Še en čaroben večer italijanskega športa: potem ko so azzurri osvojili evropsko prvenstvo v nogometu, so postali še prvaki v odbojki. Italija je ves turnir odigrala vrhunsko, poraza si ni privoščila, največ dela pa je imela prav v finalu, kjer so ji nasproti stali izjemni Slovenci, prvaka pa je dal šele peti niz. Foto: AP
Še en čaroben večer italijanskega športa: potem ko so azzurri osvojili evropsko prvenstvo v nogometu, so postali še prvaki v odbojki. Italija je ves turnir odigrala vrhunsko, poraza si ni privoščila, največ dela pa je imela prav v finalu, kjer so ji nasproti stali izjemni Slovenci, prvaka pa je dal šele peti niz. Foto: AP
Z uvrstitvijo v tretji finale na zadnjih štirih evropskih prvenstvih so slovenski odbojkarji uspešni kot nobena druga država. A zlata medalja, na katero so tokrat kar odkrito ciljali, ostaja neuresničljiv sen. Leta 2015 je bila na zadnji stopnici usodna Francija, predlani Srbija, letos Italija. Foto: EPA
Z uvrstitvijo v tretji finale na zadnjih štirih evropskih prvenstvih so slovenski odbojkarji uspešni kot nobena druga država. A zlata medalja, na katero so tokrat kar odkrito ciljali, ostaja neuresničljiv sen. Leta 2015 je bila na zadnji stopnici usodna Francija, predlani Srbija, letos Italija. Foto: EPA

Slovenija se veseli novega neverjetnega uspeha in že tretje srebrne medalje odbojkarjev na EP-jih v zadnjih šestih letih. Tokrat je bila zlata medalja na dosegu roke, a pri vodstvu z 2:1 v nizih je slovenski brzovlak izgubil hitrost, mladi Italijani pa so z neverjetnimi servisi Slovencem vsilili svoj ritem igre. Predstava kariere je uspela korektorju Yuriju Romanu, ki je v igro vstopil v četrtem nizu, in je imel 90-odstoten napad. Ključne točke je v četrtem nizu prispeval Daniele Lavia (skupaj 21 točk), v petem nizu (Slovenija ga je odprla s 3:0!) pa Alessandro Michieletto. V slovenski reprezentanci napadalci niso bili tako navdahnjeni kot v sobotnem polfinalu, je pa blestel bloker Alen Pajenk, ki je bil s 16 točkami tudi najučinkovitejši. Začetno razočaranje je hitro zamenjalo spoznanje, da je srebrna medalja nov ogromen uspeh, z gromkim aplavzom ga je nagradilo tudi več kot tisoč slovenskih navijačev v Spodek Areni. Slovenci se bodo v domovino vrnili v ponedeljek malo po 9. uri.

Takoj stekel servis
Podobno kot pred dvema letoma v finalu EP-ja v Parizu so uvodni niz Slovenci večinoma odigrali na izjemno visoki ravni, z asi (4) so Italijane oddaljili od mreže. Namesto Dejana Vinčića je na mestu organizatorja igre priložnost dobil Gregor Ropret. Z njegovima uspešnima servisoma je Slovenija dobro odprla obračun (2:0) in tudi v nadaljevanju niza pritiskala na začetnem udarcu (Čebulj, Pajenk), kar je prineslo prvo lepo prednost 10:6. Italijani na drugi strani sprva niso servirali tako imenitno kot včeraj proti Srbiji.

Kako je slovenska zmaga odmevala na Poljskem?

Alen Šket Giulianijev as iz rokava
Pri 12:10 je bilo dobrodošlo, da je 19-letni Michieletto serviral v mrežo, v naslednji akciji pa je bil uspešen še slovenski blok. Do 15. točke (15:10) je Slovenijo popeljal Klemen Čebulj. Sprejem je deloval vrhunsko (73-odstotna uspešnost v prvem nizu), v napadu je bilo dovolj raznolikosti, da je prednost ostala visoka (19:14). Pri 21:14 se je Slovenija preveč sprostila, tekmeci so se razigrali in se približali na 23:22. Michieletto je serviral v mrežo, ponudila se je prva priložnost za dobljen uvodni niz. Selektor je v igro poslal Alena Šketa, ki je navdušil z asom. V prvem nizu sta Štern in Pajenk dosegla po štiri točke.

Slovenija je imela lepo podporo, v Spodek Areni je bilo vsaj 1000 navijačev. Foto: AP
Slovenija je imela lepo podporo, v Spodek Areni je bilo vsaj 1000 navijačev. Foto: AP

V 2. nizu slabši slovenski servis, sprejem in napad
Italijani so v drugem nizu od začetka narekovali hud ritem in ušli na 1:4. Na izenačenje ni bilo treba dolgo čakati: razpoloženi Pajenk je bil na pravem mestu v bloku, nato je Urnaut našel pravo rešitev za 6:6. Italijani so spet povedli za dve (6:8), nato pa – maratonska točka, ki jo je zaključil Pajenk. Ob delnem izidu 4:1 je imela Slovenija prvič prednost (11:10). Ko se je ob Danieleju Lavii razigral Giulio Pinali in so azzurri znova povedli za dve točki, je Vinčić za nekaj minut zamenjal Ropreta.

