A varovanci Ljubomira Vranješa se še ne ukvarjajo z matematičnimi izračuni, saj je v igri še preveč kombinacij. Vranješ je pred tekmo dodatno motiviran, saj je med letoma 2017 in 2018 vodil tako Veszprem kot tudi madžarsko reprezentanco, s katero je junija 2018 celo izločil Slovenijo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo.

24-letni in 206 cm visoki krožni napadalec Bence Banhidi, sicer član Pick Szegeda, je najnevarnejši Madžar. Foto: EPA
24-letni in 206 cm visoki krožni napadalec Bence Banhidi, sicer član Pick Szegeda, je najnevarnejši Madžar. Foto: EPA

Neposredni tekmeci za olimpijske kvalifikacije
Vranješ se zaveda, da njegove varovance v nedeljo čaka prava psihološka vojna in telesno izjemno zahtevna tekma, saj sta reprezentanci neposredni konkurentki za nastop v olimpijskih kvalifikacijah.

Vranješ: Glava bo morala biti na pravem mestu

Slovenci želijo zmagati še petič zapored. Foto: EPA
Slovenci želijo zmagati še petič zapored. Foto: EPA

"Madžarska se je v dosedanjem delu turnirja prikazala v lepi luči. Premagala je Islandijo in Rusijo, z Dansko igrala neodločeno, v petek pa izgubila proti Norveški. Te tekme si še nisem v celoti ogledal, videl pa sem tekmi z Rusijo in Dansko. Danes si bomo ogledali tudi obe drugi njihovi tekmi, tudi z Norveško, ki goji popolnoma drugačen slog igranja od našega. V vsakem primeru se v nedeljo obeta spopad dveh obrambno naravnanih ekip. Z utrujenostjo nimamo težave samo v našem taboru, tudi v drugih jih imajo, to je pač davek turnirskega sistema tekmovanja. Na takšnih tekmah je najbolj pomembna 'glava', ta bo morala biti na pravem mestu na vseh treh naših preostalih dvobojih v drugem delu tekmovanja," pravi Vranješ.

Slovenci dobro poznajo Madžare
Slovenci zelo dobro poznajo madžarski rokomet, saj jih kar šest igra na Madžarskem. Poleg Deana Bombača, ki je na petkovi tekmi proti Islandiji navdušil z devetimi goli in desetimi podajami, še Nik Henigman, Borut Mačkovšek, Blaž Blagotinšek, Mario Šoštarič in Gašper Marguč.

Največja nevarnost krožni napadalec Banhidi

Janc in Vranješ pred nedeljsko tekmo proti Madžarski

V slovenskem taboru se zavedajo, da je ključni igralec slovenskih vzhodnih sosedov krožni napadalec – 206 cm visoki Bence Banhidi, hkrati pa svarijo, da ima lahko neverjeten dan vratar Roland Mikler. A izjemno nevarni so tudi na klopi, selektor je resda Istvan Gulyas, a glavno besedo imata legendarna Laszlo Nagy in Španec Chema Rodriguez.

Janc: Z Madžari imamo neporavnane račune
"Z Madžari imamo nekaj neporavnanih računov. Upam, da se jim bomo na nedeljski tekmi oddolžili za boleč kvalifikacijski poraz za lansko svetovno prvenstvo. Ključ do zmage bo naša dobra obramba. Upam, da bomo dosegli čim več lahkih zadetkov in igrali čim manj na njihovo postavljeno obrambo. Na tekmi je velik vložek, naredili bomo vse za našo peto zaporedno zmago,"
napoveduje Blaž Janc.

Slovenci in Vranješ želijo poravnati račune z Madžari

Dosedanje medsebojne tekme na velikih tekmovanjih govorijo v korist Madžarom, saj so ti dobili štiri izmed šestih dvobojev, ob tem pa sta ekipi enkrat (2004) igrali neodločeno. Pozitivna stran negativnega slovenskega razmerja je, da so nedeljski tekmeci te uspehe dosegli že davno, med letoma 1994 in 2007, Slovenci pa so zadnjo tekmo na velikih tekmovanjih leta 2012 v Srbiji dobili z 32:30.

ROKOMET (M)
14. EVROPSKO PRVENSTVO 2020
SKUPINA II, Malmö

Nedelja ob 14.00:
PORTUGALSKA - ISLANDIJA

Ob 16.15:
SLOVENIJA - MADŽARSKA
Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Ob 18.30:
NORVEŠKA - ŠVEDSKA

Lestvica:                            
NORVEŠKA       2  2 0 0 +13  4 točke 
SLOVENIJA      2  2 0 0  +5  4       
PORTUGALSKA    2  1 0 1  +4  2       
MADŽARSKA      2  1 0 1  -1  2       
ISLANDIJA      2  0 0 2  -9  0       
ŠVEDSKA        2  0 0 2 -12  0       
Prvouvrščeni ekipi se uvrstita v pol-
finale, tretja igra za 5. mesto.