Slovenija je na zadnjih treh EP-jih osvojila dve srebrni in bronasto medaljo. Foto: EPA
Slovenija je na zadnjih treh EP-jih osvojila dve srebrni in bronasto medaljo. Foto: EPA

37-letni podajalec je prišel v Rim šele v petek, potem ko se je v polfinalu poškodoval Gregor Ropret. "Vinko" je bil v prvih dveh nizih izjemen, nato pa ga je začela zdelovati utrujenost, saj dolgo ni bil v tekmovalnem pogonu. V petem nizu so ga začeli grabiti krči, toda stisnil je zobe. zvito dobil tudi predzadnjo točko na tekmi in si v enem dnevu priigral bronasto medaljo.

Izmučeni Dejan Vinčić eden junakov slovenske zmage

"Prišel, videl, zmagal, tako rečejo Italijani. Zelo sem ponosen na fante, da smo sploh bili v položaju, da sem lahko pomagal. Vesel sem, da smo zdržali, da nismo razpadli, da smo se držali dogovora iz slačilnice in načrta, ki smo si ga zadali. Presrečen sem za te fante, celo poletje so garali. Zame ni bilo najlažje priti včeraj, se na hitro pripraviti na nekaj takega, res ena nenormalna izkušnja, a zelo sem ponosen in vesel, da se je vse izteklo, kot se je," je povedal Vinčić.

Izjava Gheorgheja Cretuja

Selektor Gheorghe Cretu je po zadnji točki eksplodiral od veselja. "To je poseben trenutek. Zmagali smo v finalu, čeprav v malem, proti olimpijskim prvakom. To veliko pomeni. Igrali so z igralci, vsaj v večjem delu, ki so osvojili olimpijski turnir, to nam je res lahko v zadovoljstvo. Oni lahko v vsakem trenutku obrnejo tekmo, mi smo morali iti čez svoj limit. Nimam besed za značaj, ki so ga danes pokazali fantje," je povedal 55-letni Romun, ki bo Slovence zdaj poskušal pripeljati še na olimpijske igre.

Izjava Tineta Urnauta

Jan Kozamernik je zbral sedem točk. "Uf, kako napeta tekma. Iskreno povedano, je težko strniti misli. Prvič smo se od turnirja poslovili z zmago, to je fenomenalen občutek. Pobrali smo se po dveh izgubljenih nizih, kot da bi bili druga ekipa. V odločilni niz smo vstopili z energijo, zaupali smo vase, uspelo nam je. Zaslužili smo si, zmagali za Gregorja Ropreta, za vso Slovenijo, za vse, ki so nas sem prišli bodrit. Vse to nam veliko pomeni, hvala vsem," je povedal Kozamernik.

Sorodna novica Slovenija z dramatičnim bronom potrdila status odbojkarske velesile

Tudi drugi bloker Alen Pajenk se je ustavil pri sedmih točkah. "Normalno, da je lepo, ko tekmo zmagaš, še posebej, če gre za medaljo, še lepše pa je, če ti to uspe proti olimpijskim prvakom. Mislim, da smo odigrali na vrhunski ravni. Vedeli smo, da se ne bodo predali, vedno znajo priti nazaj. A smo strnili moči v odločilnem nizu, dali smo vse od sebe, zavedali smo se, da popravnega izpita ne bo. Na srečo smo zmagali," je povedal Pajenk.

Slovenija prvič na velikih tekmovanjih premagala Francijo