Klemen Čebulj je prispeval 14 točk, njegova napadalna učinkovitost je bila manj kot 30-odstotna. Foto: AP
Klemen Čebulj je prispeval 14 točk, njegova napadalna učinkovitost je bila manj kot 30-odstotna. Foto: AP

Italija niz končala s štirimi zaporednimi točkami
Slovenski blok-avt in zaostanek s 13:16 je prižgal alarm pri selektorju Giulianiju. Pravega učinka ni bilo. Tonček Štern je imel napad za priključek, a se je ujel v blok (16:19). Naslednji juriš je obetal več, Urnaut je Slovenijo približal na 18:19. A preobrata še vedno ni bilo, Italijani so igrali odlično v obrambi, Slovenci pa so imeli slabši sprejem kot v prvem nizu. Ko je Lavia zaustavil Roka Možiča, je imela Italija štiri zaključne žoge za niz, izkoristila je prvo. V uspešnih blokih je bilo v drugem nizu 3:7 za Italijo. Slovenija v tem delu igre ni servirala nobenega asa. Predvsem Štern in Čebulj sta imela v prvih dveh nizih prenizek napadalni izkoristek (pod 30 odstotkov).

Tonček Štern je bil izjemen v finišu tretjega niza. Foto: AP
Tonček Štern je bil izjemen v finišu tretjega niza. Foto: AP

Štern in Pajenk naredila razliko v 3. nizu
Tudi v tretjem nizu je morala Slovenija sprva garati za vsako točko, saj so Italijani delali zelo malo napak. Odgovornost je vendarle prevzel Klemen Čebulj (9:7 in 10:8), z asom Jana Kozamernika (11:8) pa je bilo vse videti precej lepše. Kapetan Simone Giannelli je na začetnem udarcu približal Italijane (11:10). Izjemni Pajenk je s svojo 10. točko nadaljeval šov (14:11). Slovenske napadalne akcije so bile znova prave, po ogledu videoposnetka (Štern je žogo poslal prav na črto) je bila prednost 16:12, Kozamernik je na prvi tempo poskrbel za 17:12. Spektakularna 18. točka Slovenije je že obetala, da bo niz slovenski.

A ni šlo lahko. Šket je servis poslal v mrežo (20:18), Pajenka so blokirali, Gianelli je serviral as in pred zaključkom niza je bilo izhodišče izenačeno (20:20). V ključnih trenutkih so bili Slovenci vrhunski, to je bila že kar spektakularna odbojka. Pajenk je uspešno zaključil za 21:20, Štern je serviral as, nato je Pajenk (12 točk v prvih treh nizih ob 78-odstotni učinkovitosti) ustavil Anzanija. Prebujeni Tonček Štern je še naprej serviral bombe, niz pa se je končal po avt žogi Alessandra Michieletta. Slovenija je v prvem nizu naredila 6 napak, v drugem 4, v tretjem 7, vse večinoma pri servisih.

Naslednji trije EP-ji na TV SLO

Naslednja tri evropska prvenstva si boste lahko ogledali na TV Slovenija, ki je pridobila televizijske pravice za EP 2023, 2025 in 2027 tako za moške kot tudi za ženske.

Romano in Lavia Italijane vrnila v igro
Slovenci se niso ustrašili odgovornosti, v četrtem nizu so si s Šternom, Čebuljem in Pajenkom hitro priigrali otipljivejšo prednost (4:1). Italijani so izenačili na 6, z asom Ropreta je prišlo slovensko vodstvo 8:6. Pri 9:9 je sledilo nekaj povsem izenačenih minut, ko so Italijani vsako slovensko vodstvo takoj nevtralizirali. Z Lavio na servisu (iskal je seveda Čebulja, ki je trikrat zapored neuspešno sprejel žogo) je Italija končala ta ritem in s petimi zaporednimi točkami povedla s 13:17. Slovenija se je s Čebuljem na servisu približala na 20:21. Ricci je nato ustavil Urnauta, z asom presenetljivega korektorja Yurija Romana (7 točk v četrtem nizu) so Italijani dokončali delo v četrtem nizu.

Peti niz kruto končal sanje
Finale 32. evropskega prvenstva je odločil peti niz, ki ga je z asom odprl Tonček Štern. Pajenk je na prvi tempo povišal na 3:0, ni veliko manjkalo, pa bi celo 4:0. A obrnilo se je povsem drugače. Romano, ki je že v predtekmovanju (Italijani so zmagali s 3:0) proti Sloveniji igral odlično, je bil najzaslužnejši za izenačenje na 3. Napetost se je stopnjevala, ob menjavi strani je bilo 7:8 za Italijo, ki si je ob začetnih udarcih Michieletta priborila štiri točke prednosti (7:11). Pri 9:12 je morala Slovenija igrati na vse ali nič, Tonček Štern je serviral, a zadel mrežo. Italijani so si priborili pet zaključnih žog, po predolgem servisu Čebulja pa so unovčili tretjo za svoj sedmi naslov evropskih prvakov, prvega po letu 2005.

Evropsko prvenstvo, finale, Katovice:
SLOVENIJA – ITALIJA 2:3 (22, -20, 20, -20, -11)

Dvorana Spodek, gledalcev 7000, sodnika: Maroszek (Poljska), Rodriguez (Španija).

Slovenija: T. Štern 14, Pajenk 16, Kozamernik 8, Šket 1, Vinčić, Štalekar, Ž. Štern, Klobučar, Kovačič, Videčnik, Ropret 3, Urnaut 10, Čebulj 14, Možič.

Italija: Giannelli 3, Balaso, Galassi 6, Sbertoli, Romano 11, Anzani 9, Michieletto 17, Lavia 21, Piccinelli, Ricci 2, Pinali 12, Cortesia, Recine, Bottolo.

Tekma za 3. mesto:
POLJSKA – SRBIJA 3:0 (22, 16, 22)
Leon 14; Ivović 10.