Slovenski odbojkarji so dosegli še en veliki uspeh. Foto: Reuters
Slovenski odbojkarji so dosegli še en veliki uspeh. Foto: Reuters

Slovenci so v prvih dveh nizih nadigrali olimpijske prvake. Odlična igra v bloku in prodornost Roka Možiča v napadu sta bila glavna razloga, da Francija v prvih dveh nizih ni bila niti enkrat v prednosti. Dobro je igral tudi podajalec Dejan Vinčić, ki se je po poškodbi Gregorja Ropreta reprezentanci pridružil v petek.

Razplet tekme za bronasto medaljo: Slovenija – Francija

Varovanci nekdanjega slovenskega selektorja Andree Gianija so se vrnili v tretjem nizu, v katerem je slovenski blok popustil, sami pa so čedalje lažje prihajali do točk. Še bolj kot dobljeni tretji niz je bil skrb vzbujajoč četrti, v katerem je Francija ob koncu povedla za sedem točk in ga gladko dobila.

A v odločilnem nizu so se Slovenci spet zbrali. Izid je bil izenačen do 4:4. Slovenci so si nato priigrali tri točke prednosti (9:6) in malce pozneje štiri (12:8). Predzadnjo točko je z "varanjem" osvojil dodobra utrujeni Vinčić, ki so ga v zadnjem nizu grabili krči. Končni izid 15:11 je po dveh urah in dvajsetih minutah postavil igralec tekme Možič, ki je bil s 26 točkami tudi najučinkovitejši na igrišču.

S tem uspehom se sezona za slovenske reprezentante še ni končala, čakajo jih namreč še kvalifikacije za olimpijske igre. Konec meseca bodo začeli turnir na Japonskem.

Izmučeni Dejan Vinčić eden junakov slovenske zmage

Prvi niz: 25:22

Slovenci so tekmo začeli z enako postavo kot na prejšnjih tekmah, le na mestu podajalca je poškodovanega Gregorja Ropreta zamenjal Vinčić, ki je se reprezentanci pridružil v petek. Slovenija je bolje začela tekmo in si kmalu priigrala štiri točke naskoka (7:3). Prednost ni trajala dolgo, saj so Francozi izid izenačili na 11:11. Predvsem po zaslugi odličnega bloka je Slovenija pobegnila na 21:17, toda Francija je ob koncu spet ujela priključek (22:21). V sami končnici se je izkazal Rok Možič, tako da so Slovenci prvi niz dobili s 25:22. Francija je izgubila šest tekem zapored, potem ko je izgubila uvodni niz.

Izjava Tineta Urnauta

Drugi niz: 25:16

V drugem nizu sta se ekipi izmenjevali v vodstvu do osme točke. Slovenija je nato povedla z 10:8, odločilne pa so bile štiri zaporedne točke, po katerih so Cretujevi varovanci vodili s 16:11. Spet izjemen blok in razpoloženost v napadu sta Slovence izstrelila do prednosti devetih točk (22:13). Niz, v katerem je Slovenija naredila zgolj tri napake, je bil tako odločen.

Izjava Gheorgheja Cretuja

Tretji niz: 21:25

Tretji niz so bolje odprli Francozi, ki so si prvič na tekmi priigrali najprej dve, nato pa tri točke naskoka. Slovenci so izenačili na sedem in z odličnim servisom Čebulja prišli do vodstva z 8:7. Francija je bila v nadaljevanju vseskozi v rahli prednosti. V sklepni del niza je vstopila s tremi točkami prednosti (20:17), ki jo je brez večjih težav zadržala. Po uri in 33 minutah igre so Francozi znižali zaostanek na 2:1.

Četrti niz: 18:25

V četrtem nizu je Slovenija prvič povedla pri izidu 6:5, ko je Kozamernik blokiral napad Patryja. A Francozi so v napadu postajali vse učinkovitejši. To se je poznalo tudi na semaforju, ki je po treh zaporednih točkah kazal 14:11 v korist Francije. Pomagala ni niti minuta odmora. Francozi so ušli na 17:12 in malce pozneje na 20:14. Take prednosti do konca niza seveda niso zapravili.

Slovenija prvič na velikih tekmovanjih premagala Francijo

Poljaki do naslova brez izgubljenega niza, Leon MVP turnirja

V finalu je Poljska z izjemnimi servisi (11 asov, 15 napak; Italijani trije asi in 16 napak) s 3:0 odpravila Italijo in se ji oddolžila za lanski poraz v Katovicah v finalu SP-ja. Wifredo Leon je prispeval 13 točk, od tega tri ase. Izbrali so ga tudi za najboljšega igralca turnirja. Norbert Huber (12 točk) je blestel s petimi asi. Za Italijo, ki je bila takoj v podrejenem položaju (zaostanek s 4:0 v prvem nizu) in tehtnice nikakor ni zmogla nagniti na svojo stran, je Daniele Lavia dosegel 13 točk. Poljska je po letu 2009 drugič osvojila naslov evropskega prvaka, da želi v Rimu osvojiti zlato medaljo, pa je napovedala že z zmago v letošnji Ligi narodov.

Poljski odbojkar Huber s huronskim vpitjem sporočil: prvaki smo!

EVROPSKO PRVENSTVO - FINALE, Rim

ITALIJA – POLJSKA
0:3 (-20, -21, -23)
Lavia 13, Michieletto 10, Romano 9, Galassi 6, Giannelli 3, Russo 2, Sbertoli 1; Leon 13, Huber 12, Kaczmarek 10, Šliwka in Kochanowski po 9, Semeniuk in Janusz po 1.

Tekma za 3. mesto:
SLOVENIJA - FRANCIJA
3:2 (22, 16, -21, -18, 11)

Slovenija: Pajenk 7 (2 bloka), Planinšič, Kozamernik 7 (2 bloka), Toman, Bračko, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Ž. Štern, Vinčić 6 (3 bloke), Urnaut 19 (2 bloka), Čebulj 15 (1 as, 2 bloka), Možič 26 (2 asa, 1 blok), Mujanović.

Francija: Chinenyeze 10 (1 blok), Grebennikov, Patry 12 (1 as), Toniutti, Tillie 16, Ngapeth 18 (2 asa, 1 blok), Brizard 3, Boyer 8 (2 asa), Le Goff 7 (3 bloke), Bultor, Clevenot, Louati, Carle, Jouffroy.

Vrhunci tekme Slovenija - Francija