V Katarju so z izjemo enega na novo zgradili vse stadione, ki bodo gostili letošnje svetovno nogometno prvenstvo. Foto: EPA
V Katarju so z izjemo enega na novo zgradili vse stadione, ki bodo gostili letošnje svetovno nogometno prvenstvo. Foto: EPA

Ta poziv k podvojeni odškodninski kampanji pod vodstvom Fife je reklamni trik. Naša vrata so odprta. Obravnavali in rešili smo veliko primerov ... vsaka smrt je tragična. A predlog je neuresničljiv. Nimamo nobenega merila, po katerem bi ustanovili in vodili ta sklad.

Ali bin Samik Al Mari, katarski minister za delo
Sorodna novica Katar izselil tuje delavce iz stavb v delih Dohe, kjer bodo nastanjeni navijači

Sklad sta skušala zagotoviti Amnesty International in Human Rights Watch, poroča agencija AFP. Omenjeni organizaciji sta bili vodilni pri zahtevi, da katarski organizatorji SP-ja in Mednarodna nogometna zveza (Fifa) v posebnem skladu zbereta 440 milijonov ameriških dolarjev, kolikor znaša tudi nagradni sklad tekmovanja.

"Ta poziv k podvojeni odškodninski kampanji pod vodstvom Fife je reklamni trik. Naša vrata so odprta. Obravnavali in rešili smo veliko primerov ... vsaka smrt je tragična. A predlog je neuresničljiv. Nimamo nobenega merila, po katerem bi ustanovili in vodili ta sklad," je v ekskluzivnem intervjuju za francosko tiskovno agencijo AFP dejal Al Mari.

Številni mediji so v zadnjih nekaj letih od podelitve SP-ja decembra 2010 poročali o več tisoč mrtvih delavcih v Katarju. Emirat je v odgovorih kritiziral ta poročanja, češ da smrti niso korektno predstavljene. Pri tem je navajal, da so opravili številne reforme, ki naj bi izboljšale položaj delavcev migrantov. Te reforme pa kritizirajo organizacije za človekove pravice, pridružili so se jim tudi nekateri delavski sindikati.