Italijanski odbojkarji so bili za Slovence pretrd oreh. Foto: CEV
Italijanski odbojkarji so bili za Slovence pretrd oreh. Foto: CEV

Varovanci Alberta Giulianija niso imeli veliko časa za počitek, so pa glede svežine veliko pripomogle zadnje tri tekme, ki so jih dobili s 3:0. Tokrat niso imeli svojega dne, bilo je 3:0, a za nasprotnika. Drugi dan zapored je torej slovenska reprezentanca izgubila s tem izidom, potem ko so nogometaši v torek izgubili na Poljudu.

Italijani v zadnjih letih niso najuspešnejši, tudi slovenska ekipa ima na njih sicer lepe spomine. Leta 2015 jih je namreč premagala na evropskem prvenstvu. Od italijanske ekipe, ki je pred šestimi leti igrala v Sofiji, zdaj v reprezentanci ni več nobenega igralca, manjkata tudi zvezdnika Ivan Zajcev, ki je operiral koleno, in Osmany Juantorena, ta je končal reprezentančno kariero.

Letos sta se ekipi že merili v Ligi narodov v Riminiju, takrat debitanti v tem tekmovanju z italijanskimi igralci niso imeli težav. A od takrat so Italijani napredovali, tako da znajo biti še kako nevarni. "Menim, da so celo močnejši, kot če bi za njih igrali starejši igralci," je pred tekmo menil slovenski kapetan Tine Urnaut. Imel je prav.

Tine Urnaut je proti Italijanom dosegel šest točk. Foto: CEV
Tine Urnaut je proti Italijanom dosegel šest točk. Foto: CEV

Vodili so v vsakem nizu
Slovenci proti pomlajeni reprezentanci niso bili na ravni torkove tekme proti Bolgariji. Precej slabši so bili na sprejemu, dobili preveč asov, tudi v napadu ni šlo vse po načrtih, treba pa je priznati, da imajo veliko zaslug za vse to tudi odlični igralci italijanske vrste. Slovenski fantje, ki so v vsakem izgubljenem nizu vodili in imeli usodo v svojih rokah, so še vedno blizu drugega mesta, o katerem bo odločala četrtkova tekma med Italijo, ki je že prva, in Češko.

1. niz: Italijani v zaključku strli Slovence
Slovenci so tekmo odlično začeli, po zaostanku 3:4 so se po zaslugi prvega tempa in dveh napak tekmecev z delnim izidom 4:0 odlepili, vodili tudi 14:10, a po bloku napada Tončka Šterna so se približali na 14:15, po bloku poskusa Klemna Čebulja pa izenačili na 16:16. Odgovor Slovencev je bil silovit, Čebulj in Štern sta poskrbela, da je Slovenija znova povedla s štirimi točkami prednosti, a tudi ta prednost se je s štirimi zaporednimi točkami azzurrov stopila. Izenačeno je bilo tudi na 23. točki, nato je Tine Urnaut priboril prvo zaključno žogo, Čebulj je imel napad za konec niza, a znova dobil blok. Sledil je še italijanski as, po dotiku mreže slovenskega bloka pa tudi vodstvo Italijanov z 1:0 v nizih.

2. niz: Ni mogel pomagati niti Možič
Nesrečno izgubljen prvi niz je pri Slovencih pustil posledice, drugi niz so začeli nezbrano, tekmec je hitro prišel do prednosti 6:1. Selektor Alberto Giuliani je zamenjal organizatorja igre, Dejana Vinčića je zamenjal Gregor Ropret in igra se je tudi zaradi boljšega sprejema izboljšala, posledično pa tudi rezultat. S tremi zaporednimi bloki so prišli do vodstva 10:8. Toda tudi to je bilo kratkotrajno. Italijani se niso zmedli, po bloku Šterna povedli s 15:13, prednost pa le še višali. Po napaki Čebulja za 18:23 je bil položaj slab, popravil pa ga ni niti Rok Možič, ki je zamenjal Čebulja.

