldu ter Modriću je to tradicijo nadaljeval Karim Benzema. Foto: Reuters
Že štirinajstič zapored je zlato žogo kot priznanje za najboljšega nogometaša na svetu prejel igralec iz španske La Lige. Po Messiju in Ronaldu ter Modriću je to tradicijo nadaljeval Karim Benzema. Foto: Reuters

"To je moj cilj: priti na svetovno prvenstvo in storiti vse, da ga osvojim," je bil odločen Karim Benzema, uradno najboljši nogometaš na svetu v letu 2022, nagrada pa se dejansko podeljuje za dosežke v pretekli sezoni.

A glavno nogometno dejanje koledarskega leta 2022 se hitro približuje. 20. novembra se bo v Katarju začelo 22. svetovno prvenstvo v nogometu, ki se bo sklenilo z velikim finalom 18. decembra. (Prenosi vseh tekem bodo na TV SLO 2/MMC-ju!)

Bo Benzema takrat res igral in pomagal Franciji ubraniti zlati kipec za najboljšo nogometno reprezentanco na svetu?

Sorodna novica Benzema peti Francoz z zlato žogo

Zaradi izsiljevanja soigralca izločen za šest let

Pred štirimi leti nogometaš iz Lyona ni bil del zmagovite ekipe Francije, za katero med letoma 2015 in 2021 sploh ni igral zaradi odgovornosti za škandal, ki se je razpletel šele pred letom dni. Julija 2015 je takratni francoski reprezentant Mathieu Valbuena šel na policijo, ker je bil žrtev izsiljevanja. Neznani in elektronsko popačeni glas je od Valbuene zahteval odkupnino v zameno za obremenilni spolni videoposnetek.

Benzema je takrat nagovarjal Valbueno, naj popusti izsiljevalcu in plača odkupnino, pri čemer bi kot posrednika uporabil Benzemajevega prijatelja iz otroštva. Napadalec se je branil, da je skušal pomagati vezistu, a so priče potrdile, da se je Benzema pri tem naslajal in ni kazal nobenega sočutja do izsiljevanca. Po več letih preiskave se je novembra lani sodni proces proti peterici obtožencev le končal in Karim Benzema je bil zaradi vpletenosti v izsiljevanje Valbuene obtožen na pogojno zaporno kazen in plačilo 75.000 evrov kazni.

Na evropskem prvenstvu se ni izšlo, a odločil je Ligo narodov

Ravno lani se je Benzema za evropsko prvenstvo po šestih letih odsotnosti vrnil v nogometno reprezentanco Francije. Kljub štirim golom na turnirju so Francozi izpadli že v osmini finala proti Švici po izvajanju enajstmetrovk. Oktobra lani je bil nato Benzema ključni mož za zmago Francije v prejšnji izvedbi Lige narodov.

Zdaj bo 34-letnik ravno v Katarju prišel do jubilejnega stotega nastopa za Francijo, za katero je debitiral že leta 2007, pri dobrih 19 letih. Na dosedanjih 97 tekmah v modrem dresu je 185 cm visoki osrednji napadalec dosegel 37 golov, s čimer je peti na večni lestvici strelcev Les Blues.

Benzema: Naredil bom vse, da postanemo svetovni prvaki

V svetu, polnem navijačev Ronalda in Messija, sem bil 15 let svojega življenja navijač Karima Benzemaja. Smejali so se mi, ko sem jim povedal, da se bo nekega dne potegoval za zlato žogo z Realom iz Madrida. Na koncu vsak junak dočaka svoj dan. Nikoli ne odnehaj, bodi kot Karim."

Thierry Henry, z 51 goli najboljši strelec francoske reprezentance

Ljudska zlata žoga?

A ob podelitvi zlate žoge, ki jo je Benzemaju predal njegov veliki vzornik Zinedine Zidane, ni bilo govora o največjem madežu v njegovi karieri. Zato pa je veliko pozornosti pritegnil Benzemajev stavek v zahvalnem govoru, ko je dejal, da je to ljudska zlata žoga.

Izraz v francoščini "le Ballon d'or du peuple" ima skorajda politični prizvok, zaradi česar je bil na uradni novinarski konferenci hitro povprašan, kaj se skriva za tem izrazom.

"Ne, ni nič političnega. To samo pove, od kod prihajam in od kod so tudi vsi moji navijači. Ko rečem 'ljudska zlata žoga', je to zato, ker so sodelovali pri tem. Vedno, ko so bile ovire, so me spodbujali, ves čas so me podpirali. To priznanje želim deliti z njimi, zaslužijo si ga, ker že dolgo, vse od Lyona, so bili vedno tam, so me spodbujali, motivirali. Zato sem danes srečen in upam, da so tudi oni," je zlato žogo Benzema posvetil svojim navijačem, ki so ga iz predmestnega Brona spremljali v Lyonu in zdaj že od leta 2009 v Realu iz Madrida.

