Okoli 85 odstotkov od treh milijonov prebivalcev Katarja so tuji delavci. Foto: Reuters
Okoli 85 odstotkov od treh milijonov prebivalcev Katarja so tuji delavci. Foto: Reuters

Delavci so dejali, da je bilo izpraznjenih in zaprtih več kot 10 stavb, zaradi česar so morali pretežno azijski in afriški delavci poiskati nova prebivališča, kjer so pač lahko, tudi na pločniku pred svojimi nekdanjimi domovi.

V eni stavbi v predelu Dohe Al Mansura, v kateri je živelo 1200 ljudi, so oblasti v sredo ob osmih zvečer stanovalcem sporočile, da imajo na voljo samo dve uri, da odidejo.

Predstavniki mestnih oblasti so se vrnili okoli 22.30, vse prisilili ven in zaklenili vrata stavbe, so dejali stanovalci. Nekateri se niso mogli več vrniti v stanovanja po svoje stvari.

Do poteze oblasti je prišlo manj kot mesec dni pred začetkom svetovnega nogometnega prvenstva, zaradi katerega je mednarodna javnost bolj pozorna na ravnanje s tujimi delavci v Katarju.

Delavci, ki so govorili z Reutersom, se niso hoteli identificirati zaradi strahu pred maščevanjem oblasti ali delodajalcev.

Okoli 85 odstotkov od treh milijonov prebivalcev Katarja so tuji delavci. Številni od teh, ki so bili zdaj izseljeni, so sami odgovorni za svojo nastanitev, za razliko od delavcev, ki delajo za večja gradbena podjetja. Ti živijo v taboriščih, kjer je nastanjenih več deset tisoč ljudi.

Eden od delavcev je dejal, da so tarče izselitev samski moški, medtem ko tuji delavci z družinami niso prizadeti.

Reuters poroča, da so oblasti v nekaterih blokih, iz katerih so izselili delavce, izklopili elektriko. Večina teh stavb je v soseskah, v katerih je vlada najela stavbe za nastanitve navijačev. Cena najema stanovanj tam za eno noč je med 240 in 426 dolarjev.

Predstavnik katarske vlade je dejal, da izselitve niso povezane z nogometnim prvenstvom, ampak z dolgoročnimi načrti reorganizacije predelov Dohe.

Dejal je, da so vse delavce ustrezno in varno namestili v nove nastanitve, in dodal, da so jih tudi primerno obvestili o izselitvah.

Mestne oblasti naj bi le uveljavljale zakon iz leta 2010, ki prepoveduje "delavska taborišča znotraj družinskih stanovanjskih območij", kar se nanaša na večino središča Dohe.

"Kdo je zgradil stadione? Kdo je naredil ceste?"

Nekateri delavci pravijo, da so jih že večkrat izselili. Eden je dejal, da je bil iz enega stanovanja izseljen konec septembra, nato pa iz drugega le 11 dni pozneje skupaj s 400 drugimi delavci.

Mohamed, voznik iz Bangladeša, je dejal, da je do srede živel 14 let v isti soseski, nato pa so mu mestne oblasti dale na voljo 48 ur, da zapusti hišo, ki jo je delil še z 38 ljudmi.

Dejal je, da se zdaj delavce, ki so zgradili infrastrukturo, da lahko Katar gosti nogometno prvenstvo, odriva na stran. "Kdo je zgradil stadione? Kdo je naredil ceste? Kdo je naredil vse? Bengalci, Pakistanci. Ljudje kot mi. Zdaj pa nas silijo, da gremo ven".

Nekateri izseljeni delavci upajo, da bodo našli nastanitev v predelih v in okoli industrijske cone na jugozahodnem obrobju Dohe ali v okoliških mestih, od koder se bodo morali dlje časa voziti na delo.