3. niz: Izenačeno vse do konca
V tretjem nizu je Giuliani zamenjal še blokerja, Matic Videčnik je v igro vstopil namesto Jana Kozamernika. Kazalo je, da bodo menjave pomagale, Slovenci so imeli pobudo, a le do izida 13:11. Toda nato so pet točk zapovrstjo dobili Italijani in ušli za tri, toda Slovenci, pri katerih je v igro na korektorsko mesto vstopil še Alen Šket, so jih še ujeli, izenačeno je bilo še pri izidu 23:23, toda nato so Italijani z blokom zaustavili Urnauta in si priborili prestižno zmago.

Urnaut: Tekmec v osmini finala ni pomemben, mi moramo biti pravi

Izjave po tekmi

Alberto Giuliani, selektor Slovenije:
"Moji igralci so bili na tretji tekmi v treh dneh brez moči in energije. Seveda ne moremo storiti ničesar. Ne poznam sicer razporeda Italije, ampak verjamem, da je bila Italija včeraj prosta, kar seveda ni enako. Nismo igrali dobro v napadu. Nekajkrat se nismo odločili pravilno, a ponavljam, danes nismo igrali dovolj močno. Na včerajšnji tekmi smo porabili veliko energije, zlasti psihično smo se izpraznili. Najprej moramo počakati konec skupinskega dela, da izvemo našo končno uvrstitev v skupini ter nasprotnika. Trenutno sem miren, saj fantje dvigujejo svojo raven igre in verjamem, da bomo pripravljeni na osmino finala."

Tonček Štern, korektor Slovenije:
"Glede današnje tekme Italijanom vse čestitke. Odigrali so na res visoki ravni, mi pa smo naredili kakšno lastno napako preveč. Mislim, da tudi taktično nismo najbolje odigrali te tekme. Skupinski del tekmovanja je zdaj za nas zaključen. Upajmo, da bomo končali na drugem mestu, česar za zdaj še ne vemo, ampak moramo iti z dvignjeno glavo naprej in se pripraviti na nadaljevanje prvenstva. Zdaj imamo tri dni za počitek, da se dobro spočijemo in pripravimo na naslednje tekme. Najpomembnejše tekme, na katerih pa bo res treba odigrati na vso moč, šele prihajajo, možnosti za popravni izpit ni več."

Tine Urnaut, kapetan Slovenije:
"V prvem nizu smo imeli priložnost in nanizali nekaj dobrih serij, a nismo bili konstantni v igri za menjavo in nas je nasprotnik hitro ujel. Malo nas je kaznovalo dejstvo, da nismo znali izkoristiti priložnosti za zaključek prvega niza. V drugem nizu smo nato malo padli, Italijani so dobro začeli, mi pa smo jih vseskozi lovili. V tretjem nizu smo solidno igrali točko po točko, potem pa so nam nasprotniki po dveh serijah pobegnili. Danes nismo bili tako učinkoviti v vseh elementih, zlasti v igri za menjavo. Najprej se moramo spočiti, nato pa se maksimalno pripraviti, tako fizično kot psihično, na izločilne boje. Videli bomo, kdo bo naš tekmec, a najpomembnejše bo znova tisto, kar se bo dogajalo na naš strani mreže."


EP 2021, skupina B, Ostrava

ITALIJA − SLOVENIJA
3:0 (25, 20, 23)

Italija: Giannelli 4, Balaso, Galassi 10, Sbertoli, Romano 9, Anzani 3, Michieletto 17, Lavia 13, Piccinelli, Ricci, Pinali 1, Cortesia, Recine, Bottolo.

Slovenija: T. Štern 10, Pajenk 8, Kozamernik 5, Šket, Vinčić 1, Štalekar, Ž. Štern, Klobučar, Kovačič, Videčnik, Ropret 2, Urnaut 6, Čebulj 8, Možič 5.

BELORUSIJA - ČRNA GORA
3:0 (23, 21, 12)

Četrtek ob 16.00:
BOLGARIJA − BELORUSIJA

Ob 19.00:
ČEŠKA − ITALIJA

Lestvica:                       
ITALIJA           4  4 0 12:1 12
SLOVENIJA         5  3 2 10:6  9
ČEŠKA             4  2 2  9:7  7
BELORUSIJA        4  2 2  6:7  6
--------------------------------
BOLGARIJA         4  2 2  7:8  5
ČRNA GORA         5  0 5  0:15 0