V Katarju Benzemaja s Francijo v skupini D čakajo tekme z Avstralijo, Dansko in Tunizijo. Foto: Reuters
V Katarju Benzemaja s Francijo v skupini D čakajo tekme z Avstralijo, Dansko in Tunizijo. Foto: Reuters

44 golov na 46 tekmah in tri lovorike za kapetana Reala

V klubski sezoni 2021/22 je napadalec s številko 9 na 46 tekmah za Real Madrid zabil kar 44 golov. Od tega 27 golov za naslov španskega prvaka v La Ligi in kar 15 zadetkov na le 12 tekmah Lige prvakov, na katerih je finale proti Liverpoolu odločil Vinicius Junior. K temu je dodal še dva gola v španskem superpokalu in je kot kapetan prvi dvignil vse tri omenjene lovorike. V dresu Francije je od vrnitve na 16 tekmah dosegel 10 golov in prispeval dve podaji ter bo osrednji napadalec čete Didierja Deschampsa pri naskoku na tretji naslov svetovnih prvakov.

Karimu sem kot veliki brat. Tako se tudi rada kličeva: mali brat in veliki brat. Imava bolj ali manj enako ozadje: on je sicer iz Lyona, jaz pa iz Marseilla, ampak razen tega ... Oba sva odraščala v soseski in na začetku nama ni bilo lahko. Bila sva preprosta mlada človeka iz predmestja, ki sva sanjala, da bi postala poklicna nogometaša, kar sva s trdim delom tudi dosegla. Res imava veliko skupnega, vse od najinega rodu: najine družine prihajajo iz bližnjih vasi v Alžiriji, v majhni regiji Kabylie, o čemer sva se večkrat pogovarjala.

Zinedine Zidane

Drugi najstarejši dobitnik zlate žoge

Karim Benzema, ki bo 17. decembra dopolnil 35 let, je postal drugi najstarejši prejemnik zlate žoge. Starejši je bil samo prvi dobitnik izbora revije France Football daljnega leta 1956. Takrat je bil za najboljšega igralca v Evropi razglašen Anglež Stanley Matthews, ki je zlato žogo prejel pri neverjetnih 41 letih. Obenem je bil Benzema kar enajstkrat nominiran za nagrado, preden jo je v eri Messi in Ronaldo končno lahko osvojil.

Nova pravila za manj številčno žirijo

Ali je vendarle konec obdobja nogometne sovladavine Argentinca in Portugalca? Lionel Messi je kot branilec naziva najboljši nogometaš na svetu in s sedmimi zlatimi žogami rekorder te nagrade ostal brez uradne nominacije in s tem brez mesta med 30 najboljšimi igralci sezone 2021/22. Medtem je Cristiano Ronaldo končal na 20. mestu med izbrano druščino, a – sodeč po začetku sezone 2022/23 – bo naslednje leto slika ravno obrnjena.

Pomembno dejstvo pri izboru krojijo nova pravila. Namesto izbranih novinarjev iz 176 držav je namreč France Football k izboru za ballon d'or 2022 povabila le novinarje iz stotih najboljših reprezentanc na trenutni Fifini lestvici (Top 50 za izbor najboljše nogometašice). Sočasno je francoska nogometna revija pod vodstvom Pascala Ferréja poudarila še vodilno merilo za izbor: poudarili so, da morajo prevladati posameznikovi dosežki in ne uspehi igralčeve ekipe, sočasno pa se ne smejo upoštevati pretekli dosežki.

"Upokojil se bom pri Realu Madridu!"

Glede prihodnosti Karima Benzemaja ni nobenega dvoma – ostal bo pri Realu Madridu vse do upokojitve. Zdajšnja pogodba se kapetanu belega baleta sicer izteka poleti 2023, a je enoletno podaljšanje že nekaj časa dogovorjeno, čaka se samo na uradno objavo, za kar bo prejemu zlate žoge ravno pravi trenutek. Ob pogovorih po slovesnem večeru v Parizu je sam Benzema odkrito dejal: "Upokojil se bom pri Realu Madridu. Ni nobene druge možnosti."

615 tekem v dresu Reala Madrida in 328 golov ter 160 podaj, s španskim klubom pa je osvojil že 23 lovorik. Foto: EPA
615 tekem v dresu Reala Madrida in 328 golov ter 160 podaj, s španskim klubom pa je osvojil že 23 lovorik. Foto: EPA