Lepa podpora: reprezentante je spodbujala tudi Saša Planinšec (desno), ki je to poletje igrala na ženskem evropskem prvenstvu. V Stožice je prišla v spremstvu sestre Mihele, nekdanje reprezentantke. Foto: MMC RTV SLO
Lepa podpora: reprezentante je spodbujala tudi Saša Planinšec (desno), ki je to poletje igrala na ženskem evropskem prvenstvu. V Stožice je prišla v spremstvu sestre Mihele, nekdanje reprezentantke. Foto: MMC RTV SLO
Podajalec Dejan Vinčič je dobro razigraval soigralce, po tekmi pa je imel veliko dela z navijačicami. Foto: MMC RTV SLO
Podajalec Dejan Vinčič je dobro razigraval soigralce, po tekmi pa je imel veliko dela z navijačicami. Foto: MMC RTV SLO

Uvodne tekme na velikih turnirjih znajo biti neugodne in tudi odbojkarji Slovenije v prvih minutah domačega evropskega prvenstva še niso delovali najbolje. Zaostajali so z 8:10, po servisih Tineta Urnauta, dveh "spikih" Klemna Čebulja in njegovem nogometnem vložku pa je prišla prva otipljivejša prednost. Ob glasnem navijanju domačega občinstva je dokončno steklo. Ključno točko za prednost s 17:14 v tretjem nizu je po maratonski izmenjavi, ki je na noge dvignila Stožice, prispeval razpoloženi korektor Mitja Gasparini, ki je zadnja tri leta igral v Južni Koreji.

Taktično zrelo z odličnim float-servisom
"Zelo dobro tekmo smo odigrali, tudi taktično. Bili smo agresivni, izkoristili naš dober float-servis in v vsakem nizu pobegnili," je povedal kapetan Tine Urnaut. Kako bi komentiral vodstvo z 9:0 v drugem nizu, se mu je to že kdaj zgodilo? "To sem že doživel. Kazalnik naše odlične igre! Kozamernik jih je odlično poserviral. Kot sem rekel pred tekmo, pomembno je, da jih oddaljimo stran od mreže in da dobro igramo v bloku, ki je v naši ekipi na svetovni ravni. Belorusi niso slabi, mnogim v naši skupini bodo še povzročali preglavice."

Gašper Ribič:
Gašper Ribič: "Z boljšim servisom, predvsem s floatom, smo beloruskim sprejemalcem povzročali težave." Foto: MMC RTV SLO

Odlična naveza Vinčič-Gasparini
Vodja slovenske ekipe na letošnjem prvenstvu (team manager) in trener pri kamniškem Calcitu Gašper Ribič je izpostavil servis in boljši napad. "Na začetku je šlo točka za točko, z boljšim servisom, predvsem s floatom, smo beloruskim sprejemalcem povzročali težave. Če pogledamo končno statistiko, smo imeli 60-odstotno učinkovitost v napadu, Belorusi le okrog 30-odstotno. To je velika razlika. Dejan Vinčič je lepo razigraval soigralce, naveza z Gasparinijem je dobro delovala. To je spet tisti stari Gasparini, ki smo ga vajeni."

Vidi se, da so z glavo pri stvari
Da je selektor Alberto Giuliani v prvo postavo uvrstil tako Vinčiča kot Gasparinija, Ribiča ni presenetilo: "Za Vinčiča sem vedel, da ga pripravlja, medtem ko je Gasparini dobil priložnost, ker se je Tonček Štern nekoliko poškodoval in sem predvideval, da ne bo začel tekme. Sicer pa so bili fantje že na ogrevanju pravi, prav tako na zadnjih treningih. Drugačno vzdušje je kot julija na Challenger Cupu. Res so z glavo 100-odstotno pri stvari in vedo, da morajo za vsako točko garati maksimalno. Morda je bilo le v tretjem nizu nekaj slabših trenutkov, vendar so brez težav zdržali."

Slovenski odbojkarji niso pričakovali tako lahke zmage nad Belorusijo
Rokometaš Jure Natek je bil prvič na odbojkarski tekmi, nad vzdušjem je bil navdušen. Foto: MMC RTV SLO
Rokometaš Jure Natek je bil prvič na odbojkarski tekmi, nad vzdušjem je bil navdušen. Foto: MMC RTV SLO

Rojstnodnevna zabava v Stožicah
Reprezentante je spodbujala tudi Saša Planinšec, ki je pred kratkim branila slovenske barve na ženskem evropskem prvenstvu. Medtem ko so preostale reprezentantke večinoma že v svojih klubih, ima te dni še nekaj časa, preden se odpravi na Kitajsko: "Prišli sva s sestro, ki praznuje rojstni dan. Super tekma, Slovenci so odlično odprli domače prvenstvo. Beloruse so hitro spravili v visok položaj, popolnoma so prevladovali vso tekmo in tekmeci niti sekundo niso mogli pomisliti na zmago. Standardni igralci so opravili svoje delo, vsak, ki je prišel v igro, pa je dodal še nekaj svojega, tako da je bila to tudi ekipna zmaga."

Naj traja ... vse do Pariza
Čeprav je bil obisk osrednje tekme dneva relativno skromen (4.500 gledalcev), je bila zabava na tribunah prvi dan zelo glasna, navijanje je bilo zavidljivo. Pa še pivo je poceni, sta rekla beloruska navijača, ki sta se na poti iz Minska v sredo ustavila na Dunaju, včeraj pa bila vesela nizkih cen pijače v Stožicah. Ob gladkem porazu Belorusije vsaj ena tolažba. In njuna napoved za nadaljevanje turnirja? Belorusija bo prišla do osmine finala, kjer naj bi jih izločila Francija. Slovenci smo seveda večji optimisti, igralci pravijo, da želijo 29. septembra igrati v finalu. Navsezadnje: v srebrni zgodbi leta 2015 je Slovenija EP prav tako začela z zmago nad Belorusi!

V soboto bo pestro tudi na tribunah
Slovenski začetek je bil torej imeniten, boljši tudi od ruskega – branilci naslova so na uvodni tekmi dneva proti Turkom oddali niz. Resnejši preizkus slovenske kakovosti bo sobotna tekma s Finsko, ki bo ponudila tudi zanimiv dvoboj na tribunah, saj je bilo v Stožicah že danes (ob zmagi Fincev nad Makedonci) okrog 1.000 finskih navijačev.