Maroko je v Katarju spisal zgodovino. Foto: Reuters
Maroko je v Katarju spisal zgodovino. Foto: Reuters

Pletli in pletli so varovanci Luisa Enriqueja mrežo okoli vrat Maroka, toda kot že tolikokrat do zdaj je bilo to jalovo početje. 120 minut je bila slika na zelenici praktično enaka. 77-odstotna posest žoge, podaja na podajo, ki je gledalce skorajda uspavala. 1019 so jih sproducirali Španci oziroma 700 več od tekmeca, ki se je fanatično branil in poskušal iz redkih protinapadov.

Sorodna novica Zgodovinski uspeh Maroka, Španija tretje zaporedno veliko tekmovanje zapušča po 11-m

Dolgočasno? Kakor za koga. A pretirane razburljivosti v 120 minutah ni bilo. Skupaj sta obe ekipi zmogli le tri strele v okvir vrat. Maroko dva, Španija enega. Še najbližje zadetku so bili svetovni prvaki iz leta 2010 v zadnji minuti sodnikovega podaljška, ko je Sarabia oplazil vratnico.

Tudi enajstmetrovke so bile za Špance španska vas. Enrique je pred tekmo razlagal, da streli z 11 metrov niso loterija in da nimajo zveze s srečo. "Pred več kot enim letom sem rekel svojim nogometašem, da moramo v Katar priti z vsaj tisoč izvedenimi enajstmetrovkami. Če ste do zdaj čakali z vadbo enajstmetrovk, je že prepozno," je pred tekmo z Marokom govoril Enrique.

Izvajanje 11-metrovk na tekmi Maroko – Španija

Še ena karma? Dejstvo je, da so zapravili vse tri strele z bele pike in drugič zaporedoma na svetovnih prvenstvih odhajajo domov po osmini finala. Tudi tokrat so bile zanje usodne enajstmetrovke. Bridko slovo ekipe, ki je v prvem krogu nasula Kostariki sedem golov, dobro igrala proti Nemčiji, nato pa proti Japonski in Maroku zmogla le en gol ob več kot dva tisoč podajah in 79,5-odstotni posesti žoge.

Španci so prvi na svetovnih prvenstvih, ki so enajstmetrovke izgubili štirikrat. So tudi drugi v zgodovini poleg Švice leta 2006 (proti Ukrajini), ki jim pri strelih z bele pike ni uspelo doseči zadetka.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

26.000 strelov z bele točke in le ena zmaga

"Na prvenstvo smo prišli s 26.000 streli z bele točke, ker smo vedeli, da so lahko odločilni, domov pa odhajamo z eno zmago proti Kostariki. Brez strelov na gol, samo s podajami, ne moreš zmagati," je v poročilu o tekmi za Marco zapisal novinar Juan Ignacio Garcia-Ochoa.

"Kljub neuspehu mislim, da mora Luis Enrique ostati selektor. Ima mlado ekipo, pred katero je še vrsto let igranja na najvišjem nivoju, zato ji je treba dati še eno priložnost," je na platformi za spletne prenose Twitch dejal novinar Sporta Javier Giraldo iz Katarja.

Maročani presenetili Špance in jih izločili

Luis Enrique zadovoljen s špansko igro

Luis Enrique je po tekmi stopil pred novinarje in med drugim povedal, da je zadovoljen s predstavo svojih varovancev, saj so do potankosti izpolnili njegov načrt. "Žal nismo dosegli gola. Še vedno sem prepričan, da so to najboljši igralci, ki jih premore Španija," je dodal španski selektor, ki je priznal, da je sam izbral prve tri strelce enajstmetrovk, preostala dva pa sta se javila sama. "Mislim, da zdaj ni trenutek za debato o moji prihodnosti," je na novinarski konferenci še dodal Luis Enrique.

Vratnica Sarabie v 123. minuti tekme Maroko - Španija

Četrti afriški četrtfinalist, polfinala še ni bilo

Maroko je prva arabska in četrta afriška država, ki se ji je uspelo prebiti v četrtfinale svetovnega prvenstva. Pred njim je to uspelo Kamerunu (1990), Senegalu (2002) in Gani (2010). Še nobena država iz Afrike ni igrala v polfinalu. Walid Regragui je prvi afriški selektor, ki bo vodil ekipo v četrtfinalu SP-ja.

"38 milijonov Maročanov je na ulicah. Vsi slavijo nove narodne junake, ki bodo za vedno zapisani v zgodovino svetovnih prvenstev," piše Morocco World News. Spletna družbena omrežja so že preplavile fotografije in video posnetki slavja v Maroku, tudi iz dveh španskih enklav na severu države, Ceute in Melille.

Prav tako je pestro na španskih ulicah in trgih, saj po podatkih španskih oblasti na ozemlju Španije prebiva okoli 850.000 državljanov Maroka. Od tega jih je 137.000 v Barceloni, skoraj 90.000 v Murcii, 80.000 v Madridu ... piše na na spletni strani Epa.es, ki vsako leto spremlja razvoj prebivalstva v Španiji.

Vrhunci tekme Maroko - Španija