Fotofiniš je odločil o dobitniku srebrne in bronaste medalje. Van Aert je bil za centimeter ali dva pred Pogačarjem. Foto: Reuters
Fotofiniš je odločil o dobitniku srebrne in bronaste medalje. Van Aert je bil za centimeter ali dva pred Pogačarjem. Foto: Reuters

Cestna dirka kolesarjev pod goro Fudži je zaradi morda celo najtežje trase v zgodovini iger obljubljala spektakel, in to se je tudi zgodilo. Želje slovenskih navijačev, da bi o zmagi na koncu odločala Tadej Pogačar in Primož Roglič (in da bi osvojili kar dve medalji), se ravno niso uresničile, a razplet je v slovenske domove vseeno prinesel prešerno veselje. Nekateri so že obupovali, ko je nekaj kilometrov pred ciljem kazalo, da Pogačar ne bo mogel priti do medalje, pa je spet ujel priključek in bil v ciljem šprintu za 2. mesto izjemen. Le za kakšen centimeter ali dva je zaostal za Belgijcem van Aertom in dobil bronasto medaljo! Neverjetno, da je lahko zbral toliko energije, potem ko je pred šestimi dnevi zmagovito končal Dirko po Franciji in potem ko je na današnji dirki pokrival številne napade.

Carapaz olimpijski prvak, Pogačar do brona!
Šprinterski obračun Pogačar - van Aert

Tratniku oskarja za življenjsko delo
Pred olimpijsko dirko je bilo veliko dilem, kako pripravljen bo Tadej Pogačar prišel v Tokio po veličastnem zmagoslavju na Elizejskih poljanah. Tritedenski maraton, dolga pot proti Japonski, časovna razlika ... vse to bi mu lahko vzelo preveč moči, da bi lahko na takšni zahtevni dirki računal na nov podvig. Tudi sam je po drugem treningu priznal, da noge niso prave. Moteč dejavnik bi lahko bilo tudi vroče in soparno vreme, kar Pogačarju nikoli ni ustrezalo. Toda na dirki smo spet videli Tadeja Pogačarja v najboljši izvedbi. Jan Tratnik je opravil življenjsko delo ("Imel sem izredno dobre noge."), ko je 170 km pred ciljem začel narekovati oster ritem v glavnini, Pogačar pa je bil nenehno v ospredju. Na koncu se je sicer znašel v težavah – tega na letošnjem Touru ni bil vajen – toda vse je velemojstrsko rešil in bil na koncu spet pravi čas na pravem mestu.

Napad Pogačarja na Mikuniju

Hauptman: Predolgo sem bil lastnik najboljšega izida
Gorenjski volk se kar ne more nasititi uspehov. V enem tednu je osvojil Tour in olimpijsko medaljo. 22-letni fant s Klanca pri Komendi podira mejnike, danes je poskrbel še za prvo medaljo slovenskega kolesarstva na olimpijskih igrah, in to 20 let po zgodovinski medalji Andreja Hauptmana (slovenskega selektorja in njegovega moštvenega direktorja pri UAE-ju) na svetovnem prvenstvu. Tudi tista je bila bronasta. Hauptman, ki je imel s 5. mestom iz Aten 2004 do danes tudi najboljšo slovensko olimpijsko uvrstitev, je bil zadovoljen, da je izgubil ta primat: "Tadej je na koncu še enkrat pokazal, iz kakšnega testa je. Že od nekdaj je znan po tem, da ne naredi nobene napake. Predolgo sem bil lastnik najboljšega izida. Res vsa pohvala fantom in olimpijski reprezentanci!"

Števec slovenskih medalj v Tokiu se je torej začel vrteti že prvi dan. Naj traja!

Dobrodošli v obdobju Tadeja Pogačarja

TADEJ POGAČAR
- rojen: 21. 9. 1998
- prebivališče: Monte Carlo (Monako)
- višina: 176 cm
- teža: 66 kg
- klub: UAE Team Emirates
Največji uspehi:
OI:
- 3. mesto v Tokiu 2020
SP:
- 18. mesto v cestni dirki, Innsbruck 2019
MEP:
- 3. mesto v cestni dirki, Plumelec 2016
Skupne zmage na večetapnih dirkah:
- Dirka po Franciji 2021
- Dirka po Sloveniji 2021
- Tirreno - Adriatico 2021
- Dirka po ZAE 2021
- Dirka po Franciji 2020
- Dirka po Valencii 2020
- Dirka po Kaliforniji 2019
- Dirka po Algarveju 2019
Ostalo:
- zmagovalec treh etap na Dirki po Franciji 2021 in treh etap na Touru 2020
- zmagovalec etape na Dirki po Sloveniji 2021
- zmagovalec klasike Liege–Bastogne–Liege 2021
- pikčasta majica najboljšega hribolazca na Dirki po Franciji 2021 in 2020
- bela majica najboljšega mladega kolesarja na Dirki po Franciji 2021 in 2020
- bela majica najboljšega mladega kolesarja na Dirki po Španiji 2019