Si predstavljate, da pred začetkom same tekme ekipi opravita
Si predstavljate, da pred začetkom same tekme ekipi opravita "loterijo" enajstmetrovk za dodatno točko, ki bi postala dodatno merilo za razvrščanje v skupinah s tremi reprezentancami. Foto: EPA

Oziroma takšen je vsaj predlog, ki kroži v vodstvu Mednarodne nogometne zveze, s čimer bi začinili naslednji turnir z 48 ekipami.

Da, če ste morda pozabili, Katar 2022 je zadnji SP z 32 udeleženci, saj SP 2026 prinaša razširitev na 48 reprezentanc, s tem pa je že od začetka povezanih več vprašanj, tudi kopica čisto praktičnih, ne samo vsebinskih, na čelu z zakaj.

Zakaj se obe tekmi zadnjega kroga v skupinah igrata sočasno? Na SP-ju 1982 v Španiji se je zgodila
Zakaj se obe tekmi zadnjega kroga v skupinah igrata sočasno? Na SP-ju 1982 v Španiji se je zgodila "sramota v Gijonu", ko je nenapadalni pakt Avstrije in Nemčije izločil Alžirijo. Samo nemška zmaga z izidom 1:0 je peljala obe nemškogovoreči sosedi v nadaljevanje prvenstva. Hors Hrubesch je že v 10. minuti zadel za Zahodno Nemčijo, do konca pa so si nasprotniki le še podajali žogo. Kljub ogorčenju Alžircev in športnega sveta Fifa ni mogla storiti ničesar, razen da se od takrat odločilni zadnji krog igra sočasno. Foto: EPA

Strah pred sramoto iz Gijona

The Athletic je objavil govorico na podlagi predloga, ki kroži med člani sveta Fife, kako bi se v tovrstnem predtekmovalnem sistemu ognili ponovitvi sramote iz Gijona s SP-ja 1982, ko so se Zahodni Nemci in Avstrijci dogovorili za edini mogoči izid, s katerim so izločili Alžirce. Od takrat, torej od SP-ja 1986 v Mehiki, se tekmi zadnjega, 3., kroga v posamezni skupini, igrata sočasno. Rešitev, ki je bila zadetek v polno, kar ne nazadnje potrjujejo drame zadnjih dni v Katarju.

A ker se bo na naslednjem svetovnem prvenstvu, ki ga bodo zaradi obsežnosti hkrati gostile ZDA (11 stadionov), Mehika (trije stadioni) in Kanada (dva stadiona), igralo s po tremi ekipami v skupini, se odpirajo nove možnosti, da se dva nasprotnika dogovorita za izid, ki bi izločil tretjega. V izločilne boje namreč napredujeta po dva od treh, skupno 32 od 48 udeležencev, pravi neposredni boj za prvaka pa se bo začel s 1/16 finala in ne več 1/8 finala.

Izvajanje 11-m pred tekmo (ali po njej)?

Rešitev, da ne bo novega gijona? Dodatna točka, ki bi jo podelili za izvajanje enajstmetrovk. Po predlogu bi se serija strelov z 11-m za dodatno točko izvedla pred tekmo ali po njej, pri čemer je že jasno, da je tako s tekmovalnega stališča kot z želja televizij boljša prva različica.

Loterija strelov z bele točke pred tekmo bi prinesla uvodni spektakel za gledalce tako na stadionu kot televiziji. Sočasno se tekma dejansko ne bi več začela z 0:0, temveč bi pri 11-m poražena ekipa imela še večjo željo po zmagi.

Loterija le v primeru remijev

Izvajanje 11-m po tekmi bi razreševalo le neodločene tekme, pri čemer bi zmagovalec prejel tudi dejansko drugo točko za na lestvico. A že hiter razmislek odkrije napako v načrtu, saj bi tako dva nasprotnika dobila še več možnosti za igranje na točno želeni izid, ki bi šel v škodo tretjega člana skupine. Ob tem so tukaj še pomisleki, da zaradi maratonskih podaljškov tekme že zdaj trajajo predolgo.

