Odbojkarji so na prvi tekmi v Stožicah pustili odličen vtis. Foto: BoBo
Odbojkarji so na prvi tekmi v Stožicah pustili odličen vtis. Foto: BoBo

Slovenska reprezentanca na domačem prvenstvu meri visoko. V mislih odbojkarjev je medalja, celo zlata, saj so se z naslovom evropskega podprvaka že okitili leta 2015. Led na domačem turnirju so prebili z zmago nad Belorusijo, na tekmi pa so potrdili, da so zelo dobro pripravljeni. Ko so v prvem nizu tekmecem vsilili svojo igro in začeli narekovati ritem, jim Belorusi niso bili več kos. Naredili so malo napak, dobrih 4.000 gledalcev v Stožicah pa navdušili z atraktivnim napadom in borbeno obrambo. Najučinkovitejši pri Sloveniji so bili s po 12 točkami Jan Kozemernik, Mitja Gasparini in Tine Urnaut, deset pa jih je dosegel Klemen Čebulj. Naslednja preizkušnja jih čaka v soboto ob 20.30, ko se bodo pomerili s Finsko.

Alberto Giuliani je v prvo postavo uvrstil Kozamernika, Alena Pajenka, Janija Kovačiča, Čebulja, Urnauta, Dejana Vinčića in Gasparinija. Belorusi so nekoliko bolje začeli dvoboj in povedli z 10:8, nato pa so pobudo prevzeli domači odbojkarji. Z odličnim servisom kapetana Urnauta so dosegli štiri zaporedne točke in povedli z 12:10. V enakem ritmu so nadaljevali in po prednosti 22:14 je bilo jasno, da bo Slovenija dobila uvodni niz. Prvo zaključno žogo so Slovenci zapravili, toda tudi na drugi strani je žoga po beloruskem začetnem udarcu končala v mreži za 25:17.

Nadaljevanje je bilo povsem v znamenju Slovenije. Urnaut je v navezi z Vinčićem niz odprl z dvema točkama. Odličen je bil slovenski blok, zelo dober na servisu Kozamernik, domačega naleta pa nista prekinila niti beloruska 'timeouta' ob izidih 4:0 in 8:0. Slovenija, ki je navduševala z atraktivnimi potezami tako v obrambi kot v napadu, je povedla z 9:0, si nato priigrala tudi dvomestno prednost, ki jo je brez težav zadržala, za 25:14 in 2:0 v nizih pa sta akcijo odigrala Gregor Ropret in Alen Šket, ki sta tik predtem v igro vstopila namesto Vinčića in Gasparinija.

Slovenija je dobro odprla tudi tretji niz in povedla s 3:0. Po vodstvu z 11:7 se je Belorusija približala na točko zaostanka. Bilo je še 15:14, nato pa je sledilo nekaj imenitnih slovenskih akcij. Najprej je Žiga Štern izvrstno rešil žogo, po še nekaj uspešnih obrambah Slovencev pa je s silovitim udarcem neubranljivo dokončal točko. Po podobno izjemni rešeni žogi Kovačiča je bil v bloku uspešen Pajenk, za 20:14 pa sta vlogi zamenjala Urnaut in Vinčić. Kapetan reprezentance je lepo podal, kot najboljši napadalci pa je akcijo zaključil slovenski organizator igre. Šest točk prednosti je Slovenija zlahka zadržala, po napadu Šketa in beloruskem bloku pa je žoga za 25:19 končala za zadnjo črto.

"Prva tekma je vedno težka. Danes mogoče ni bilo videti tako, saj smo zmagali prepričljivo, a fantom ni bilo lahko. Na začetku so kazali živčnost in tremo, toda ko so se sprostili, je igra stekla. Naši 'float' servisi so tekmecem povzročali ogromno težav, priigrali smo si veliko čistih udarcev, tako v napadu kot v protinapadu. Belorusi so močnejši kot pred dvema mesecema, toda mi smo še bolj. Pozna se trdo delo. A to je šele prvi korak, prvenstvo je še dolgo. Moramo ostati na realnih tleh. Že čez dva dni nas čaka Finska in s tem še ena težka tekma. Imamo nekaj težav s poškodbami, danes je v hrbtu uščipnilo Klemna Čebulja, a lahko rotiram igralce, imam veliko možnosti za zamenjave. Mogoče bodo priložnost za igro dobili nekateri drugi igralci, tako kot jo je danes Mitja Gasparini. In jo tudi zelo dobro izkoristil," je pojasnil selektor Alberto Giuliani.

Rusi in Finci upravičili vlogo favoritov

Na prvi tekmi skupine C je Rusija upravičila vlogo favorita in s 3:1 (13, -23, 18, 15) ugnala Turčijo, na drugi pa so bili Finci prav tako s 3:1 (23, 22, -23, 21) boljši od Severne Makedonije. Rusi so zmago dosegli brez večjih težav. Večji del tekme so bili za razred boljši od tekmecev, ki so v drugem nizu izkoristili edine črne minute ruskih odbojkarjev in po preobratu v končnici prišli do izenačenja na 1:1. Več pa jim branilci naslova in zmagovalci letošnje Lige narodov niso dopustili.

Finsko je v Ljubljano prišlo spodbujat okoli 1.000 navijačev, tako da so se v dvorani počutili kot doma. Makedonci so se papirnatim favoritom dvoboja dobro upirali, na koncu pa sta jih drago stala slabši sprejem in dober finski blok.

Evropsko prvenstvo sicer poteka v štirih predtekmovalnih skupinah v štirih državah. Po končanem prvem delu, iz katerega se bodo v nadaljevanje uvrstile prve štiri ekipe iz vsake skupine, bo Ljubljana gostila še dve tekmi osmine finala, eno četrtfinalno in eno polfinalno. Turnir se bo s finalom končal 29. septembra v Parizu.

Slovenski odbojkarji niso pričakovali tako lahke zmage nad Belorusijo

1. krog:

SKUPINA C, Ljubljana

SLOVENIJA - BELORUSIJA
3:0 (17, 14, 19)
4.435 gledalcev

Slovenija: T. Štern, Pajenk 5, Kozamernik 12, Šket 2, Gasparini 12, Vinčić 3, Štalekar, Ž. Štern 1, Klobučar, Kovačič, Videčnik, Ropret, Urnaut 12, Čebulj 10.

Belorusija: Radzjuk 6, Antanovič, Busel 5, Šmat, Zaborouski, Burau, Cjuškevič 1, Miškevič 2, Čarapovič 6, Kuklinski 3, Kuraš, Marozau 4, Udris 2, Aplevič.


TURČIJA - RUSIJA
1:3 (-13, 23, -17, -15)
Lagumdžija 15; Volkov 16, Mihajlov in Kljuka po 13.

FINSKA - SEVERNA MAKEDONIJA
3:1 (23, 22, -23, 21)
Sivula 17, Sirilä 11; Nikolov, Gjorgiev in Ljaftov po 14.


SKUPINA A, Montpellier:

BOLGARIJA - GRČIJA
3:0 (22, 16, 20)

PORTUGALSKA - ITALIJA
0:3 (-21, -10, -22)

FRANCIJA - ROMUNIJA
3:0 (19, 14, 16)