Sedem tekem v Varni, sedem zmag - Slovenci gredo v Rim po medaljo! Foto: CEV
Sedem tekem v Varni, sedem zmag - Slovenci gredo v Rim po medaljo! Foto: CEV

Slovenci so začeli popolnoma drugače kot v osmini finala proti Turčiji in po vodstvu z 2:0 je kazalo, da bodo hitro opravili delo. Toda Ukrajinci so z odličnimi servisi vzpostavili ravnotežje in ni veliko manjkalo, da bi izvlekli peti niz.

Slovenci so bili boljši v bloku (9:8), a opazno slabši pri začetnem udarcu, saj jim je uspel le en as ob 12 napakah. Foto: EPA
Slovenci so bili boljši v bloku (9:8), a opazno slabši pri začetnem udarcu, saj jim je uspel le en as ob 12 napakah. Foto: EPA

"Za nami je težka tekma z veliko čustvi. Dobro smo začeli, nato padli, na koncu pa zmagali z ekipno igro. To je tisto, kar govorimo že vse poletje. Uvrstili smo se v še en polfinale in spet smo v boju za medaljo. Bilo je že nekaj panike v četrtem nizu, odlično so servirali, nam pa napad ni več stekel tako kot na začetku. Morali bi zaključiti nekaj lahkih žog, zato smo tudi izgubili tretji niz in tenko piskali v četrtem," je povedal bloker Jan Kozamernik.

Tako kot je bilo v predtekmovanju kar koristno, ko je Slovenija naletela na razpoložene Bolgare in odigrala tesne končnice, tako je bilo tokrat (seveda lahko to trdimo zdaj, po zmagi) dobrodošlo, da je igrala proti ekipi, ki ima dva odlična serverja.

Vrhunci tekme Slovenija - Ukrajina

"Plotnickij in Tupčij sta začela katastrofalno, ko pa sta našla svoj servis, smo bili pod hudim pritiskom. Po eni strani je to dobro, ker nas točno to čaka tudi na naslednji tekmi," je menil Kozamernik.

V četrtem nizu so Ukrajinci po zaslugi Plotnickija nanizali pet zaporednih točk za vodstvo s 13:9, vodili so tudi z 22:20. Kapetan Tine Urnaut je prav tako poudaril, da jim je servis delal preglavice. "Z Olegom Plotnickijem na servisu so naredili razliko, mi pa smo z dobro igrali v bloku, v obrambi in s protinapadi zaostanek zmanjšali, v končnici pa bili, ko je šlo točko po točko, boljši."

Slovenci v ključnih trenutkih strli Ukrajince in se uvrstili v četrtfinale

Čeprav je bil Tupčij najučinkovitejši, pa je delal tudi številne napake. "Tupčij je znal v kritičnih trenutkih tekme, po 20. točki posameznega niza, narediti tudi kakšno uslugo Slovencem, a večino vsega smo si prigarali sami. Težka tekma je bila, treba je bilo loviti Ukrajince, ki imajo vrhunsko reprezentanco. Slovenci so bili potrpežljivi in izkoristili slabe trenutke v ukrajinski igri," je v studiu TV SLO povedal nekdanji slovenski reprezentant Jasmin Čuturič.

Slovenci se v polfinalu (tekmec bo zmagovalec torkove tekme med Poljsko in Srbijo), ki si ga boste lahko ogledali na TV Slovenija, še ne nameravajo ustaviti. "Ne smemo se zadovoljiti s tem, naša igra je lahko še veliko boljša. Hvala navijačem, ki so se pripeljali do sem, nismo jih razočarali. Zagotovo je kdo izgubil kakšno leto življenja, nekaj stresa je bilo, a navijače pozivam, da vendarle še v večjem številu pridejo v Rim," vabi Rok Možič, ki je bil danes s 16 točkami takoj za Klemnom Čebuljem (17).

Škorc analiziral nekatere akcije na tekmi Slovenija - Ukrajina