O enajstmetrovkah za dodatno točko kot novem merilu za razporeditev v skupini, takoj za osvojenimi točkami in razliko v golih ter pred merilom ferpleja (kartoni), je že leta 2017 govoril Marco van Basten, vodja Fifine skupine za tehnični razvoj in nizozemski legendarni nogometaš.


SP 2026 bodo gostile ZDA, Kanada in Mehika ter bo prvi turnir z 48 udeleženci. Iz Evrope bo namesto 13 sodelovalo 16 reprezentanc, kot na evropskih prvenstvih pred zdajšnjo širitvijo na 24 držav. Foto: Reuters
SP 2026 bodo gostile ZDA, Kanada in Mehika ter bo prvi turnir z 48 udeleženci. Iz Evrope bo namesto 13 sodelovalo 16 reprezentanc, kot na evropskih prvenstvih pred zdajšnjo širitvijo na 24 držav. Foto: Reuters

Kakšne so bile različice sistema za SP 2026?

Oktobra 2013 je takratni predsednik Uefe Michel Platini predlagal razširitev svetovnega prvenstva z 32 na 40 reprezentanc. Z idejo je vztrajal njegov generalni sekretar, ki je po Fifinih aferah prišel v položaj, da postane predsednik Mednarodne nogometne zveze. Gianni Infantino je v letu 2016 začel kampanjo za razširitev SP-jev in uspel.

10. januarja 2017 je Fifin svet, ki je predtem blagoslovil razširitev, na mizo prejel štiri predloge in na koncu je bila soglasno izbrana četrta različica.

  • 40 ekip (8 skupin s petimi ekipami) = 88 tekem
  • 40 ekip (10 skupin s štirimi ekipami) = 76 tekem
  • 48 ekip (uvodni playoff 32 nižje uvrščenih ekip za vstop v skupinski del kot obstaja zdaj) = 80 tekem
  • 48 ekip (16 skupin s tremi ekipami) = 80 tekem

Na svetovnih prvenstvih je bilo do zdaj izvedenih 30
Na svetovnih prvenstvih je bilo do zdaj izvedenih 30 "loterij" v izločilnih bojih. Prva na SP-ju 1982 na razvpiti tekmi Zahodna Nemčija – Francija, po kateri so napredovali Nemci. Zadnje izvajanje 11-m na SP-jih je bilo v Rusiji 2018 na soočenju Hrvaška – Rusija, kjer so "kockasti" izločili gostitelje prvenstva. Foto: Reuters

"Šala" za Severnoameričane in TV

Ob objavi Athleticove zgodbe so se takoj pojavile kritike, da gre za neumnost in nepotreben trik za severnoameriško občinstvo. Nekateri nogometni spremljevalci so takoj prst uperili v televizijo Fox, od koder naj bi izviral takšen predlog. Ameriška televizija je lastnica medijskih pravic in je zaradi prestavitve Katarja 2022 z junijsko-julijskega termina na novembrsko-decembrsko tekmovalno okno kar samodejno in brez boja s tekmeci dobila pravice še za domače svetovno prvenstvo.

Po drugi strani predlog o uvedbi 11-m za dodatno točko očitno ni ravno naletel na dober sprejem, saj že Athletic v istem članku omenja, da se vse bolj krepijo pozivi o razveljavitvi nekoč soglasne odločitve, da se bo 23. svetovno prvenstvo v nogometu odigralo v 16 skupinah s po tremi reprezentancami.

Kaj pa 12 skupin s po štirimi ekipami?

Številni si namreč želijo ohraniti sistem skupin s po štirimi ekipami, ki v zadnjem krogu prinaša kopico drame in kombinatorike, ki se spreminja iz minute v minuto, kar dokazujejo tudi razpleti skupin v Katarju.

Ob 48 udeležencih in 32 mestih v izločilnih bojih bi se ob skupinah s po štirimi ekipami naprej uvrstilo osem najboljših izmed 12 tretjeuvrščenih. Podoben sistem, kot ga imajo evropska prvenstva od razširitve na 24 ekip z Eurom 2016.


Riddle: Opinion Poll - Ali naj bodo 11-m dodatni kriterij za razvrščanje po skupinah?