Slovenci niso ravno blesteli, v tretjem nizu so si privoščili nerazumljiv mrk ob koncu niza, a pomembna je zmaga, s katero so se na evropskih prvenstvih že četrtič zapored prebili med najboljših osem. Foto: EPA
Slovenci niso ravno blesteli, v tretjem nizu so si privoščili nerazumljiv mrk ob koncu niza, a pomembna je zmaga, s katero so se na evropskih prvenstvih že četrtič zapored prebili med najboljših osem. Foto: EPA
Slovenski odbojkarji po zmagi nad Hrvati napovedujejo še precej boljšo igro

Po začetnem krču so Slovenci hitro prevzeli pobudo, pri vodstvu z 2:0 se je zdelo, da bo dvoboja hitro konec, sploh ker je stekel servis (štirje asi v drugem nizu). A ni šlo tako zlahka. Leo Andrić (21 točk) je v tretjem nizu z izjemnimi servisi (Hrvaška je nanizala zadnjih osem točk) kar sam poskrbel za znižanje na 2:1. V četrtem nizu so bili varovanci Alberta Giulianija znova zbrani in niti za trenutek niso dopustili tekmecem, da bi se vrnili v igro. Klemen Čebulj je dosegel 13 točk, Tonček Štern 11. Jan Kozamernik se je izkazal s štirimi bloki.

Štiri zaključne žoge v prvem nizu
Uvodni niz (s 30 minutami je bil najdaljši) je Slovenija dobila s 25:20. Hrvaška je dvoboj z odličnim začetnim udarcem odprla z vodstvom 4:0 in 6:2, a Slovenci niso pustili, da bi se tekmeci preveč odlepili. Z dvema uspešnima blokoma Alena Pajenka so izenačili na 6:6, z delnim izidom 6:1 za vodstvo 18:13 pa so zagospodarili na igrišču, pa čeprav igra še ni bila ravno bleščeča. Niz se je končal z natančno žogo Tineta Urnauta na črto. Slovenci so imeli dober sprejem (71-odstoten), tudi napadalna učinkovitost (45-odstotna) je bila boljša od hrvaške (34-odstotna).

Slovenija si želi tretje medalje na evropskih prvenstvih, za zdaj ji gre vse po načrtih, četrtič zapored se je prebila v četrtfinale, v sredo pa jo čaka precej več dela. Tekmec bo Češka, ki leti na krilih navijačev, Slovence je v predtekmovanju ugnala s 3:1. Foto: CEV
Slovenija si želi tretje medalje na evropskih prvenstvih, za zdaj ji gre vse po načrtih, četrtič zapored se je prebila v četrtfinale, v sredo pa jo čaka precej več dela. Tekmec bo Češka, ki leti na krilih navijačev, Slovence je v predtekmovanju ugnala s 3:1. Foto: CEV

V drugem nizu stekel še servis
Hrvaška, pri kateri je zaradi težav s poškodbo bolj malo priložnosti dobil kapetan Timofej Žukovski, v drugem nizu ni nudila resnega odpora. Slovencem je stekel še servis (štirje asi v drugem nizu ob zgolj štirih napakah), v obrambi je blestel Tine Urnaut, razigran je bil podajalec Dejan Vinčić. Alen Pajenk je z asom prinesel vodstvo z 8:4 in hrvaškega selektorja Emanueleja Zaninija prisilil v minuto odmora. Hrvati so v napadu precej poskušali prek prvega tempa, a pogosto naleteli na blok. Razlika se je hitro višala (20:11), vseeno pa je po krajšem obdobju slabše slovenske igre (Hrvaška se je približala na 21:15) selektor Giuliani reagiral z minuto odmora in opozorilom, naj fantje še naprej igrajo resno. Niz se je po uspešnem napadu Pajenka (njegova sedma točka) končal na 18.

Andrić Hrvaško obdržal v igri
Z Urnautom na servisu je v tretjem nizu prišla prva otipljivejša prednost (10:7), ki pa so jo Hrvatje takoj izničili in celo povedli (10:11), ko je "bombe" na slovensko stran z začetnega udarca pošiljal korektor Leo Andrić. Sledilo je obdobje izenačene igre (do 19:18), nato pa so nepopustljivi Hrvatje predvsem po zaslugi izjemnega servisa Andrića nanizali zadnjih osem točk (vmes je Šket vstopil v igro namesto Šterna) in izid v nizih znižali na 2:1.

