Slovenci so kljub porazu dosegli drugi najboljši izid na evropskih prvenstvih. Višje so bili le na domačem prvenstvu leta 2004, ko so osvojili srebro. Izbranci Ljubomira Vranješa se torej vračajo domov z vrhunskim izidom in uvrstitvijo v kvalifikacije za olimpijske igre, ki jih bodo igrali med 17. in 19. aprilom v Berlinu.

Trd boj v Stockholmu. Nejc Cehte in Blaž Blagotinšek ustavljata Magnusa Gulleruda. Slovencem so v drugem delu nekoliko pošle moči. Foto: EPA
Trd boj v Stockholmu. Nejc Cehte in Blaž Blagotinšek ustavljata Magnusa Gulleruda. Slovencem so v drugem delu nekoliko pošle moči. Foto: EPA

Če upoštevamo še dejstvo, da je Vranješ reprezentanco prevzel šele konec decembra, ima uspeh še večjo težo. Med prvenstvom so apetiti sicer zrastli, a realno so bile na Švedskem dve ali tri reprezentance močnejše od Slovenije, ki pa ima očitno – z Vranješem na čelu – lepo prihodnost.

Slovenci po porazu z Norvežani četrti

Dober začetek Slovenije

Miha Zarabec in soigralci so trčili v norveški zid. Norvežani so bili še drugič v štirih dneh močnejši. Foto: EPA
Miha Zarabec in soigralci so trčili v norveški zid. Norvežani so bili še drugič v štirih dneh močnejši. Foto: EPA

Slovenija je obračun v Stockholmu začela v nekoliko spremenjeni postavi Tilen Kodrin, Miha Zarabec, Nejc Cehte, Blaž Blagotinšek, Klemen Ferlin, Blaž Janc in Borut Mačkovšek. Slovenci so zapravili prvi napad, na drugi strani je Göran Johannessen zadel za vodstvo Norvežanov. Mačkovšek je izenačil, malo kasneje pa je Blagotinšek poskrbel za slovensko vodstvo (2:1). Ferlin je odlično odprl tekmo s tremi težkimi obrambami. Na začetku sta obe ekipi precej grešili. Sagosen je v 10. minuti s sedemmetrovke Norvežane popeljal vodstvo (3:2), nato pa je iz težkega položaja izenačil Cehte. Začetek Slovenije je bil obetaven, v 16. minuti je semafor kazal 5:5, potem ko je izenačil Mačkovšek. Slovenci so z obrambo 5-1 (z Jancem na konici) dobro ustavili najboljšega Norvežana Sanderja Sagosena.

Norveška se je odlepila na 10:6

Klemen Ferlin je zelo dobro opravil svoje delo, saj je ustavil 14 od 42 norveških poskusov. Foto: EPA
Klemen Ferlin je zelo dobro opravil svoje delo, saj je ustavil 14 od 42 norveških poskusov. Foto: EPA

Norvežani so v 21. minuti ob prednosti igralca več prvič povedli s +2 (7:5), s krila je zadel Kristian Björnsen. Slovenski selektor Vranješ je vzel minuto odmora. Po njej je Peter Överby iz protinapada zabil za 8:5, slovensko sušo pa je prekinil Blagotinšek (8:6). A sledila sta dva gola Norveške za 10:6 v 25. minuti. Slovenci so imeli kar nekaj težav s prebijanjem norveške obrambe. Odlično je v slovenskih vratih še naprej branil Ferlin (devet obramb), ki je Sagosnu ubranil dva strela zapored. Na drugi strani je Blagotinšek v 28. minuti znižal na 9:11. Polčas 9:12.

Bergerud zaklenil vrata, Norvežani v 36. minuti pobegnili na +8

Norveška je drugi del odprla z golom Björnsena za 13:9, na drugi strani je vratar Torbjörn Bergerud ustavil "zicer" načetega Jureta Dolenca. Eivind Tangen je povišal na 14:9. Bergerud je v 35. minuti ubranil še "smrtno priložnost" Jancu, po kateri je Sagosen povišal na 15:9 v 35. minuti, malo kasneje pa je Sagosen zabil še za 16:9. Norvežani so dobili krila, Slovencem pa so očitno popuščale moči. Vranješ je v 37. minuti vzel novo minuto odmora, po kateri pa je Magnus Jöndal zabil za 17:9. Prvi slovenski gol v drugem polčasu je po skoraj osmih minutah dosegel Dolenec s sedemmetrovke. Isti igralec je v 43. minuti "ponovil vajo" za -5 (13:18).

Nadarjena norveška generacija s Sanderjem Sagosnom na čelu je po dveh srebrnih medaljah na svetovnem prvenstvu osvojila še prvo kolajno na evropskih prvenstvih. Foto: EPA
Nadarjena norveška generacija s Sanderjem Sagosnom na čelu je po dveh srebrnih medaljah na svetovnem prvenstvu osvojila še prvo kolajno na evropskih prvenstvih. Foto: EPA

Vranješ: Ne glede na vse, ni predaje

A Norvežani niso popuščali. Björnsen je pred zadnjo četrtino tekme povišal na 19:13 in 20:14. Ko je Sagosen po zapravljeni sedemmetrovki Dolenca v 48. minuti zabil za 21:14, je že zadišalo po norveški zmagi. V 52. minuti je Göran Johannessen iz protinapada povišal na 23:16, Vranješ je svoje varovance spet poklical k sebi in jih pozval, da se kljub visokemu zaostanku ne smejo predati. Norvežani so nato tekmo mirno pripeljali do konca, Slovenci pa tokrat niso imeli "dinamita" za preobrat ...

Pet golov Bombača, 14 obramb Ferlina

Na koncu je bil Dean Bombač s petimi goli najboljši slovenski strelec, na drugi strani je Jöndal zabil sedem golov. Ferlin in Bergerud sta zbrala po 14 obramb.


14. EVROPSKO PRVENSTVO 2020

Zadnjih pet minut tekme Slovenija – Norveška

ZAKLJUČNI BOJI, Stockholm

Za 3. mesto:
Slovenija – NORVEŠKA 20:28 (9:12)

Slovenija: Ferlin, Kastelic, Blagotinšek 3, Henigman, Janc 3, Dolenec 3 (3), Cingesar, Cehte 1, Kodrin, Zarabec, Šoštarič, Horžen, Žabić 1, Ovniček, Bombač 5 (1), Mačkovšek 4.

Norveška: Christensen, Bergerud, Nikolaisen, Sagosen 4 (1), Overjordet, Overby 1, Joendal 7 (1), Aar, Björnsen 5, Gullerud 2, Johannessen 4, O'Sullivan 1, Tangen 2, Reinkind 2, Gullikssen, Blonz.

Sedemmetrovke: 4/5; 2/3

Izključitve: 8 min; 10 min

6.000 gledalcev

Finale, nedelja ob 16.30
HRVAŠKA – ŠPANIJA

Za 5. mesto:
NEMČIJA – Portugalska 29:27 (14:13)
Kühn 6, Golla 4; Borges in Ferraz 4.