Arsene Wenger pravi, da se Fifa še ni odločila. Foto: EPA
Arsene Wenger pravi, da se Fifa še ni odločila. Foto: EPA

Svetovno prvenstvo se bo razširilo z 32 na 48 ekip, kar je Fifa sprejela januarja 2017. Formata še ni potrdila. Zaokrožila je različica s 16 skupinami s po tremi reprezentancami. Napredovali bi dve najboljši, sledili pa bi izločilni boji.

A s tem bi izničili dramatičnost zadnjega kroga skupinskega dela, v katerem sta hkrati potekali dve tekmi. V novem formatu bi imeli prednost ekipi, ki bi igrali zadnjo tekmo, saj bi natančno vedeli, kateri izid jima ustreza. Tudi različica s streljanjem enajstmetrovk in dodatno točko bi bila le gašenje požara in v javnosti ni naletela na odobravanje.

Sorodna novica Revolucija ali trik za ZDA: 11-m pred tekmami ali po njih za bonus točko?

Wenger je na novinarski konferenci tehnične skupine povedal, da so v ožjem izboru tri različice formata. Prvi je omenjeni sistem s 16 skupinami s po tremi ekipami. V drugem formatu naj bi bile ekipe razdeljene v 12 skupin s po štirimi reprezentancami. Napredovale bi prvo- in drugouvrščene ekipe ter osem najboljših tretjeuvrščenih. Tretja različica je, da bi bilo svetovno prvenstvo razdeljeno na dve polovici s po 24 ekipami. V vsaki polovici tabele bi bilo šest skupin s po štirimi ekipami. Zmagovalca obeh polovic bi se srečala v finalu.

"Nič še ni določeno. Skupščina Fife bo sistem določila predvidoma naslednje leto," je povedal Wenger.

Določena pa so že prizorišča svetovnega prvenstva. Gostitelji tekem bodo New York/New Jersey (MetLife Stadium), Los Angeles (SoFi Stadium), Dallas (AT&T Stadium), San Francisco (Levi's Stadium), Miami (Hard Rock Stadium), Atlanta (Mercedes-Benz Stadium), Seattle (Lumen Field), Houston (NRG Stadium), Philadelphia (Lincoln Financial Field), Kansas City (Arrowhead Stadium) in Boston (Gillette Stadium) v ZDA, Mexico City (Estadio Azteca), Monterrey (Estadio BBVA) in Guadalajara (Estadio Akron) v Mehiki ter Vancouver (BC Place) in Toronto (BMO Field) v Kanadi.