Klemen Čebulj je bil s 13 točkami najučinkovitejši pri Sloveniji. Foto: EPA
Klemen Čebulj je bil s 13 točkami najučinkovitejši pri Sloveniji. Foto: EPA

Priložnost dobil tudi Rok Možič
V četrtem nizu, v katerem je priložnost dobil tudi mladi Rok Možič, je imela Slovenija vse pod nadzorom. Že v uvodu je povedla s 3:0. Rezervni organizator igre Gregor Ropret je z uspešnim napadom za 9:4 izzval hrvaško minuto odmora, ki pa ni pomagala. Ko je pri izidu 15:7 na servisno črto stopil Leo Andrić in bil neuspešen, je splahnelo še zadnje hrvaško upanje na morebiten preobrat in presenečenje. Zadnji niz se je po 21 minutah končal na 12.

Čehi na krilih navijačev ustavili Francoze
Tekmec v četrtfinalu bo Češka, ta je pred 3.900 glasnimi navijači kar s 3:0 (22, 19, 32) ustavila veliko Francijo, ki se je je Slovenija najbolj bala (in upala, da ji pred finalom ne pride nasproti). Predvsem v tretjem nizu je bilo izjemno razburljivo, Čehi so imeli kar devet zaključnih žog, naposled pa se olimpijski prvaki niso mogli več ubraniti. Niz se je končal na 32! Zmaga je senzacija, stavnice so na Čehe pred tekmo ponujale kvoto od 8 do 13.


SlovenijaHrvaška
osvojene točke9475
asi109
točke v napadu4342
nevsiljene napake4547
blok112

Jani Kovačič: "Mislim, da smo danes zelo nihali v igri. To se nam ponavlja že vse prvenstvo. Ko pademo v neke vrste luknjo, se težko spravimo iz nje. A pomemben je rezultat, pomembno je to, da smo zmagali s 3:1, čeprav je bilo težko."

Jan Kozamernik: "Danes smo odigrali že kar solidno tekmo. Vedeli smo, da bo težko, že zaradi tega, ker gre za sosedski derbi in sta bili obe ekipi zelo motivirani. Pokazali smo, da smo kakovostno boljši. V tretjem nizu smo na žalost nekoliko padli, ampak moramo tudi pohvaliti njihovega korektorja Andrića, ki je začetne udarce izvajal res vrhunsko."

Alen Pajenk: "Kot je nakazal že začetek, smo tudi v nadaljevanju pričakovali težko tekmo. Hrvati so sicer povedli s 6:2, ampak na srečo smo se hitro pobrali, ujeli smo priključek in stopnjevali svojo igro ter pripeljali dva niza do konca. Sledil je padec zbranosti in mogoče tudi malo sreče za Hrvate v zaključku tretjega niza, ko so res pritiskali s servisi in niz tudi osvojili. V četrtem nizu smo znova prikazali tisto našo igro, s katero smo dominirali do konca tekme."

Evropsko prvenstvo, osmina finala:
SLOVENIJA − Hrvaška 3:1 (20, 18, -19, 12)

Slovenija: T. Štern 11, Pajenk 11, Kozamernik 10, Šket 3, Vinčić, Štalekar, Ž. Štern, Klobučar, Kovačič, Videčnik, Ropret 4, Urnaut 9, Čebulj 13, Možič 3.

Hrvaška: Žukovski 1, Bakonji, Brčić, Hanžić 2, Mitrašinović, Raić, Sedlaček 9, Šarčević, Dukić 1, Šestan 9, Pervan, Andrić 21, Zeljković 2, Nikačević 8.

ČEŠKA − Francija
3:0 (22, 19, 32)
Hadrava 18; Patry 20.

RUSIJA − Ukrajina
3:1 (-22, 16, 22, 22)

POLJSKA − Finska
3:0 (16, 16, 14)

ITALIJA − Latvija
3:0 (14, 13, 16)

NIZOZEMSKA − Portugalska
3:2 (-22, 22, 24, -20, 13)

NEMČIJA − Bolgarija
3:1 (14, -18, 19, 22)

SRBIJA − Turčija
3:2 (18, -22, -22, 23, 12)


Četrtfinale

Torek ob 17.30:
NIZOZEMSKA - SRBIJA

Ob 20.30:
POLJSKA - RUSIJA

Sreda ob 16.00:
ITALIJA - NEMČIJA

Ob 19.00:
ČEŠKA - SLOVENIJA