Slovenija je na evropsko prvenstvo odpotovala brez dveh standarnih igralcev Dejana Vinčića in Tončka Šterna. Ob poškodbi Ropreta bo Vinčić vendarle priskočil na pomoč za tekmo proti Franciji, kar je seveda odlično za organizacijo slovenskega napada. Foto: CEV
Slovenija je na evropsko prvenstvo odpotovala brez dveh standarnih igralcev Dejana Vinčića in Tončka Šterna. Ob poškodbi Ropreta bo Vinčić vendarle priskočil na pomoč za tekmo proti Franciji, kar je seveda odlično za organizacijo slovenskega napada. Foto: CEV

Slovenija je na prejšnjih štirih evropskih prvenstih trikrat osvojila srebrno medaljo, potem ko je v finalih izgubila s Francijo (2015), Srbijo (2019) in Italijo (2021). "Doslej smo se kljub trem srebrnim medaljam domov vračali nekoliko slabe volje, saj smo zadnjo tekmo vedno izgubili. Zdaj se želimo v domovino vrniti zmagoslavno, zato pa moramo premagati Francijo. To ne bo prav nič lahka naloga. Izredno kakovostni Francozi do zdaj nikoli niso kazali na to, da v boju za tretje mesto ne bi bili motivirani, da ne bi bili borbeni in zagreti, zato pričakujemo najboljšo Francijo in hud boj za vsako točko," je povedal libero Jani Kovačič, ki seveda ni mogel mimo francoskega selektorja Andree Gianija, ki je Slovence popeljal do prve medalje (v Sofiji leta 2015): "Upam, da bomo po Turkih, ko smo imeli nasproti Alberta Giulianija, v slabo voljo spravili še enega nekdanjega selektorja."

"Reprezentanci nikoli nisem in ne bom zaprl vrat"

Dejan Vinčić, ki ga med prvotnimi potniki na EP ni bilo zato, ker si je na prijateljski tekmi z Egiptom poškodoval gleženj, bo Sloveniji pomagal le po dveh treningih. "Žal mi je, da se je Grega poškodoval, za seboj je imel res odlično prvenstvo. Zdaj je, kar je. Jaz reprezentanci nikoli nisem in ne bom zaprl vrat. Danes sem prvič treniral tukaj. Dvorana je velika, treba se je še navaditi na luči."

Dejan Vinčić med petkovim treningom. Foto: OZS
Dejan Vinčić med petkovim treningom. Foto: OZS

Vinčić lahko miže najde soigralce
Na četrtkovi polfinalni tekmi se je poškodoval prvi podajalec Gregor Ropret, selektor Gheorghe Cretu pa je hitro našel rešitev in se spomnil na Dejana Vinčića, ki zaradi poškodbe ne bi mogel odigrati celotnega turnirja, njegov prihod na tekmo za tretje mesto pa je vreden zlata (beri: brona). "Dejan je bil z nami od vsega začetka. Všeč mi je, da pride pomagat za eno samo tekmo. Že to pove, kako velik človek je," je povedal bloker Alen Pajenk. Čeprav "Vinko" poleti ni bil na pripravah, se ni treba bati, da bi se to poznalo, saj po toliko letih skupnega igranja lahko miže najde napadalce, ki bodo njegove uporabne žoge spremenili v osvojene točke. Vsekakor slovenske delnice ob vpoklicu Vinčića kotirajo precej višje, še vedno pa je Francija favorit stavnic, kvota na njeno zmago je manj kot 1,50, na zmago Slovenije pa okrog 2,70.

Sorodna novica Vinčić menja poškodovanega Ropreta, protest zaradi zamenjave slovenske zastave s slovaško

Ngapeth ni več tak bav-bav
Slovenci so v letošnji Ligi narodov Francoze premagali, a ti takrat niso igrali v popolni postavi. V dosedanjih 11 medsebojnih tekmah pa imajo Francozi precej boljši izkupiček. Zmagali so osemkrat, pred osmimi leti v finalu evropskega prvenstva, pred dvema letoma v boju za tretje mesto v Ligi narodov, lani pa na svetovnem prvenstvu (v predtekmovanju), ko je bilo v Stožicah zelo tesno in je odločal peti niz. Takrat je z 29 točkami blestel zunajserijski Ervin Ngapeth, ki ga Giani zdaj ne pošilja več redno v igro. V osmini finala in v četrtfinalu je igral le nekaj minut, v polfinalu proti Italiji pa je sicer dobil precej več priložnosti, a ni mogel rešiti Francozov in je imel (ob šestih točkah) le 31-odstotno učinkovitost v napadu. Tekma za 3. mesto se bo začela ob 17.30, v Palači športa pa bo ob 21. uri še veliki finale med branilci naslova Italijani in zmagovalci letošnje Lige narodov Poljaki. Prenosa obeh tekem bosta na TV SLO 2.

Finale, sobota ob 21.00:
ITALIJA – POLJSKA
Prenos na TV Slovenija 2 in MMC-ju.

Tekma za 3. mesto, sobota ob 17.30:
FRANCIJA – SLOVENIJA
Prenos na TV Slovenija 2 in MMC-ju.

Vinčić prinesel veliko pozitivne energije
Slovenski odbojkarji v boj za bron
Francija s selektorjem Gianijem bo zelo trd oreh